0
Shares
Pinterest Google+

Tudja mi az a CNG ?

17_febr_innen_kep1A CNG 200 bar-ra sűrített metángázt jelent, amely származása szerint lehet földgáz, vagy alternatív kitermelésű ún. kísérőgáz is. Továbbá származhat megújuló forrásból, a biogáz előállítás fontos alkotórészét értékes metángáz képezi, ez tisztítás után jármű hajtására is alkalmas. Ipari előállítás szintén létezik, pl. a biomassza pirolízises feldolgozási folyamatában előállított szintetikus gázból tiszta metángáz is formálható, de az Audi által e-gas-nak nevezett, a megújuló áram transzformálásával előállított gáz is tiszta metán. A metán, kémiai képlete szerint CH4, az összes szénhidrogén molekula közül a legkedvezőbb molekula szerkezetet kínálja ahhoz, hogy az égéstérben a legkevesebb károsanyag fejlődjön és a legalacsonyabb üvegházhatású CO2 emissziót bocsássa ki. Számszerűen, dízelmotoroknál akár 10 %-kal, benzinmotoroknál mintegy 25 %-kal kisebb CO2-emissziót okoz.
A megújuló forrásból származó metán esetén, az alapanyag és a technológia függvényében a légkörbe jutó új üvegházhatású gáz mennyisége még sokkal alacsonyabb, akár nulla közelébe is csökkenhet. Mindeközben a metángázzal hajtott motorok PM (PM10, PM2,5 egyaránt) szilárdrészecske-kibocsátása szinte nulla, NOX-kibocsátása pedig már régóta az Euro 6 előírásai által megszabott határérték alatt marad. Nem utolsó sorban, haszonjárműveknél és buszoknál van komoly jelentősége a jelentős, akár 5 dB-lel alacsonyabb üzemi zajszintnek, ami kevesebb, mint fele akkora zajterhelést jelent.

Hazánkban a CNG felhasználás ismét rekordot ért el!

A tavalyi év első 11 hónapját tekintve több mint 50 százalékkal nőtt a CNG értékesítése Magyarországon. Ezen időszak alatt hazánkban 11,243 millió köbméternyi sűrített földgázt használtak fel járművek hajtására. Összehasonlításul, 2015-ben mintegy 8,004 millió köbméter tiszta üzemanyagot értékesítettek Magyarországon. „Bár, még a decemberi adatokra várni kell, az már most látszik, hogy jelentős mértékben erősödött a kereslet idehaza a CNG-re” – hívta fel a figyelmet Domanovszky Henrik, a Magyar Gázüzemű Közlekedés Klaszter Egyesület (MGKKE).

Európában Olaszország és Németország az élenjárók a CNG technológiában. Mindkét országban 700-nál is több töltőállomáson tankolhatnak az autósok (Olaszországban kb. 700.000 járművet).
forrás: autoblog

A Sandro Chia kézjegyét viselő guruló műalkotás

17_febr_innen_kep2A Sandro Chia kézjegyét viselő guruló műalkotás a február 2-5. között nyitva álló India Art Fair művészeti kiállításon ünnepli huszonötödik születésnapját.
2017. február 2-5. között a BMW Group India a legendás BMW Art Cars kollekció tizenharmadik guruló műalkotásával kedveskedik az Újdelhiben életre hívott India Art Fair művészeti kiállítás közönségének. A BMW E36 M3 GTR műszaki alapjaira megálmodott páratlan modellt napjaink egyik leghíresebb kortárs olasz művésze, Sandro Chia készítette el 1992-ben, a különlegesség így megszületésének éppen huszonötödik évfordulóját ünnepli.
A BMW Art Cars kollekció guruló műalkotásai a magaskultúra egészen egyedülálló ékkövei, amelyek a forradalmi járműtechnológia és a művészi önkifejezés hamisítatlan összefonódását éltetik. Az 1975 óta eltelt negyvenkét évben a világ legkiemelkedőbb alkotói tizennyolc BMW Art Car modellel ajándékozták meg a bajor gyártó és a művészet rajongóit.
„A kultúra iránti hosszú távú elkötelezettség és a művészetek széleskörű támogatása mindig is a BMW Group márkastratégiájának egyik alappillére volt. A vállalatcsoport e téren kiépített együttműködései megannyi előremutató interkulturális párbeszéd létrejöttéhez járultak hozzá, megteremtve ezzel az egyes kultúrák és közösségek közötti kölcsönös elfogadás alapját. A BMW Art Cars kollekció darabjai kontinenseken átívelő ékkövekként kötik össze a földkerekség legjelentősebb alkotóit, akik közösen formálják a kortárs művészet jelenét és jövőjét. Az India Art Fair művészeti kiállításon kiállított tizenharmadik BMW Art Car modellel még közelebb hozzuk a guruló műalkotások atmoszféráját a művészetek iránt rajongókhoz, a látogatók így testközelből élhetik át Sandro Chia alkotásának lélegzetelállító művészi értékét” – fogalmazott Mr. Frank Schloeder, a BMW Group India ügyvezető igazgatója.
forrás : BMW Group

A Teslakat is érinti a Takata botrány

17_febr_innen_kep3Úgy tűnik, hogy bármennyire is próbál különbözni a Tesla, a többi gyártótól, vannak dolgok, amik alól nem tudja kivonni magát. Ilyenek a beszállítóknál becsúszó milliárdos nagyságrendű hibák. Az utóbbi idők legismertebb és legtöbb autógyártót érintő bakiját a légzsákokat gyártó japán Takata követte el, de nem is egyszer, hanem éveken keresztül. A botrány 2013-ban robbant ki, amikor nyilvánosságra került, hogy a légzsákok kinyílásakor apró fémdarabkák repülhetnek az utasok felé. Eredetileg 2 halálesetet és 30 sérülést írtak a hibás alkatrészek számlájára, de azóta 11 halálesetről és 189 sérülésről derült ki, hogy köze lehet ezekhez az alkatrészekhez.
Szinte nincs olyan gyártó, amely több kevesebb autóval ne lenne érintett. A Tesla most e-mailben értesítette a 2012-ben gyártott Teslák tulajdonosait, hogy az ő autóikban is ki fogják cserélni a légzsákokat. Az illetékes amerikai hivatal (National Highway Traffic Safety Administration – NHTSA) csak a magas páratartalmú klímával rendelkező államokban írta elő a cserét, de a Tesla az összes 2012-es Model S-ben vállalja a javítást, függetlenül attól, hogy az autót hol használják. Bár a hiba potenciálisan a 2013-tól 2016 végéig gyártott Model S-eket is érintheti, ezekben a cseréről később intézkednek. A 2012-es Tesla Model S tulajdonosoknak most nincs más dolguk, csak várni, hogy a gyártó felvegye velük a kapcsolatot. A probléma a Roadstereket, a Model X-eket és a 2016 végétől gyártott Model S-eket nem érinti. A botrányban több tízmillió autóban kell légzsákokat cserélni.
forrás: villanyautósok

Harmincezer motoros indult zarándokútra

17_febr_innen_kep4Harmincezer motoros indult el helyi idő szerint szombaton zarándokútra Guatemalavárosból az Esquipulasban található Fekete Krisztushoz., 2017 február 4-én.
Ez a legnagyobb ilyen esemény egész Latin-Amerikában. Guatemala 2011-ben nemzeti kulturális öröksége részévé nyilvánította a motoros zarándoklatot. Az induláshoz Jimmy Morales guatemalai elnök adta meg a jelet.    A zarándoklásra Közép- és Dél-Amerika országaiból mindenhonnan érkeztek motorosok.
Az esquipulasi bazilika és az ott találtható Fekete Krisztus szobra Közép-Amerika egyik legjelentősebb zarándokhelye
A “gépesített” zarándokok 222 kilométert tesznek meg az ország délkeleti részén fekvő Esquipulas helység templomáig. Az 1980-as években e településen találkoztak a térségbeli országok elnökei, hogy véget vessenek a guatemalai, a salvadori és nicaraguai polgárháborúnak.

Előző

Chrysler, BMW 5 Touring, ABT Volkswagen Golf, Mustang

Következő

Köszöntő