0
Shares
Pinterest Google+

Leaseurope: Emelkedőben a magyar és az európai lízingpiac

17_okt_hirek_kep5Két számjegyű bővülést ért el az európai lízingpiac, az új szerződések összege 333 milliárd euróra rúgott, ami 10,3 százalékos növekedést jelentett éves szinten – közölte a Magyar Lízingszövetség a Leaseurope végleges adataira hivatkozva. Az európai és a magyar lízingpiacon egyre nagyobb a gépfinanszírozás szerepe, emellett javul a kis- és középvállalkozások beruházási kedve, ami növekedési lehetőséget jelent a lízing-vállalatoknak. Tavaly 333 milliárd euró értékben kötöttek új szerződéseket az európai lízingcégek – derül ki a nemzeti lízingszövetségeket tömörítő szervezet, a Leaseurope végleges adataiból. A 333 milliárd eurós eredmény az előzetes adatoknál kedvezőbb, azok ugyanis 312 milliárd eurós kihelyezésről szóltak .A 333 milliárd eurós összeg 10,3 százalékos növekedést jelent éves szinten. Az európai lízingpiac 2014 óta fokozatosan bővül. A Leaseurope elemzése szerint az új kihelyezések a személyautó-finanszírozásban 12,6 százalékkal nőttek tavaly 2015-höz képest. A haszongépjárműveknél 13,1 százalékos bővülést könyvelhettek el az európai lízingcégek. A gépek és ipari berendezéseknél pedig 10,3 százalékkal nőtt az új kihelyezések összege. 17_okt_hirek_kep6Jurgita Bucyte, a Leaseurope vezető tanácsadója elmondta, hogy az előző években látható növekedést az autófinanszírozás hajtotta, de biztató látni, hogy a gép- és ipari berendezések finanszírozásánál is két számjegyű növekedés következett be. A cégeknél, különösen a kis- és középvállalkozások táborában egyre nagyobb az igény a lízingkonstrukciók iránt, azaz készen állnak új beruházásokra. Sok cég beruházása a meglévő gépek cseréjét célozza. Az Leaseurope elemzése szerint bár a finanszírozási feltételek kedvezőek, a beruházási döntéseket érinti a piaci bizonytalanság. Ezért kiugró bővülés nem várható, de stabil növekedésre lehet számítani a jövőben. Az európai lízingszakemberek körében végzett felmérés is pozitív várakozást mutatott 2017 végéig. A válaszadók 78%-a növekvő volumenekre számít, és többségük – a változatlan vagy csökkenő kamatrések ellenére – eredmény-növekedéssel számol. A nagy európai lízingcégek adataiból végzett elemzése szerint 2016 a különböző eredményességi mutatók szempontjából is jó év volt. Bevételarányosan minden fő eszköz-csoportban növekedett a jövedelmezőség, míg eszközarányosan különösen az eszköz- és a haszongépjármű-finanszírozás teljesített jól.
www.lizingszövetség.hu 

17_okt_hirek_kep4

Lízing – fontos szerep a magyar beruházásokban

Közel 77 milliárd Ft értékben szereztek be új mezőgazdasági gépeket a magyar vállalkozások az első félévben, ami 40 %-os növekedést jelent éves szinten. Az új traktorok piaca 32 százalékkal bővült, új kombájnokból pedig 12 százalékkal több talált gazdára. A Magyar Lízingszövetség szerint a mezőgazdasági gépek piacán folytatódhat a növekedés, ami bővülést eredményezhet az agrárlízing területén is. A beruházások látványos bővülésében a lízingpiac is fontos szerepet kapott: a vállalkozások egyre nagyobb része lízingkonstrukció segítségével szerzi be a gépeit. A lízingpiacon belül a gépfinanszírozás 31 százalékkal nőtt az idei második negyedévben és a Magyar Lízingszövetség további növekedésre számít.
www.lizingszövetség.hu

Arval: új telemetriai eszköz

A közúti balesetek jelentős része a nem megfelelő vezetői attitűdre vezethető vissza – az Arval Active Link telemetriai eszköz egyik fontos célja a biztonságos vezetés támogatása. Az Arval Magyarország Kft. nemrég mutatta be saját fejlesztésű komplex telemetria szolgáltatását, amely jelentősen egyszerűsíti a flottamenedzserek munkáját is. A rendszer átlátható, könnyen kezelhető felületén keresztül nyomon követhető a flotta aktivitása, beleértve a sofőrök vezetési stílusát is. Ez utóbbi új távlatokat nyithat a flottás autóval elszenvedett balesetek elemzésében, illetve ezek megelőzésében. A rendszer nyújtotta lehetőségeket a felhasználók számítógépen és mobileszközökön egyaránt megtekinthetik. Az autókba telepített eszközök által szolgáltatott, azonnal elérhető adatok révén a flottamenedzserek pontos információt kaphatnak: az autók valós futásteljesítményéről, az autók üzemanyag-fogyasztásáról, az autók átlagos széndioxid-kibocsátásáról, az utazások időtartamáról, az egyes gépjárművek kihasználtságáról, és a járművezető egyéni vezetési stílusáról. A rendszerrel a teljes flotta alflottákra bontható (például vezetőségi autók, értékesítői gépjárművek), amelynek révén – a felhasználási terület figyelembe vételével – reálisabb kép kapható az üzemanyag-fogyasztásról, átláthatóvá válik a járművek használata. Mindezek hozzájárulnak a flotta optimalizálásához. A szolgáltatás akár önállóan is elérhető, az eszköz bármilyen céges gépjárműbe beszerelhető. Az Arval Active Link folyamatosan figyeli a sofőr vezetési szokásait is – a jármű sebességét, a kanyarsebességet, a hirtelen sávváltásokat és fékezéseket –, majd az adatok alapján pontrendszerben minősíti a gépjárművezetőket. „Az Arval Active Link felismerhetővé teszi a helytelen vezetési szokásokat, illetve az akár balesetveszélyes sofőri attitűdöket – mutatott rá Kovách Kristóf, az Arval értékesítési igazgatója. Ezáltal hatékonyabban szervezhetők vezetéstechnikai tréningek, de csökkenthető az autó használatának környezeti terhelése és üzemanyag fogyasztása is. Kovách Kristóf szerint a rendszerből kapott adatok alapján maguk a sofőrök is valós képet kaphatnak saját autóvezetői képességeikről, miközben személyes adataik biztonságban vannak. A magánutak során rögzített adatokat csak a sofőr láthatja, a flottamenedzser viszont nem. Az alaprendszer 3 opcionálisan választható almodullal is kiegészíthető. Az Active Journey-vel akár fuvarlevél kiváltására is alkalmas riportok készíthetők. Lehetővé teszi a magán és üzleti célú utak megkülönböztetését. Az Active Routing modul folyamatos nyomon követést tesz lehetővé. Valós időben mutatja meg a járművek helyzetét és státuszát (menet közben, leállítva, parkol, vagy privát úton van) egy térképes nézeten. Az Active Sharing modul a kulcsos autók használatának visszakövetésében nyújt segítséget. A hozzá tartozó kártyaleolvasó képes beazonosítani a jármű vezetőjét.
www.arval.hu

Hiányzik a cégautós biztonságpolitika

17_okt_hirek_kep3Nincs a cégautókra vonatkozó a biztonságos vezetést támogató stratégiája az olyan brit cégek egyötödének (21 %-ának), amelyeknél a társaság alkalmazottai jobbára céges autót használnak a vállalat érdekében végzett munkájuk során. Ezt állapította meg nemrég a Tom Tom Telematics a vállalatok között végzett közlekedésbiztonságra vonatkozó felmérése során. A válaszadók mintegy 60 százaléka számolt be a személyzetet/a vállalati alkalmazottakat kiküldetésben, céges autóval ért közlekedési balesetekről. Ezzel összefüggésben 78 százalékuk állította, hogy az elszenvedett sérülés és az emiatt kiesett munkaidő veszteséget jelentett a vállalati teljesítményben, termelékenységben. Beverly Wise, a Tom Tom Telematics nagy-britanniai és írországi igazgatója rámutatott, hogy a vezetés azon alkalmazottak többsége számára, akik munkakörének részét képezi a mindennapi gépkocsivezetés, a nagy kockázatot jelentő tevékenységek közé tartozik. A közlekedés sokszor nagyobb kockázatot jelent, veszélyesebb, mint magának a munkahelynek az egészségi és biztonsági kockázatai. Ennek kezelésében a legjobb gyakorlatot a dolgozók, alkalmazottak hatékony védelme és a kockázatoknak való legkisebb kitettsége elérése jelenti. Ha az előírt ilyen irányú lépéseket nem teszi meg a vállalat, komoly eljárásokkal számolhat a munka- és egészségvédelmi előírások megszegése, a vállalat gondatlanságából bekövetkezett esetleges súlyos sérülések és halálesetek miatt. A szigetországban csak a cégek és szervezetek 64 százalékánál vannak érvényben olyan eljárások, amivel az egyes cégautót vezetők sofőri stílusából eredő esetleges kockázatokat mérik fel, értékelik és próbálják orvosolni. A 400 brit vállalatot érintő kikérdezéses vizsgálat felfedte azt is, hogy a többségük elmulasztja az üzleti célú kiküldetésekre használt céges autók rendszeres biztonsági ellenőrzését is. A cégek többsége (89 %-a) a belépéskor ellenőrzi az alkalmazottak papírjait: a jogosítvány és a biztosítás meglétét. De csak 43 %-uk végzi ezt el minden hat hónapban legalább egyszer. A cégek15 %-a azt a választ adta, hogy csak az új alkalmazott belépésekor ellenőrzik a vezetésre jogosító papírokat, továbbiakban egyáltalán nem követik ezek meglétét. Beverly Wise kiemelte, a gépjárművek és az ezeket vezető alkalmazottak közlekedésre alkalmas voltának ellenőrzése alapvető kötelezettsége minden olyan szervezetnek, amelyik elvárja, hogy alkalmazottai üzleti célból gépkocsit vezessenek. Az alkalmazottak balesetvédelme és a kockázatok kiküszöbölése érdekében elengedhetetlen, hogy a cégek, szervezetek rendelkezzenek egy megbízható és kellő rendszerességgel alkalmazott ellenőrzési protokollal. Biztosítaniuk kell az ellenőrzés eredményeinek rögzítését és amennyiben szükséges a hiányosságok és kockázatok kiküszöbölését is.
www.fleeteurope.com

Business Lease – teljes körű szolgáltatás céges teherjárműveknek

17_okt_hirek_kep2Business Lease Hungary Kft. vállalat portfóliójában mostantól elérhető egy a magyar piacon újdonságnak számító teljes körű szolgáltatáscsomag céges tehergépjárművek számára. A járműlízinggel, flottamenedzsmenttel és mobilitási szolgáltatásokkal foglalkozó Business Lease Hungary új “Logisztikai megoldások” csomagja kifejezetten tehergépjárműveket vagy személyszállításra alkalmas kisbuszokat (max. 9 fő) lízingelő, vagy bérlő ügyfeleinek szól. Mindez jól illeszkedik az Európában több mint 25 éves múlttal rendelkező cégcsoport “Same cars, better care” filozófiájába, vagyis nem az autó-, hanem a gondoskodásközpontú szemléletbe. A Business Lease új csomagja pontosan ilyen. A telemetrikus rendszer folyamatosan ellenőrzi a járműveket és állandó GPS nyomkövetést is biztosít. A “Logisztikai megoldások” csomag kiemelt előnye a tervezhetőség, mely a fix havidíjnak köszönhetően a következő komplett szolgáltatást tartalmazza: szerviz, javítás, karbantartás, biztosítások, csereautó, assistance, szezonális gumiabroncs csere-tárolás-beszerzés, igény esetén telemetrikus rendszer, speciális felépítmények, ponyvák, és matricázás. 17_okt_hirek_kep1Országos lefedettségben, kizárólag minőségi beszállítókkal dolgoznak. Teljes körű szervizt és javítást végeznek, és minden esetben azonnal cserautót biztosítanak. Egy céges tehergépjármű átmeneti kiesésének hatalmas üzleti hatása van, az új csomag segít, hogy ügyfeleinket ne érje veszteség és képesek legyen betartani a partnerekkel kötött szerződéseit. Az új csomaggal minimalizálhatók a plusz költségek, és javul a cége teljesítménye. Bátran kijelenhetjük, hogy nincsen olyan felmerülő igény, melyet ne tudnánk kielégíteni ezzel a megoldással. A beszerzéstől a matricáig mindent intézünk. Határozottan kijelenthetem, hogy „Velünk nem teher a kisteher” szlogenünk önmagáért beszél” –mondta Vincent van der Meijden, a Business Lease Hungary Kft. ügyvezető igazgatója. A Business Lease teljes körű operatív lízing és mobilitási megoldások elismert szolgáltatója Hollandiában, Lengyelországban, Szlovákiában, a Cseh Köztársaságban, Magyarországon és 2014 óta Romániában is.
www.businesslease.hu

Előző

CHÂTEAU DERESZLA ÉS A HENYE BORÁSZAT

Következő

XII. Flottamenedzsment konferencia Visegrádon