0
Shares
Pinterest Google+

A jövő a generatív tervezésé – az autóiparban is?

A közelmúltban egy kalifornia start-up cég, a Hackrod bejelentette: közösségi finanszírozásban személyre szabott autók tervezésére szolgáló platformot alakít ki. A cég koncepciója az, hogy az ügyfeleknek olyan digitális eszközöket biztosítson, amelyek a saját járművük tervezéséhez szükségesek. Már több száz befektető jelezte részvételét az 1 millió dolláros projektben. A Hackrod tipikus példája annak, hogy legyen szó mérnöki vagy építészeti megoldásról, új korszakba lépett a tervezés.

Az úgynevezett generatív tervezés algoritmusokat és mesterséges intelligenciát használ komplex matematikai és geometriai paraméterek feldolgozására a szükséges megoldás digitális modelljének megtalálásához. Hogy el tudjuk képzelni, mit jelent ez, gondoljunk a kötelékben repülő madarakra: az optimális alakzatot az egyes madarak egymáshoz viszonyított távolsága, mozgása adja. A tervezés során ilyesmit keres ez a módszer, a cél meghatározása azonban – a hasonlatnál maradva: hova repüljenek a madarak – nem a gépek dolga.

A repülőgép szárnyaitól a protézisig, egy szövet textúrájáig vagy valamely építészeti megoldás megvalósításáig, a generatív tervezés alkalmazása gyakorlatilag végtelen. Ennek a kisebb forradalomnak a támogatói nem félnek lemondani a hagyományos tervrajzokról. A virtuális projekteket a valóságba fordítják 3D-s nyomtatóval vagy CNC-vel.  A kulcs azonban a megfelelő hipotézis, a pontos cél, a mesterséges intelligencia a „munkát” végzi el. Következésképpen a tervezésben felértékelődik a kíváncsiság, a kísérlet vágya és az analízis.

A General Electric például ma már generatív tervezést használ a repülőgép-motor létrehozásához. A korábbi tizenkilenc darabból állt, míg az újat 3D-ként nyomtatták ki, egy darabban, súlya a korábbi harmada. Hasonlóképpen, az Airbus új panelt tervezett, amely az utasoktól elválasztja az utaskísérőket. A eredmény? Az új panel súlya 55% -kal kevesebb, mint az eredeti. És a légitársaság ügyfelei hálásak a megtakarításért. Alapvetően, ahol összetett, a generatív tervezés olyan csúcstechnológiás megoldásokat kínál, amelyek tollal és papírral nem lennének lehetségesek.

Tehát az algoritmusok ellopják a tervezők munkahelyeit? Vannak, akik meg vannak győződve arról, hogy igen, míg mások biztosak benne, hogy ez soha nem fog megtörténni. „A generatív tervezés egyfajta láthatatlan forradalom” – magyarázza Stan Przybylinski, az amerikai CIMdata kutatási alelnöke. „Javítja a projektek minőségét, hatékonyságát és teljesítményét minden szinten, mivel optimalizálja az anyagok kiválasztását és végtelen variációkat hoz létre.” A koncepció és a forma mindig a tervező előjoga lesz, aki képes választani a végtelen variációk között.

Forrás: www.morningfuture.com, 3dprintingindustry.com

PSD2 – 2018-tól új korszak a pénzügyekben

A magyar Parlament tavaly év végén fogadta el azt a törvényt, amely lehetővé teszi úgynevezett neo-bankok, vagy másképpen fintech cégek piacra lépést az úgynevezett PSD2 (Revised Payment Services Directive), a Pénzforgalmi Szolgáltatásokról szóló módosított EU-irányelv alapján. Ennek értelmében nem csak bankok nyújthatnak pénzügyi szolgáltatásokat, illetve az új szabályozás segíti a digitális szolgáltatások bevezetését. A bankoknak a fintech cégek számára hozzáférést kell majd adniuk a folyószámla-adatokhoz, hogy azok felhasználásával a fogyasztók számára jobb, többféle pénzügyi szolgáltatást nyújthassanak. A PSD2 szabályozás célja az, hogy legyen választék, ami az élethelyzethez igazíthatóan változtatható; legyenek olcsóbbak a pénzügyi szolgáltatások; minél több ember élvezhesse a digitális technológiák előnyeit; csökkenjen a készpénzhasználat.

2018. január 13-án, PSD2 kötelező alkalmazásának napjától új szereplők léphetnek a pénzügyi szolgáltatások piacára az Európai Unió összes tagállamában – függetlenül attól, melyik tagállamban szerezték meg a licencet.
A Bud és a Flux az első fintech fecskék az Európai Unióban, amelyek a PSD2 licencek birtokában számlainformációs és fizetés-kezdeményezési szolgáltatóvá váltak. A Bud saját fejlesztésű, adatelemző technológiára épülő piactér. A Flux a bolti nyugták digitalizálásán keresztül a kosáradatokra hajt és az adatok automatizált feldolgozásával az adat-aranybányát hasznosítja.
Forrás: www.fintechzone.hu

Előző

Connected Day - Fókuszban a jövő közlekedése

Következő

A húsvét eredete, története és jelképei