0
Shares
Pinterest Google+

Honfitársaink tízezrei saját tapasztalatból erősíthetik meg, hogy a modern Suzukik benzines és dízelmotorral is kiugróan takarékosak. Milyen megoldásokkal csökkenthető egy autó fogyasztása?

Aurea mediocritas: a Horatius költeményéből elhíresült arany középút a szélsőségektől való tartózkodást hirdeti, ami az autóiparban is meghozza gyümölcsét. Ésszerűen méretezett, okosan konstruált autókkal az egyre több kényelmi és biztonsági felszereléssel is mérsékelhető az autók fogyasztása, amit az Európai Unió a flottafogyasztástól függő büntetőadókkal is kikényszerít.

Súlycsökkentés és légellenállás

Jó példa minderre a Suzuki kínálata. Bár a Swift, a Vitara és az SX4 S-Cross életvédelme egyformán ötcsillagos, a megkérdőjelezhetetlen biztonság ellenére mindhárom modell mértékadó a súlytakarékos építésben. Mindezt az intelligens felépítés illetve könnyűfémek és ultranagy szilárdságú acélok használata biztosítja.

Míg városban a sok gyorsítás-lassítás miatt a súlycsökkentés az elsődleges, nagyobb sebességnél döntő a légellenállás leszorítása. Az SX4 S-Cross tágas és teljes értékű crossoverként csupán pár centivel keskenyebb és alacsonyabb közvetlen konkurenseinél, de ez elég ahhoz, hogy kisebb homlokfelülete a 0,33-as alaktényezővel nagyban mérsékelje légellenállását.

Modern motortechnika

Továbbra is sok múlik a motorokon. A benzines szívómotor nagymesterei hagyományosan a japán márkák, köztük is a Suzuki. A Suzukik benzinesei égéstér-kialakításukkal, speciális dugattyúgyűrűikkel, változó szelepvezérlésükkel, súrlódáscsökkentő motorolajukkal és még tucatnyi apró finomsággal képesek az elégő benzin energiáját az autó hajtására fordítani. A sok apróság összeadódva jelentős fogyasztáskülönbséget eredményezhet más gyártók hasonló méretű autóihoz képest.

A Suzuki a friss fejlesztésű turbós benzines, Boosterjet-motorokkal is nagyot alkotott. A fogyasztáscsökkentés fő eszköze itt a közvetlen befecskendezés és a turbófeltöltés, amivel hasznosítható a kipufogógázok veszendőbe menő energiája. A motor így egyszerre lehet erős, akár egy öblös szívómotor, de amikor nem kell a teljes teljesítmény, akkor takarékos, amilyen egy részterhelésen működő kisebb erőforrás. A turbós motorcsalád első tagja a Vitara S-ben működő 1,4-es benzines 140 lóerővel és érkezik a vadonatúj Balenóban az 1,0 literes Boosterjet 112 lóerővel.

Váltóbőség: CVT, duplakuplung, kézi és automata

A legtakarékosabb motor sem képes csodára olyan autóban, amelyben a takarékos működést nem segítik hatékony, kis belső súrlódású és jól áttételezett sebességváltók. Sok alsó középkategóriás típus benzines szívómotorja 4000-es percenkénti fordulatszámmal pörög autópályán 130 kilométer/óránál, az SX4 S-Cross megnövelt szilárdságú manuális váltója a hosszabb ötödik fokozattal körülbelül 3500-ra csökkenti a fordulatszámot. A kis fogyasztás és a kényelem nem zárja ki egymást. A benzines Vitara új, hatfokozatú automatikus váltója kifejezetten széles áttételtartományt fed le, így a motor többször járatható az ideális tartományban. A Suzuki a benzines SX4 S-Cross fogyasztását fokozatmentesen változó áttételű, ún. CVT-sebességváltóval mérsékli. Az automata váltóval a motor folyamatosan tartani tudja a fogyasztás szempontjából kedvező fordulatszámokat, a gyorsulást az áttételek változtatása biztosítja, nem a motor pazarló felpörgetése.

Az eredendően magas hatásfokú dízelek étvágyát segít még lejjebb szorítani a kézi váltó hatodik fokozata illetve a duplakuplungos automatikus váltó, ami az 1,6 DDiS-hez érhető el a Vitarában. A TCSS (Twin Clutch System by Suzuki) szerkezetileg két darab, egységbe foglalt manuális váltó, ami biztosítja a kiváló hatékonyságot. A két kuplung vezérlésével az egyik, majd a másik váltórész iktatható be a hajtásláncba, ami nemcsak villámgyors, de finom és rántásmentes kapcsolásokat biztosít.

Terjedelmi okokból csak címszavakban érinttettük mindazokat a fogyasztáscsökkentési megoldásokat, amelyek az Ön vállalkozásának is versenyelőnyt biztosíthatnak. A Suzuki-autópark további előnyeiről kollégáink többet mondhatnak. Személyesen márkakereskedő partnereinknél, interneten a flotta@suzuki címen és a www.suzukiflotta.hu weboldalon várjuk megkeresését. Engedje, hogy a Suzukik az Ön vállalkozásának is nyereséget hajtsanak!

Előző

Rekordév Kecskeméten, Fix traffipaxok, VW akkumulátor, Google-FCA, Növekszik a VW csoport profitja

Következő

Mátrai borvidék Nagygombosi Borászat