0
Shares
Pinterest Google+

Európa legjobbjai között a magyar lízingpiac

leaseeuropeAz európai lízingpiacon jelentős, 9,6 százalékos volt a növekedés 2017-ben. A magyar lízingcégek még erre is rádolgoztak és 18 százalékos növekedést értek el 2017-ben – közölte a Magyar Lízingszövetség a saját és az európai társszervezete, a Leaseurope adatai alapján. Tavaly az európai lízingtársaságok 333,8 millió euró értékben kötöttek új szerződéseket, ami 9,6 százalékos növekedést jelent éves összevetésben – ismertette a szövetség az európai lízingcégeket tömörítő Leaseurope előzetes adatait. Ami a részpiacokat illeti az európai piacon 9,3 százalékos növekedés volt a járműfinanszírozásban, így sorozatban nyolcadik éve bővült ez a szegmens. A gépek és berendezéseknél ezt meghaladó, 12,9 százalékos növekedés következett be. Ugyanakkor az ingatlanlízing-piac viszont gyengén szerepelt, 3,8 százalékos visszaesés könyvelt el. A Leaseurope vezető elemzője, Jurgita Bucyte az eredményeket értékelve közölte, hogy az egyes országokban a berendezések lízingje vált a piaci fellendülés egyik fő mozgatórugójává. Miután az eszközök lízingjének növekedési üteme európai átlagban meghaladta a beruházásokét, ez egyben azt is mutatja, hogy a lízing népszerűsége nő. Az európai gazdaság stabilizálódott a válság után és növekedés várható. Ez pedig kedvező kilátásokat jelent az európai lízingszektor számára. A 18 százalékos magyarországi növekedés azt jelenti, hogy az európai átlag kétszeresével nőtt a magyar piac 2017-ben. Régiós viszonylatban is jól teljesített a magyar piac: Szlovákiában 6,6 százalék, Ausztriában 7,3 százalék, Csehországban 0,1 százalék, míg Lengyelországban 15,7 százalék volt a pici bővülés üteme 2017-ben a Leaseurope előzetes adatai alapján. Tóth Zoltán, a Magyar Lízingszövetség főtitkára elmondta: “Ahogy az európai úgy a magyar és piacon is a jármű- és eszközfinanszírozás volt a fókuszban. Hazánkban a tavalyi év során az autóeladások 40 százaléka már valamilyen lízingkonstrukció segítségével történt. A Magyar Lízingszövetség arra számít, hogy az európai trendekhez hasonlóan a járműfinanszírozás mellett a magyar piacon is egyre népszerűbb lesz az eszközfinanszírozás a vállalatok, ezen belül is a kis- és középvállalkozások körében köszönhetően a gazdasági növekedésnek, a beruházások felfutásának. Az eszközfinanszírozásban derűlátásra adnak okot a tavalyi adatok, ugyanis a magyar piacon a termelőeszközként nyilvántartott gépeknél 66 milliárd forintot tett ki a finanszírozott összeg, ami 39 százalékos éves növekedést jelentett.
www.lizingszövetség.hu www.leaseeurope.com.

A tartós bérlet népszerűbb, mint valaha

18_04_hirek_fokepA tavalyi évben a hazai lízingpiac esetében kétszámjegyű , 18 -%-os volt a bővülés. Ez az érték az előzetes várakozásokat is felülmúlta, amelyek 10 % körüli növekedést prognosztizáltak. A képzeletbeli tortából még mindig a személyautók és haszongépjárművek hasították a legnagyobb szeletet, 23 és 19 %-os emelkedéssel. A gépek-berendezések finanszírozása is nőtt, itt 41 %-os volt a bővülés. Megélénkült a termelőeszközök finanszírozása is. 66 milliárdot tett ki a 2017-ben finanszírozott összeg, ami 39 %-os emelkedés 2016-hoz képest. Székely Balázs, az integrált kkv tartós bérleti piac vezető szereplője, a Rentasystem ügyvezetőjének elmondása szerint a tartós bérlet (operatív lízing) népszerűbb, mint valaha.  „A tartós bérlet rugalmassága miatt már szinte kötelező elemmé vált felgyorsult világunkban. Az így megtakarított költségeket marketing, HR vagy akár technológiai fejlesztésre allokálhatják a cégek. Egyre többen vannak, akiknek a fejében már meg sem fordul a vásárlás.” A Rentasystem a piaci növekedés dupláját érte el, 50%-al növelte kihelyezéseit. A bérlet előnyei között említhető az is, hogy a bérleti szerződésnek köszönhetően csak néhány évig kell megtartani az autót, gépet vagy eszközt, mielőtt egy újabbra cserélné tulajdonosa. Emellett nem kell félni a váratlan javítási vagy karbantartási költségektől sem, és akkor még az egyéb kényelmi szolgáltatásokról nem is beszéltünk. Elemzők szerint ugyan az idei év is kedvező lesz a lízingpiac számára, de az sem zárható ki, hogy a növekedés tempója valamivel visszafogottabb lesz, és az értékek egyre jobban közelítenek majd az európai szinthez. Összességében derűsek a kilátások, az európai gazdaság növekvő pályán van, így a beruházások is bővülni fognak, ami várhatóan kihatással lesz a lízingpiac további bővülésére is.
forrás: www.rentasystem.com

Bérelt, kölcsönzött járművek a terrortámadásokban

18_04_hirek_kep1Miként lehetne kivédeni, hogy potenciális merénylők gépjárművet béreljenek, és avval terrortámadást kövessenek el. Ez a témája annak a nemrég megjelent tanulmánynak, amely a Brit Autókölcsönzők és Bérbeadók Szövetségének (BVRLA) felkérésre készült el a szigetországban. Mint ismeretes Nizzában, Berlinben és Londonban muzulmán, öngyilkos merénylők ilyen bérelt járművekkel a tömegbe hajtva gázoltak halálra vagy sebesítettek meg több száz ártatlan embert. A tanulmány részletesen kiemeli azokat a területeket, ahol a szövetség, az autókölcsönző cégek együtt kívánnak működni, a kormányzati döntéshozókkal és törvényalkotókkal annak érdekében, hogy csökkenteni lehessen az ilyen módon végrehajtott terrortámadások kockázatát. A „kifizeted, és már viheted is” egyszerű bérleti gyakorlat miatt, a kölcsönzött autók alkalmasak az ilyen terrorakciók végrehajtására, és mindez avval fenyeget, hogy a múlté lehet az autókölcsönzés jelenlegi egyszerű és kényelmes gyakorlata is. Nagy-Britanniában az elmúlt évben 15,5 millió ilyen autóbérlési tranzakcióra került sor. A tanulmány számos ajánlást fogalmaz meg többek között egy olyan iparágvezérelt nemzeti akkreditációs eljárásra, amelyet kötelezően kellene alkalmazni minden autóbérléssel foglalkozó vállalkozásnak, és amelyek a terrorelhárítást szolgáló, minimum biztonsági standardok betartását írnák elő. A BVRLA egyben felkérte a kormányzatot, hogy támogassa a szövetség tagjait a biztosítókkal folyó azon tárgyalásokon, amelyek az ilyen akciók kockázatának fair módon való megosztására irányulnak a piaci szereplők között. A szövetség el akar kerülni minden olyan lépést, amely az normális üzletmenet vagy a fogyasztók szükségtelen megterhelését jelentené, vagy érzékelhető plusz költséget vonna maga után. Egyben felszólított arra, hogy fel kell gyorsítani az autókölcsönző cégek alkalmazottainak kiképzését és éberségük fokozását a potenciális terrorveszély kiszűrése, a terrorelhárítás érdekében. Egyben közölték, hogy tagszervezeteik mindent megtesznek a nemzeti terrorelhárító program támogatása érdekében. Elkötelezték magukat, amellett is, hogy az egész autókölcsönző iparág együtt kíván működni a kormányzattal és a törvényalkotókkal annak érdekében, hogy más országokkal és iparági szektorokkal is megosszák az új biztonsági technológiát és a legjobb gyakorlatokat. „Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy a kormányzat és a törvényalkotás legkülönbözőbb szegmenseivel megvitassuk és kifejlesszük azokat az új stratégiákat, amelyek segítenek detektálni és csökkenteni a terrorizmusból fakadó kockázatokat – jelentett ki Gerry Keaney, a szövetség vezetője. Az eredményes együttműködés révén az információ megosztás még hatékonyabb módjait fejleszthetjük ki, új biztonsági technológiákat, és legjobb gyakorlatokat oszthatunk meg és más országokkal és szektorokkal is.
www.fleeteurope.com

Előző

Pécsen duplázott a Suzuki: az FX Autóházzal megnyílt a márka újabb kereskedése

Következő

Elektromobilitás, elektromos motorverseny, Kína, Nissan LEAF