0
Shares
Pinterest Google+

Bár a spárgatök, más néven főzőtök tápértéke viszonylag alacsony, de a zsenge tökből készült tejfölös-kapros főzelék csodálatos étel a nyári nagy melegben. Pláne, ha savanykásan, kis ecettel készítjük. Szomjoltónak se utolsó. Fokozhatjuk ezt a hatást és nagyon trendi, ha bő lére hagyjuk, turmixoljuk és hidegen szolgáljuk fel egy magas kis csészében. A tökfélék szerteágazó családjába tartozó főzőtök rokona többek között a sütőtök, de a csillagtök (patisszon) és az uborka is, nem megfeledkezve a cukkiniről. A tök fagyasztva egész évben kapható. Frissen június és október között találkozhatunk vele a piacon. Legyalulva és fagyasztva akár egész télen is rendelkezésre áll. Mélyhűtés hatására viszont rostjai megereszkednek, ezért kiengedés után elsősorban levesnek, főzeléknek használhatjuk.

Az Újvilágból érkezett

A tököt nyolc-tízezer évvel ezelőtt ismerték már Közép-Amerikában. A bennszülött indiánok által csak „három nővérnek” nevezett, őshonos, együtt termesztett három növény a bab, kukorica, és a tök volt. A talajt nitrogénben gazdagító bab felkapaszkodott a kukorica szárára, a sorok között pedig vaskos indáival kúszott a tök. A tökféléket az Újvilágot meghódító spanyolok hozták Európába. A spárgatök, a hazai konyhának is jellegzetes növénye volt. A kabakosokra jellemző igényessége ellenére szinte minden házi kertben termesztették. Nagyüzemi termesztésük viszont alig jellemző, piaci jelenlétük ennek ellenére folyamatos. A termesztett zöldségfajok közül a legnagyobb gyökérzettel rendelkezik. Hajtásának keresztmetszete szögletes vagy barázdált, lehet rövid 50-150 cm, de akár több tíz méter is. Levele lekerekített, vese alakú, szőrözött. Virága élénksárga egylaki vagy kétlaki.

Élettani hatásai

A főzőtököt lényegében éretlenül fogyasztjuk, ezért beltartalmi értékei, például cukortartalma messze elmarad téli társától a sütőtöktől. Zsír-, szénhidrát- és fehérjetartalma alacsony, viszont rostokban gazdag, amellyel elősegíti az emésztőrendszer működését. Diétázóknak, fogyni akaróknak kiváló. A főzőtök további előnyös tulajdonsága kiemelkedően magas szerves sótartalma, amivel hozzájárul az emésztőnedvek képződéséhez, serkenti a hasnyálmirigy és a máj működését is, de jó a krónikus fáradtság ellen is. Csökkenti a vércukorszintet, enyhíti a hiperaktivitás tüneteit. Purin-tartalma igen alacsony, ezért köszvényes betegek diétájába kifejezetten javasolt. Ásványianyag-tartalma (nátrium, szelén, mangán, réz és cink) elősegíti a kalcium csontokba történő beépülését, magas szöveti víztartalma pedig kiváló folyadékforrás.

 A tökvirág ínyenc falat

A tök virága is ehető. Nyersen salátában, töltve, önmagában, vagy akár bundázva és olajban kisütve. Elsősorban hímivarú virágot válasszunk fogyasztásra, amely keskeny nyéllel kapcsolódik a szárhoz. A termős virág nyele vaskos, s az alján látható a későbbi termés kezdeménye.

Hálás növény a házi kertben

A tök termesztése viszonylag egyszerű. Látványos, ahogyan a kis palántából többméteres indák, hatalmas levelek fejlődnek, s itt-ott megbújva megtaláljuk a levelek alatt a főzeléknek valót is. A növény hőigénye kifejezetten nagy. Rövid tenyészideje miatt azonban hazánk éghajlata is megfelelő a számára. Amiről viszont feltétlenül gondoskodnunk kell: a tápanyag és a viszonylag folyamatos vízellátás. Palántáról neveljük, kiültetés, leghamarabb május közepén ajánlott. Napsütötte helyet válasszunk. Javasolt kukorica mellé ültetni, ahogy egykor az indiánok is tették. A fiatal növényeket gondosan öntözzük és gyomláljuk. A szedést kezdjük meg, amint lehetséges. Ne várjuk meg, amíg elöregednek, esetleg rothadásnak indulnak a talajjal érintkező termések.

Melyiket vegyük, hogyan készítsük?

A fényes felszínű, puha tapintású, méretéhez képest nehéz főzőtököt válasszunk. Ha látszik a szármaradvány, nézzük meg azt is, élénksége friss szedésről tanúskodik-e. Nyomásra érzékeny, ezért védjük az ütődéstől. Felvágás nélkül, hűtőszekrényben, laza zacskóban tároljuk. Így lassíthatjuk az utóérési folyamatot. A gyalulva árult tököt alaposan vizsgáljuk meg, mivel romlandó. Egy napon belül lehetőleg használjuk fel. Gyógyító hatása miatt az egészen zsenge tökből fogyasszuk nyersen is: készítsünk belőle levet, vagy apróra vágva keverjük salátába. Az egész tököt folyóvízben, erősen dörzsölve alaposan mossuk meg. Az ütődött, megpuhult részeket mindig vágjuk ki. Főzéskor gyengén sózott, forrásban lévő vízbe tegyük a tökdarabokat, és roppanósan puhára főzzük. A főzővizet citromlével, citromhéjreszelékkel vagy néhány csepp ecettel ízesíthetjük. A klasszikus tökfőzeléken kívül szeletekre vágva kiránthatjuk, töltelékkel megsüthetjük. Ízletesebb lesz a rántott tök, ha panírozás és sütés előtt fűszerekkel kicsit megpároljuk. A tök visszafogott, semleges íze elviseli az erősebb fűszerezést. Illik hozzá a kapor, bazsalikom, majoránna. Kellemes lehet a tök és a paradicsom, fokhagyma, hagyma párosítása is. Legismertebb elkészítési módja valóban a tökfőzelék. De manapság leveshez, körethez is használják. A rántott tökszelet régen ismert, ahogy a tökös-mákos rétes is.

gasztro_420x360_02
gasztro_420x360_04
gasztro_420x360

Az igazi tökfőzelék

Hozzávalók:

1 kg gyalult tök

1 kis fej hagyma (jobb a fehér)

só, piros paprika

kis kanál ecet

fél pohár tejföl, fél pohár kefir

kapor 1-2 csokor

Elkészítés:

Pároljuk üvegesre a hagymát valamilyen egészséges zsiradékon: szőlőmagolajon, akár libazsíron. Tegyük rá az előre megsózott és kicsit állni hagyott tököt, kinyomkodva. Pároljuk egy ideig, tegyük hozzá a kaprot, utána egy evőkanál lisztet szórjunk rá, kevergessük egy kicsit. Egy kis piros paprikát is tehetünk bele, de e nélkül is jó. Víz nem igen kell, de figyelmesen pároljuk, nehogy odakapjon. Sokan még roppanósan szeretik. Tegyük bele a tejfölt, kefirt, ezzel éppen csak rotyogjon egyet. Végül ízlés szerint egy kis kanál ecettel bolondítsuk.

 

Zöldségköret főzőtökkel


Hozzávalók:

  • 2 kisebb nyári tök kockára vágva
  • 2 zöld és sárga héjú közepes cukkíni kockára vágva
  • 3 ek. hidegen sajtolt oliva vagy szőlőmagolaj
  • 3 gerezd fokhagyma finomra vágva
  • 2 ek. friss bazsalikom összevágva
  • szurokfű, majoránna, ízlés szerint
  • 2 ek. friss petrezselyem összevágva
  • 8-10 apró paradicsom negyedekbe vágva

Elkészítés: A felforrósított olajon, gyakori kevergetés mellett dinszteljük félpuhára a tökféléket és a fokhagymát. Adjuk hozzá a többi hozzávalót. Kevergessük még pár percig. Sültek mellé kínáljuk.

Előző

Suzuki Vitara

Következő

Hazai flotta-hírek