0
Shares
Pinterest Google+

E havi magazinunkban szeretnénk Önöknek bemutatni  Balatonfüred legújabb borászatát és talán legfiatalabb de merész terveket kovácsoló tulajdonosait, Lukács Lillát és Barabás Barnát.  Leghitelesebben, önmagukról:

Lilla:

Mindketten Budapesten éltünk gyerekkorunk óta, de a kötődésünk a természethez, a szőlőhöz már a kezdetektől megvolt. Barni szőlész-borászként végzett, és egy kertépítő céget vezetett miután a háta mögé hajította a „sommelier karriert”. Én marketinget tanultam és egy ügynökségnél dolgoztam. Miután összeházasodtunk, és elkezdtünk közösen tervezni, hiányérzetünk volt. Füred adott volt, a fél gyerekkoromat itt töltöttem a nagyszüleim nyaralójában. Fejest ugrottunk a borászkodásba.

Barna:

Létre akartunk hozni valamit. Állatokkal, növényekkel szerettünk volna foglalkozni. Én főleg szőlővel, hiszen szőlész-borász vagyok. Lilla nagypapája régóta művelt egy kis szőlőt Füreden a nyaralójuk kertjében. Minden évben 100-200 palack bor készült. Ahogy elkezdtem segíteni neki, bíztatott, hogy építsük fel a borászatot, amire régóta vágytunk. Minden palack bor mögé teljes mellszélességgel oda kell állnunk. Ezt szeretjük benne a legjobban, és persze azt, ha valakinek tetszik amit lát és ízlik, amit kóstol.
Szabó Máté Lajos borászunkkal közösen alakítjuk az irányokat, a borok stílusát. A kommunikáció és az adminisztráció Lilláé, két fiatal srác pedig kinn a szőlőben segít. Jó csapat vagyunk! Talán azért, mert imádjuk, amit csinálunk

….a Zelna Borászatról:

2014 őszére épült fel a borászatunk. Alig volt tető a fejünk felett, és már érkeztek a szőlővel teli ládák az első szüretből.

A feldolgozónál a funkcionalitás megelőzi a tradicionális pinceképet. Bár sokáig kerestünk és terveztük, hogy egy régi pincét újítunk fel, végül egy teljesen új, technológiailag modern borászatot építettünk. Ma már tudjuk, hogy jó döntés volt.

A borainkat acéltartályban erjesztjük, és csak a dűlősök kapnak némi hordós érlelést.
A bogyózástól a palackozásig minden folyamatot mi magunk csinálunk. A borok stílusát tekintve a legfontosabb, hogy frissek, gyümölcsösek és termőhelyi karakterűek legyenek.

Az első hordóinkat még nászajándékba kaptuk. Bennük érett a 2014-es Farkó-kő olaszrizling, a Csiten pinot gris és a vörös merlot – cabernet sauvignon házasításunk is. Trust és Kádár hordókat használunk, a burgundytól az 500 literesig, az enyhe pörkölésűtől a közepes fejpörköltig.

Folyamatosan kísérletezünk a technológiával, hogy megtaláljuk a területeink és a fajták számára azokat, amelyekben a gyümölcsös és harmonikus borokat készíthetünk, akár fehér-, akár vörösborról beszélünk.

De a lényeg mégis csak a szőlőben történik. Éppen ezért mindent megteszünk, hogy megerősítsük szőlőinket, az új telepítéseket és az öreg tőkéket egyaránt. A kezdetektől vegyszermentes, bio művelést folytatunk, amelynek a minősítését is kezdeményeztük.

Dűlőink 

Farkó-kő
Ha Balatonfüred, akkor nekünk Farkó-kő. Ha Farkó-kő, akkor pedig olaszrlizling, merlot és cabernet sauvignon. Nem titok, ez a kedvenc dűlőnk, amivel még nagy terveink vannak. Egykor a Tihanyi Apátsághoz, majd a TSZ-hez tartozott. A 3 méteres sortáv, a düledező támrendszer, és a megviselt öreg – több mint 30 éves – tőkék ellenére úgy döntöttünk, hogy amit lehet, megmentünk, és csak a hiányzó részeket pótoljuk. Úgy érezzük, jól döntöttünk, mert ma már minimális beavatkozás és biológiai növényvédelem mellett is egészséges, vitális gyümölcsöt adnak ezek a tőkék is.
A dűlő egy része még betelepítésre vár. Ha végzünk, egy közel 14 hektáros egybefüggő táblában gyönyörködünk majd, háttérben a Tihanyi-félszigettel és a Balatonnal.

Csiten-dűlő
Balatonszőlős és Pécsely között van egy domb. Ez a mi Csiten-dűlőnk szürkebaráttal, merlot-val és egy kis zweigelttel, fiatalabb, 2000 és 2002 között ültetett tőkékkel. Sokat kutattunk, hogy megismerjük a területeink múltját. Egy 1800-as évekbeli térképen még Váradi-, Nyerges- és Jákodi-dűlőként emlegetik, de a hegybírótól kapott levelünkben már Csiten szerepel. Megszerettük, megtartjuk. És ’14-ben kiderült, hogy még egy kevésbé jó évjáratban is tudunk szép, érett pinot gris-t, és tartalmas rozét készíteni innen. Lesz folytatás, ígérjük.

Lapostelki-dűlő
Több okból is szeretjük. Egyrészt a feldolgozóhoz legközelebbi dűlőnk, másrészt az itt található közel 1 hektár olaszrizlingünk nagyon illatos, vitális bort ad. Ez az alapja a reduktív rizlingünknek. Nem véletlen erősek itt a tőkék: a terület korábbi tulajdonosa, Marika néni úgy óvta őket, mintha a gyerekei lettek volna.

Szőlőink

Olaszrizling
Nem kérdés, a legfontosabb fajta a borvidékünkön. Meszes talajainkon szép savszerkezetű, gyümölcsös bort ad. Ernyő és csapos műveléságban neveljük. Ezerarcú: könnyű nyári, ásványos dűlőszelektált, vagy akár desszertbor is készíthető belőle. Mi a könnyű, nyári, reduktív rizlinget és a telt dűlőszelektáltat szeretjük és készítjük.

Rozália
Ritka fajta, az olaszrizling féltestvére. Különös színe, illatos jellege és ellenállósága miatt szeretjük. Még ha a neve megtévesztő is lehet, friss, primőr fehérbort készítünk belőle.

Pinot Gris – Szürkebarát
Elegáns, a rizlingnél talán behízelgőbb nálunk. Apró fürtjei miatt a szüretelése mindig kihívás, de Lilla pont ezért szereti annyira: pont elfér a kezében. A Csiten-dűlőben olyan szép arcát mutatja, hogy dűlősként is lepalackozzuk.

Zweigelt
A rozé alapanyaga, emellett korlátozással különlegesen fűszeres  könnyű vörösbort készíthetünk belőle. Ellenálló fajta, csapos metszéssel könnyen kezelhető.

Merlot
A Farkó-kő talaján gyümölcsös balatoni vörösbor készíthető belőle, de a zöldmunkája kihívásokkal teli. A Csiten-dűlő vályogos talajáról rozét készítünk belőle. Későn, bár a cabernet sauvignonnál előbb érik, és általában jobb cukorfokkal szüretelhető.

Cabernet sauvignon
Sok napsütést igénylő, későn érő fajta, de a 2015-ös évben szépen beérett a Farkó-kő dűlőben. Egyébként a cabernet franc és a sauvignon blanc keresztezéséből, Franciaországból származik. Mi a merlot mellé házasítottuk az első évben. Magas tannintartalma ellenére a gyümölcsösebb arcát szeretnénk megmutatni.

A nyereményjáték kérdése:  Hol található a Farkó-kő dűlő?

[ninja_forms id=5]

 

 

Előző

RIZLING GENERÁCIÓ

Következő

Válassza a Suzuki divatos összkerekes modelljeit!