0
Shares
Pinterest Google+

A Nagygombosi Birtokot 2009-ben vásárolta meg, a mádi pincészetéről már ismert Barta-család és azonnal hozzá is láttak a fejlesztéshez. A birtok első bora 2009-ben készült. Az azóta eltelt évek eredményeiről és a jövőről Takács-Barta Annát, a birtok fiatal borászát kérdeztük.

Miért éppen a rozéra alapoz a Nagygombosi Borászat?

2009-ben, amikor először megjelentünk itt, úgy gondoltuk, hogy a birtok tökéletesen ideális lenne rozénak. Gyakorlatilag egy tagban 90 hektárunk van, ami irtózatosan sok, és ritka is, így egyben. A birtok központja a Grassalkovich Kúria. Olyan az egész, mint egy klasszikus toszkán birtok, a központban egy szép kúriával, körös-körül pedig összefüggő szőlőültetvényekkel, amíg csak a szem ellát. Nagygomboson könnyű, löszös, homokos talaj van, emellett a klimatikus adottságaink is kedveznek a rozénak. Szerencsére beigazolódott az első megérzésünk, és azóta is egyre közelebb vagyunk ahhoz, amit szeretnénk elérni. Persze nem egy-két év alatt épül fel ez a dolog. 2009 óta minden évben külön készítettük a rozékat, mindegyik tartályba különböző fajta került. 2013-ban voltunk már elég bátrak ahhoz, hogy egy kevés hordós érleléssel az első igazán kedvünk szerint való rozét elkészítsük. Ez a Gamay Noir Rosé, azóta is a kedvencünk.

Mi Takács-Barta Anna és a nagygombosi borászat borkészítési filozófiája?

Nagygomboson finoman ötvöződik a több száz éves borkészítési hagyomány és a modern technológia. Közösen alakítottuk ki ezt a filozófiát. Első pillantásra mindenki úgy gondolhatná, hogy egy tipikus „nagy borgyár” lehetünk. Ennek éppen az ellenkezője igaz. Bár nagyon nagyméretűek vagyunk, de mindent megteszünk azért, hogy természet-közeliek maradjunk. Nagyon figyelünk arra, hogy ne alkalmazzunk durva, felszívódó vegyszereket, sem a szőlőben, sem a borkészítésnél. Ez jelentősen több munkával jár, de meg lehet oldani. Egyedül fajélesztőt használunk, de már kihoztuk első fajélesztő-mentes borunkat, egy hárslevelűt is. Ez is hordós érlelésű, de teljesen spontán erjedt, tehát papírforma szerint is kézműves bornak minősül.

Mondhatjuk, hogy a Nagygombos egy családi birtok?

Módjával igen. Édesapám, Barta Károly és legidősebb öccse a birtok tulajdonosai. 2009-ben kezdtem el itt dolgozni. Hivatalosan magyar szakra készültem. Egy ideig a borászat és a magyar szak együtt létezett, aztán a borászat került ki győztesen. Jól jött, hogy épp akkor végeztem, amikor édesapámékhoz került a birtok. Mélyvízbe dobtak, de nagyon sok segítséget, nem utolsó sorban helyi segítséget kaptam, például Sági Ferenctől, aki a legjobban ismeri a birtokot. Ő már akkor ott dolgozott, amikor még a Gál családhoz tartozott Nagygombos. Nagyon számítok is rá, és kapacitálom, hogy majd írja le az emlékeit. Kialakult köztünk egyfajta munkamegosztás, ő birtokigazgatóként a szőlőben irányítja a munkát, én pedig a borászatot viszem. Az elején kicsit bonyolult volt mindkettőnknek, hogy hirtelen összekerültünk, ráadásul szeptemberben, szüret idején, de azóta szépen összecsiszolódtunk. Akkor napi 120 kilométereket vezettem, de szerencsére itt az M3-as közelében lakunk. Édesanyám is dolgozik a cégben. Ő viszi szerintem a legnehezebb részt, a papírmunkákat és kezeli budapesti borraktárunkat is. Amikor a diploma megszerzése után beálltam, éppen akkor tért vissza ő is a munkába, mert van két kishúgom is, az egyik 13, a másik 10 évvel fiatalabb nálam. Azóta én is kétgyermekes anyuka vagyok. A most 3 éves „nagylánnyal” két évig voltam otthon, a kisfiam már a borászatba nőtt bele. De szerencsére nagyon sok segítségem van, a férjem, a nagyszülők mindkét oldalról, de a rokonság más tagjai is.

Milyen szőlőfajtákkal dolgoznak?

Ez éppen jelenleg van változóban. Most tavaszig lényegében csak kékszőlő volt Nagygomboson. Pár hektár hárslevelünk van még. Úgy négy év múlva viszont már kóstolható lesz a traminink is. A fiatal telepítéseket a gamay noir és a merlot képviseli, ezeket még Gál Tibor intézte. A régi telepítések például a kékfrankos, a zweigelt és az oportó (portugieser). Ez utóbbi sajnos nem szokott jó lenni. Most éppen ez az oportó, amit cserélünk, mert már nem túl korszerű a sortáv és a tőketáv sem. Nagygombos nagyon régi birtok, még a Grassalkovich család Gödöllő központú uradalmához tartozott és mindig is szőlős vidék volt. Mi szeretnénk viszont, hogy ne csak kékszőlő legyen. Úgy gondoljuk, lehet jövőjük Nagygomboson a fehér boroknak is. Most erre irányul a törekvésünk és persze szeretnénk az egész birtokot rendbe hozni. A kúriára is ráfér a felújítás.

A nyár bora a rozé, milyen ételek passzolnak hozzá? Borkóstolókat is tart?

A rozéhoz minden passzol, igazi jolly joker. Ha valaki nem tudja, hogy egy ételhez mi lenne jó, akkor bátran bontson fel egy rozét, menni fog. Az olasz ételekhez, a paradicsomos spagettihez és pizzákhoz, de az érlelt sonkákhoz egyaránt passzol, de jó akár a mi magyar téli szaláminkhoz is. Bátran fogyasztható a magyaros ételek közül, például akár a paprikás csirkéhez. Elsősorban a saját boraimat szoktam prezentálni, de édesapámnak is besegítek, mert mint már említettem, apukám és az öccse tulajdonában van egy másik családi birtok, a mádi Barta Pince. Borvacsorákat is tartok. Változó, hogy hol. Sokszor beszélgetek külföldiekkel is arról, hogy hova tart a magyar borkultúra. A borkóstolásban is igyekszem nekik segíteni, mert nagyon furcsán néznek a magyar borokra, hogy mennyire savasak.

Melyek a csúcsboraik?

Ha meg kellene nevezni, melyik a legjobb borunk, akkor a Gamay Noir Rosét mondanám. Ez az én személyes kedvencem is. De mi nem abszolút elsőségre törekszünk. A lényeg, hogy fejlődjünk. A Gamay Noir Rosénk a bizonyíték arra, hogy borainknak van létjogosultsága a csúcsgasztronómiában is. Ezt a rozét tartották és tartják Magyarország legjobb éttermeiben, például a Borkonyhában vagy a Fausto’s-ban, ahol a Gamay 2013-es évjárata volt a ház rozéja. Hálásak vagyunk nekik, hogy bebizonyították, a mátrai boroknak is van helye a nap alatt. Az alapító iránti tiszteletet jelzi a címkén megjelenő Grassalkovich név. Úgy döntöttünk, hogy maradjon a gombos címke is, amit Gálék kezdtek el, de egy kicsit alakítottunk rajta. A Grassalkovich címke alatt hozzuk ki azokat a borokat, amelyek szerintünk kiemelkedő minőségűek. Ezek közül az első számú kedvenc a már említett Gamay Noir, kishordós rozé bor, és ebből a szempontból unikális. Ilyen címke alatt jön ki a Birtok Vörös és az Antal Cuvée is, amelyik személyesen Grassalkovich Antal grófnak állít emléket. A Birtok Vörös és az Antal Cuvée is vörös borok. Ami a borkészítési technológiát illeti, a Gamay Noir Rosé, és az Antal Cuvée hordós érlelésű, a Birtok Vörös teljesen reduktív. A hordós érlelés az, amiben még finomítani kell Nagygomboson. A kis fahordó bevált a rozéknál, de a vöröseknél még dönteni kell, hogy nagy fahordóval próbálkozzunk, vagy egyéb érlelési módokkal. Jó sok terv van, hogy hogyan csináljuk a következő szüretet, de ez az igazán izgalmas ebben.

Hol juthatunk hozzá a nagygombosi borokhoz?

Nagygombosi borok többek között vannak az Akváriumban, a Fröccsteraszon, a Prosit Borbárban, valamint számos csúcsétteremben, a teljesség igénye nélkül a már említett Borkonyhában, a Fausto’s-ban, a Robinson Étteremben, de elérhetőek a nagy áruházláncoknál is. A gasztronómiában a férjem teríti a borainkat, a nagyáruházakkal kapcsolattartó emberünk viszont nem a családhoz tartozik. Férjem vendéglátó ipari végzettségű, sommelier, barista, ezzel az előképzettséggel lett borkereskedő. Sokszor nem igazán tudom ezt szerette-e volna igazán.

Tervek a jövőre?

Nagyon sok terv van. Nagygombosnak kicsit mindig sanyarú sorsa volt. A 2000-es évektől viszont minden jól indult, amikor a Gál család vette kézbe a birtokot. Sajnos Gál Tibor 2005-ben történt váratlan halálával ennek az egésznek vége szakadt. Mire termőre fordultak volna az ültetvényei, ő sajnos már eltávozott közülünk, állítólag vörös cuvée-ben gondolkodott. Mi azt szeretnénk, hogy az ültetvény után legyen felújítva a Grassalkovich Kúria is. Az egész birtokot szeretnénk vendégfogadásra alkalmassá tenni. Nyilván a legfontosabb, hogy a szőlőültetvények hogyan állnak. A második lépés a borkészítésre a pincét és a felette lévő feldolgozót helyrehozni. Ha ez kész, akkor tervezünk egy bórkóstoló helyiséget is létrehozni a vendégfogadásra. A hasznot tehát vissza kell forgatni a birtokba.

Külföld szerepe az értékesítésben?

Nagy szerencsénkre 2009-ben az első évjáratot egy tételben eladtuk Svédországba. Svédországban állami monopólium van a borokra is. Minden évben komoly borversenyt rendeznek, és csak a legjobb borokat veszik meg. A harmadik termésünket megint egyben adtuk el a svédeknek. Azóta szerencsére a magyar piacot is sikerült felépíteni, bár jelenleg is értékesítünk külföldre.

Az érlelési eljárásban van-e valami specialitása Nagygombosnak?

A rozé jellemzően egy reduktív bor, elvárás, hogy „csak” friss és illatos legyen. Mi másként gondolkodunk, szeretnénk, ha nemcsak illatos és friss, hanem hosszabban eltartható is lenne. A Gamay Rosénál a termés 20-25 %-a (évenként változik) hordóban erjed és érlelődik, majd ezt házasítjuk össze a bor tartályos érlelésű részével. Emiatt a Gamay Rosé tovább eltartható. Alig egy hete összekóstoltuk a két bort, nekem jelenleg szimpatikusabb a 2014-es évjárat. Ez azért is lehet, hogy a 2015-ös évjárat csak néhány hete került palackozásra. Azért nem palackozunk sokkal korábban, mert ha a bornak meghagyjuk az időt, hogy magától ülepedjen, magától érjen, akkor sokkal tovább eltartható lesz. Mi egyébként is picit később szüretelünk, mint a legtöbb helyen, részben a helyi adottságok miatt, részben pedig azért, mert szeretünk tényleg érett alapanyaggal dolgozni. Nálunk szeptember közepétől október közepéig tart a szüret. A gamay francia szőlőfajta, a francia borokra jellemző kifinomultabb íz-világú bor készíthető belőle. Különböző rozéink vannak, alaprozénk, a Nagygombos Rosé a klasszikus magyar ízlést képviseli, ahogy a Kékfrankos Rosé is. Ehhez képest a Gamay Noir Rosé picit halványabb, de teljesen más az íz-világ is, a fajta és a hordós érlelés miatt. Ebből is látható, szeretünk többféle rozét készíteni, hogy mindenki megtalálja nálunk a kedvencét.

Kérdés a nyereményjátékhoz:

A Nagygombosi Birtok melyik bora Takács-Barta Anna kedvence?

Az Antal Cuvée, a Birtok Vörös, vagy a Gamay Noir Rosé. Nyertesünk egy nagygombosi borválogatást kóstolhat meg.

<br

Válaszát az alábbi táblázat kitöltésével küldheti be:

[ninja_form id=5]

Előző

Zöldborsó a nyárelő slágere

Következő

Pozitív kilátásokkal a magyar lízingpiacon