0
Shares
Pinterest Google+

Világörökség, Tokaj-Hegyalja, Dereszla. Nem is kell sokat gondolkodni az embernek, legyen az magyar vagy külföldi, amint a Tokaj szó a fülébe jut, hogy mi is lehet az. A borászathoz fűződő történelme régre nyúlik vissza, amit a 18. század közepén létrejött első zárt termelési körzet igen remekül támaszt alá. Ez is bizonyítja, hogy méltán foglal helyet a földkerekség leghíresebb borai közt, legyen az akár száraz, akár botrytiszes édes bor.

Eme különleges és hírneves bor régió számos borászatot sorakoztat fel, melynek kiemelkedő tagja a kitűnő Dereszla pincészet, ami két falu, Bodrogkeresztúr és Bodrogkisfalud határán helyezkedik el. Az állami pinceszövetkezet kézében lévő pincészet a 90-es évek elején került privatizálásra. Nevét a pince feletti dűlőről a Dereszláról kapta. Nem meglepő a külföldi érdekeltség a régióban, akiket gyorsan magával ragadott a környezet és az itt elkészített boraik. Rohamos léptekben zajlott a minőségi termelés – a kezdeti éves szinten előállított 20ezer palack ma már elenyészőnek tűnik a legutóbbi években legyártott közel egy millióhoz képest. Az ilyen szintű fejlődéshez elengedhetetlen a bővülés, amit a 2014-ben átadott Bodrogkeresztúr határán fekvő négy-szintes vadonatúj Henye elnevezésű borászati komplexum jól mutat.

A remek bor egy kiváló borásszal jár együtt, nevesen Bai István, aki 2015-ben csatlakozott a céghez. Borász családból származva igy már gyermekkora óta kapcsolatban áll a szőlővel, amit tanulmányai elvégzése után egy világhírű német pincészetnél (Dr. Loosen) eltöltött kétéves gyakorlattal emelt a következő szintre. A cégnél elvégzett kemény munkáját nagy mértékben megkönnyíti a kiváló szakemberekből álló csapata.

Mitől különleges a bor, ami itt készül? Rengeteg természeti tényező együttes összhatása szükséges ahhoz, hogy egy régió és borai nevezetessé váljanak. A Zempléni hegység elsőosztályú védelmet biztosit a hideg észak-északnyugati szelek blokkolásában. A 300-500m magasan fekvő dombvidék lehetőséget ad minőségi szőlőtermelésre a lejtőkön, illetve a hegyek szoknyáin elhelyezkedő ültetvényekkel. A talaj változatos, ám többnyire vulkánikus alapkőzeteken fekszik a vidék, melyek közül fontos szerepet játszik a riolit, az andezit és a lösz. Ezek a kőzetek nagyban befolyásolják a termelni kívánt szőlő illatát és ízvilágát. A kontinentális klíma egy nagyon jó alap, aminek a hőmérsékletét a közeli Bodrog folyó és a Tisza remekül temperálja a hideg időszakokban, illetve párásítja is az időt a melegebb napokon. Ez egy elengedhetetlen jelenség ahhoz, hogy aminek hatására természetes módon megjelenjen a ’botrytis cinerea’ nevű nemes rothadás, ami rendkívüli fontossággal bír az aszú szemek kialakulásában. Ezen faktorok közös hatásai teszik lehetővé, hogy ott lehessünk a világtérképen.

Ami a szőlőiket illeti, az ültetvényeik nagy része olyan dűlőkön található, amik méltán hasonlíthatók a francia Chablis régió lankás lejtőihez. A birtokon található egy 30 hektárnyi saját művelésű terület, melyből kiemelkedő a Dereszla dűlő és a Henye dűlő, Szegi településen lévő Poklos dűlő, a Bodrogkeresztúri Lapis dűlő, és a Tokaji Teleki dűlő. További 100 hektáron találhatóak még integrált ültetvények a régió egész területén.

Kizárólagosan csak fehér szőlőtermeléssel illetve felvásárlással foglalkoznak. Ezen a listán szerepel a jellegzetes és karakteres Furmint, a hosszú és laza fürtös Hárslevelű, a vastaghéjú és lédús Sárgamuskotály, illetve a kisbogyós és koraérő Kabar.

A Tokaji aszú készítéséhez tökéletes időjárási körülményekre van szükség, hogy a fent említett botrytis-es nemes rothadás megjelenjen a szőlőszemeken. A megjelenésük elősegítéséhez egy ideális körülményt jelent a kisebb-nagyobb folyók közelsége a páradús reggelekkel kombinálva, aminek folytatásához ajánlatos a délutáni száraz, napos, picit szeles idő. Az aszú szüretelése nagyon időigényes, hiszen csak azokat a szemeket lehet lecsipkedni, amin már megjelent ez a kis szürkés színű gombafaj. Ugyanazon a sor szőlőn akár több napon keresztül is minden egyes nap végig kell menni és keresgélni kell a megfelelő bogyókat.
Ezen aszúszemek felhasználásából készítenek édes Szamorodnit, az egyre magasabb cukortartalommal bíró 5 és 6 puttonyos aszút, illetve a legédesebb, már-már szirupra emlékeztető Natúr Esszenciát. A már elkészült borokat a Dereszla több százéves pincéjében tárolják, mely végleges formáját 2003-ban nyerte el egy renoválásnak köszönhetően. A tárolás nem más, mint magyar tölgyfából készült használt hordókban történik. Érdekesség, hogy az elkészült Esszenciát nem szabad hordóban tárolni, mert kifolyik belőle. Az Esszenciában lévő hatalmas mennyiségű cukor koncentráltsága igen nagy nedvszívó képességgel bír, mely kiszárítja a hordót, összeroppantja azt, és a kincstári összegekkel felérő nedű elvész.

Az előbbiekben említett szőlőfajtákból nem csak édes, de száraz borokat is készítenek a fogyasztók számára, melynek a mennyisége az össztermelés három-negyedét foglalja magába. Ezek közül a legkedveltebb a száraz Furmint, és a Tokaj-Dry elnevezésű bor, mely újfahordóban érlelt, saját alapanyagból alkotott, és minimum 85%-ban Furmintot tartalmaz. Kedvelt borok közé tartozik a száraz szamorodni, hárslevelű és sárgamuskotály, néhány késői szüretelésű édes bor, illetve a fantázia elnevezést kapó Dorombor. Az utóbbi bor három ízben kényezteti el az ínyenceket: száraz, nem száraz (félédes) és nagyon édes.

Az édes és száraz borkategóriákon kívül egy másik csoport is fel fog tűnni a Dereszla palettáján, ami a nagy izgalommal várt, világszerte ismert buborék-varázs, a Pezsgő. Az első palackok, amik megvásárlásra elérhetőek lesznek a célközönség számára, 2018 őszén kerülnek piacra. A friss 2017-es évjárat készülőben van, a 2015 és 2016-osak már palackozott állapotban a pincében sorakoznak, melyek minimum 18 hónapos seprőn való érlelési folyamaton esnek át. Ez az egyik kritikus követelménye annak, ha valaki a Champagne-metódussal szeretné a penge éles ízvilágú pezsgőjét palackba zárni.

A kiváló minőségű borok eléréséhez nélkülözhetetlen az elsőrangú, a környéken egyedülálló technológiai berendezések felhozatala. Ide sorolható a kíméletes préselést elősegítő pneumatikus prések, hűthető-fűthető tartályok, vákuum dobszűrő, és az ellen-nyomásos palackozó gép. A technológia nagy fontossággal bíró tényező, ám egy magas minőségű bor elkészítésé nagyon összetett folyamat, kezdve ezt a szőlő fogadásával, egészen a palackozásig, a több hónapos odafigyelés (’felnevelés’) az, ami elengedhetetlenül szükséges. A folyamatos kóstolások, a laboratóriumi elemzések és a higiénia is létfontosságú elemeknek minősülnek ebben a bonyolult puzzle-ben.

A cég két különböző helyszínen népszerűsíti a kiegyensúlyozott és harmonikus boraikat. Az egyik a Dereszla Vinotéka, amely nagy mértékű turisztikai forgalmat bonyolít le borkóstolóival, pincelátogatásaival, ez köszönhetően a hírnevüknek és a minden napos nyitva tartásuknak is. A Henyén található borbárban is lehetőség van borkóstolásra és üzemlátogatásra. Itt kerülnek megrendezésre a környék kulturális életében kulcsszerepet játszó Keresztúri Esték. A helyi értékesítés mellett a borok jelen vannak mind a hazai és mind a nemzetközi piacokon is, Európától egészen az Egyesült Államokig.

Kifogástalan évjáratok, elegáns, zamatos borok, és a több fronton futó borválaszték miatt a Dereszla Pincészet és a Henye Borászat egy soha meg nem unó választás minden alkalomra. Ha nem hisz a szavaknak, győződjön meg róla saját maga!

Barczikay István

Előző

EURÓPÁBAN PIACVEZETŐ A RENAULT ZOE

Következő

Október havi flotta híreink