0
Shares
Pinterest Google+

Persze klasszikus szabályokat alkalmazunk a borválasztásnál is, mint például “a hal mellé könnyed fehérbort, sült malachoz pedig testes vöröset kínálunk”. Néha viszont egész jó ízorgiában lehet részünk, ha kicsit változtatunk a szabályokon.

Borleves

Ez a legegyszerűbb: amilyen borból (többnyire száraz, kissé magas savtartalmú) készült a leves, bátran szolgáljunk fel egy palackkal ugyanabból a fajtából és évjáratból.

Gesztenyekrémleves

Egyre népszerűbb karácsonyi étel a gesztenye krémleves. Ha olyan recept szerint készítjük, amelyben bor is kerül a levesbe könnyű dolgunk van, mivel életbe lép az egyik legfontosabb szabály: olyan bort tálaljunk az étel mellé, amilyenből készült a fogás (ez többnyire édes muskotály).

Ha azonban a rumos-mazsolás módi szerint készül a leves, akkor bátran kínáljunk hozzá egy enyhén botritiszes természetes édesbort, esetleg hárslevelűt, izgalmas lesz ugyanazt a mazsolát a tányérból és a pohárból is kiérezni!

Halászlé

A halászlé szerelmeseinek sem kell lemondani a borok élvezetéről. A fűszeres, paprikás lé mellé nem könnyű fehér borokkal igazodni, de egy száraz, testes fehér bor esetleg bejöhet, mondjuk egy szép, érlelt somlói, vagy száraz tokaji furmint. Nagyszerű kombinációk születnek viszont egy kellemesen fűszeres kadarka, zweigelt, netán egy nehezebb siller, sőt, akár még egy portugieser felhasználásával is.

Rántott ponty

Nagykönyv szerint fehérbor illik a halakhoz, ám a zsíros bunda miatt a nehezebb, barrique-olt Chardonnay-tól egészen a testes, szekszárdi vagy villányi vörösekig terjed a paletta. A rántott hal egyáltalán nem sértődik meg, ha csersavasabb vörössel öblítjük le, igaz, a túrós csuszás halpörkölt mellé inkább fiatalabb, fűszeres pinot noirt, kadarkát vagy határozott savú fehérbort válasszunk.

Töltött káposzta

Sós, ásványi jegyekben gazdag fehérbort válasszunk mellé. A tüzes, érlelt somlói borokkal nem nagyon lehet mellényúlni. Van, aki a barrique-olt Chardonnay-ra esküszik.

Pulykasült

Ha nincs semmilyen speciális fűszerezése, akkor egy könnyed rozé vagy szép olaszrizling ideális párja lehet. A sós ételek mellé azért is célszerű fehérbort tölteni, mert a vörösbor tanninja a sóval együtt keserű ízt ad. Ha nem ez a közvetlen célunk, akkor tartózkodjunk az efféle kalandoktól.

Bejgli


Ha van benne mazsola, akkor egészen biztos, hogy botritiszes édesbort kíván az édesség, ami bármilyen, aszúsodott szemeket is tartalmazó tokaji desszertbor lehet. De ha nincs benne mazsola, akkor is. Herczeg Ágnes borszakértő szerint a diós bejgli mellett elfogyasztott 6 puttonyos aszú, de a kadarka is tartós élvezeteket okozhat. Ezek azok a pillanatok, amikor nem szabad kiszámolni, mennyivel került többe a bor, mint a bejgli. Egyszer élünk.

Forrás: hvg.hu

Előző

A Mercedes nem viccel! …vagy mégis?

Következő

Köszöntő