0
Shares
Pinterest Google+

A Borfesztiválon lépett a nagyközönség elé a tokaji borvidék egyik legifjabb pincészete. A Breitenbach Tokaj Pincészet központja Bodrogkisfaludban található. A szőlészet sikerében New York állam volt kormányzója is fantáziát lát.

A Turizmus Online cikke szerint a Breitenbach Tokaj neve nem teljesen ismeretlen a borkedvelő közönség számára, hiszen Kis János borász 2007-ben indította útjára a pincészetet, amelybe 2013-ban magyar gyökerekkel rendelkező amerikai befektetői kör szállt be, akik Tokaj, a furmint és a hárslevelű sikeréért dolgoznak.

George E. Pataki, magyar származású amerikai republikánus politikus (New York állam volt kormányzója, jelenleg az amerikai elnöki posztért is elindult) azért fektet be Tokaj-Hegyalján, mert tulajdonostársaival (Dán Károly, Sylvia Hemingway és Dr. Ernő Holló) eltökélt szándékuk, hogy a furmintot és a hárslevelűt is világhírűvé tegyék.

A Breitenbach Tokaj Pincészetben idén készültek el az első 2013-as tételek – furmint, hárslevelű és narancsbor -, ezek a Budavári Borfesztiválon nagy sikert arattak a nyilvánosság körében. A birtokközpont Bodrogkisfaludon van, a tervek szerint 2016-ra elkészül az egykori XIX. századi Schell kúria felújítása, itt kap majd végleges helyet a Breitenbach Tokaj pincészet, később pedig éttermet és apartmanokat alakítanak majd ki a tulajdonosok.

 

tokaj1
tokaj2
tokaj4

Jelenleg összesen mintegy tíz hektárnyi területen folyik a szőlőművelés, Tokaj-Hegyalja legkiválóbb területein, mint a Halas, a Lapis, a Nyerges, a Szerelmi és a Szent Tamás dűlőkben.

A Tokaj Alapítvány emlékparkot hoz létre a Tokajban. A kezdeményezés célja, hogy a borvidék egykori szakmai nagyságairól méltó módon emlékezhessen meg az utókor. Az idén 150 éves tokaj-hegyaljai geológiai térképet elkészítő Dr. Szabó József mellszobrának avatásával emlékezik elsőként a Tokaj Alapítvány szeptember 18-án.

A parkot a borvidék fővárosának kulturális centrumában alakítanak ki. A kezdeményezést az önkormányzat örömmel fogadta.

Tokajnak – és valószínűleg nem csak Tokajnak – szüksége van olyan közösségi terekre, ahol az emberek találkozni tudnak, gondolatok tudnak cserélődni és születni. Az emlékpark és szobrokhoz illő környezet megvalósulásán túl az alapítványnak rejtett vágya, hogy ez is megvalósuljon.
Az alapítvány a tokaji önkormányzattal szoros együttműködésben és annak támogatásával, a tudatos kertépítészet eszközével kívánja az emlékpark területét, tereit átalakítani. Egy korszerű, nemzetközi viszonylatban is mérhető minőségű pihenőparkot álmodott a helyszínre. A tervek papírra vetésével egy budapesti táj- és kertépítész irodát bíztak meg.

1
2

forrás: Hegyalja.info, tokaj-turizmus.hu

 

 

 

Előző

Suzuki Vitara

Következő

Környezetvédelem