0
Shares
Pinterest Google+

A Scenic negyedik generációja eszméletlenül jól néz ki. Persze tágas és praktikus is, tud mindent, amit az elődei, de ez a dizájn, ez egyszerűen fenomenális.
Régen minden olyan egyszerű volt. A jazz jazz volt, a pop zene pop zene, ahogy a sportkocsi is sportkocsi volt, a kombi meg kombi. És mi mindig első hallásra, első ránézésre pontosan tudtuk, mivel állunk szemben. Aztán jöttek a modern idők, a stílusokat elkezdték ötvözni és mára eljutottunk oda, hogy mindenben van egy csipet ebből, egy csipet abból, a végeredmény pedig sokszor megdöbbentően sokszínű.

Nem mondhatnánk, hogy a különböző stílusok ötvözése mindig jól sül el, rengeteg fura torzszülött jelenik meg az élet legkülönfélébb területein, ám vannak olyan esetek is, amikor az alkotók pontosan betalálnak a százas kör közepébe. Így volt ez a Scenic-kel is, ami, bár funkcióját tekintve buszlimuzin, vagyis családi autó, egy igazi sportkocsi mindenre elszánt tekintetével néz ránk.
Az íves hűtőmaszk, a hatalmas szemek és a csinosan domboruló gépháztető gondoskodnak arról, hogy a Scenic úgy nézzen ki, mintha valami kisautó széttuningolt változata lenne. A tetővonal merész íve, a krómozott, díszes küszöbök és a hatalmas, 20 hüvelykes felnik tovább erősítik a hatást. Egyedül hátulról láthatjuk, hogy ez valójában egy családi autó, a bővített farrészt már nem sikerült tökéletesen álcázni, de persze ez mit sem von le a látványból: az új Scenic egyszerűen csodaszép lett.
Két változat készült az autóból, és szerencsére a 23 centivel megnyújtott Grand Scenic pontosan ugyanolyan jól néz ki, mint a kisebbik modell: bumfordiságnak, böszmeségnek szerencsére itt sincs semmi jele. Ebbe már heten elférünk – a kistestvér csak ötszemélyes -, igaz, a hátsó két ülést nem felnőtteknek tervezték, így hét felnőttnek ez az autó csak kényszer megoldás lehet, egy nagy család azonban kényelmesen elfér benne.

Bent a Megane-okból már ismert műszerfal fogad. Ultra modern műszerek, franciásan elegáns és egyedi, de letisztult formák. Nem spilázták túl, így minden könnyedén átlátható, a kezelhetőséggel sincs gond. Az üléseket széles spektrumon állíthatjuk, a helykínálat elöl-hátul egyaránt óriási, ahogy ez egy ilyen autótól elvárható. Rengeteg okos tárolórekesz gondoskodik arról, hogy minden elférjen az üdítőktől a szendvicseken át a kisbaba cumijáig. Az üléseket természetesen sokféleképpen variálhatjuk, hogy mindig ideálisan használjuk ki a rendelkezésre álló teret. Az anyagok minősége első osztályú, tapintásuk nagyon kellemes. A Scenic utastere jópofa és kifejezetten kellemes hely.
Az új egyterűt ugyanarra a platformra építették, amelyre az Espace, a Mégane és a Talisman is épül. Három nagyon jól sikerült modellről beszélünk, szóval van okunk az optimizmusra. Vezetni a Scenicet is élvezetes, magas építésű karosszériája és relatíve nagy mérete ellenére rendíthetetlen magabiztossággal szeli a kanyarokat. Mindemellett csöndes és elképesztően komfortos, vagyis azt is tudja, amit elvárhatunk tőle, de azt is, amit nem.
Hamarosan megkezdik az autó forgalmazását. A Scenic-hez kétféle benzinmotort – a 115 lóerős TCe-t, valamint a 130 lóerős TCe-t -, illetve háromféle dízelt – dCi 110, dCi 130 és dCi 160 – rendelhetünk. Az alap kiszereléshez hatfokozatú kéziváltó jár, de a 110 lóerős változatot automatával is rendelhetjük; a 160 lóerős csúcsmodellhez pedig nem is lesz kézi váltó. Ezen felül lesz egy hibrid hajtású modell is, melyben a 10 kW-os villanymotor a 110 lóerős dízelmotor munkáját segíti.
Két jó hírünk maradt a cikk végére. Az első, hogy a Scenic-hez kínált összes motor fogyasztása rendkívül alacsony, még a benzines modelleknek is nagyon kell nyomni, hogy többet igyanak 6 liternél. A másik jó hír az árral kapcsolatos, hiszen az alap változatot alig több mint ötmillió forintért hazavihetjük, ami igazán nem sok egy ilyen pompás, vidám, praktikus és nem utolsó sorban hatalmas családi autóért.

A cikk az Autó Triplex Kft. jóvoltából jelent meg.

Kérdés a nyereményjátékhoz:

Milyen és hányféle benzinmotorral gyártják a Scenicet?

Nyeremény: Teszthétvége a Renault Megane Berline-nel

Válaszát az alábbi táblázat kitöltésével küldheti be:

[ninja_form id=5]

Előző

PÁLLA BORHÁZ BALATONEDERICSEN

Következő

Köszöntő