0
Shares
Pinterest Google+

A keményítőben gazdag, édes és zamatos zöldborsó legősibb kultúrnövényeink közé tartozik. Egyik legkedveltebb nyári zöldségünk, egyben a legnépszerűbb termesztett növények egyike is, úgy a mérsékelt, mint a fél-trópusi égöv alatt. Diétához, fogyókúrához is jó, az egészséges életmód híveinek is bátran ajánlható akár nyersen, párolva vagy főzve. Íze és üde zöld színe miatt kicsik és nagyok egyaránt kedvelik.

Ősi múlt

Termesztésének nyomai Kr.e. 5-6 ezer évre nyúlnak vissza. Feltehetőleg a Himalája lábától, Észak-Nyugat India síkságairól származik. De vad változatait megtalálták Kis-Ázsiában és Etiópia fennsíkjain is. Az ókori Egyiptomban, de az ókori Görögországban és Rómában is kedvelték. A középkorban, nagy mennyiségben inkább állati takarmányként használták. A tehén teje különösen jó ízű lesz, ha takarmányként zöldborsót is kap. A mai zöldborsó a XVI. századtól vonult be az étkezés történetébe, eleinte drága különlegességként. A hölgyek nagy lakomák végén csipegették. Az ehető héjú borsót (a cukorborsót) francia leírások említik először. Eleinte a hüvelyével együtt főzték meg. A termékenység egyik jelképe is volt. J. Gregor Mendel, a genetika atyja a XIX. század közepén borsóval végezte kísérleteit. A borsó pillangós virágzata vezette rá a mai genetika tudományában Mendel-szabályok néven ismert öröklődési törvényszerűségek felismeréséhez.

Értékes és egészséges táplálék

A lágyszárú növény a pillangósvirágúak családjába tartozik. Gyorsan növekedő egynyári növény, amelyet sokszor karóra futtatnak fel. Tavasszal rövid kocsányon érnek be az 5-7,5 cm-es duzzadt, vagy tömött, egyenes vagy enyhén ívelt, egysoros, 2-10 ehető szemet tartalmazó borsóhüvelyek. Az indák a növény zsenge felső hajtásai. Ízük hasonló a borsóéhoz.  A zöldborsó értékes táplálék. Kalóriaértéke a burgonyáéval azonos, a fehérjetartalma azonban háromszor akkora. Számos esszenciális aminosavat tartalmaz.Az idegrendszert segítő B1- és B2-vitamin, de C-vitamin is található a benne. Ásványi anyagai közül kiemelkedő a vas, kálium, foszfor, kalcium, magnézium, cink és a mangán. Különösen magas a kalcium felszívódását és beépülését, valamint a csontok és izmok erősítését, gyógyítását elősegítő magnéziumtartalma. Szabályozza a vérnyomást, az emésztései rendellenességeket. A zöldborsó fitoszterolokat is tartalmaz, ezek segítik alacsony szinten tartani a szervezet koleszterinszintjét. A borsóban jelen van a K-vitamin is, aminek jelentős szerepe van a csonttömeg-építésben. A friss zöldborsó tartalmaz még antioxidáns flavonoidokat, például karotint, luteint, zeaxanthint, valamint A-vitamint is.

 Kezdő kertészeknek ajánljuk

A magyarság még vándorlása idején ismerhette meg. A magyar borsó szó ótörök eredetű. Az alapfaj gyökere mélyre hatol, oldalgyökerei gazdagon behálózzák a talajt, rajtuk nitrogéngyűjtő baktériumok élnek. Hajtása felálló vagy elfekvő dudvaszár viaszos bevonattal, amely levélkacsban végződik. Levelei szárnyasan összetettek. Virágai fehérek, magánosak vagy kevés tagú fürtben állnak. Áprilistól júliusig virágzik. Három fajtacsoportot különböztetünk meg. Az úgy nevezett cukorborsónál  a terméshüvely belső, rostos rétege hiányzik, hüvelyestül fogyasztják. A kifejtő borsó  magja sima, cukortartalmuk gyorsan alakul át keményítővé, rövid idő van a betakarításukra. A velőborsó esetében a cukortartalom lassan alakul át keményítővé, hosszabb ideig zsenge marad. Magyarországon a veteményes kertekben szinte mindenütt megtalálható. Nem szorulunk rá arra, hogy importáljunk, sőt jelentős exportmennyiséggel is bírunk. A hideget jól tűri, egyes fajták a −10 °C-ot is károsodás nélkül elviselik. Ezért a tavaszi vetések sorát vele szokták kezdeni. A kikelt növények, ha elfagytak is, később újra kihajtanak. Nagy melegben viszont, a borsószemek aprók maradnak. Talajban nem válogat, tápanyag-, vízigénye közepes. A kezdő kertészek első sikerélménye rendszerint a zöldborsóhoz fűződik. Legjobban a mélyrétegű, meszes, jó táperőben levő vályogtalajokon fejlődik. A legrövidebb tenyészidejű fajták a vetéstől számított 11-12. héten már szedhetők. A hüvelyek „szüretelését” akkor kezdjük meg, amikor a borsószemek már elérték a rájuk jellemző nagyságot, de még zsengék, könnyen megfőzhetők, kellemes zamatúak.

A zöldborsó kiválasztása és tárolása

Zöldborsó vásárlásakor figyeljünk, hogy a hüvelyek legyenek egészségesek, súlyosak, maggal teltek. Kerüljük a ráncos felületű, vagy túlérett, megsárgult borsóhüvelyeket. Legjobb frissen, leszedés után azonnal fogyasztani, mert cukortartalma hamar átalakul keményítővé. Ha mégis tárolnunk kell, tegyük hűtőszekrénybe, ahol még 2-3 napig megőrzi frissességét. A zöldborsó számtalan ételnek az alapanyaga. A mindenki által jól ismert zöldborsó levest is számtalan variációban lehet elkészíteni, de nagyon finom a tejszínes zöldborsó főzelék is. A franciasalátából sem maradhat ki. Párolva köretként, de rizottókhoz is jól illik. Hazánk borsótermesztő nagyhatalom, a megtermelt borsó csupán néhány százalékát fogyasztjuk frissen. A friss zöldborsó néhány perc alatt megpuhul, ha túlfőzzük, a szemek megkeményedhetnek. A zöldborsót sokan egy kanálka cukorral vagy csipetnyi szódabikarbónával együtt párolják, hogy harsogó zöld színét megőrizzék. Jól viseli a mélyhűtést. Lefagyasztás előtt blasírozzuk.
A rizibizitől a mentás borsópüréig
Gyerekek nagy kedvence a rizibizi, mely az olasz risi e bisi magyaros változata. Észak-Olaszországban egy zöldborsós, szalonnás, szaftos rizottót kapunk, ha ezt rendeljük. Itthon inkább rántott húsok, halak köreteként fogyasztjuk. A tavasz igaz slágere zöldborsó leves. A friss borsó hüvelyéből is érdemes méhányat a levesbe főzni, hogy még teltebb ízt kapjunk. Bár fagyasztva egész évben elérhető, a frissen szedett zöldborsó egy évben kétszer is kapható: az első, nagyobb hullám május-júniusban, a második szeptember közepén.

Mentás zöldborsópüré

A nemszeretem borsófőzelék helyett próbáljuk ki ezt a finom mentás borsópürét. Elkészíteni nagyon egyszerű, mégis igazi különlegesség. Leginkább húsokhoz, halakhoz illik köretnek.
Hozzávalók:
1 kg mirelit zöldborsó, de még jobb a tavaszi zsenge zöldborsó, 1 közepes burgonya, 2 ek. vaj (4dkg), vagy pl: szőlőmagolaj, 1 ek. apróra vágott friss menta, 1 ek. frissen reszelt parmezán, fél gerezd fokhagyma, só, bors.
Elkészítés: Egy edényben a vaj felét, vagy egy kis szőlőmagolajat felhevítjük, rászórjuk a mirelit vagy friss borsót. Mikor elkezd párolódni, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a fél fokhagymát, és rászórjuk a mentát, és így pároljuk egy-két percig. Felöntjük annyi alaplével, ha nincs, a sima víz is megteszi, amennyi éppen ellepi. Beledobjuk a krumplit, és lefedve, tovább pároljuk, míg a borsó teljesen meg nem puhul. A kész borsóról, leöntjük a lé nagy részét, rászórjuk a parmezánt, a vaj másik felét is hozzáadjuk, majd egy botmixerrel pürésítjük. Hagyjuk egy kicsit darabosra. Ha kell, utána még fűszerezzük és sózzuk, de egy kis tejszínnel is lazíthatjuk.

Forrás: www.wikipedia.org, www.hazipatika.com, www.edenkert.hu, http://magyarkonyhaonline.hu/receptek.

Előző

Kivételes tehetség – MINI Clubman és MINI Clubman All4

Következő

Barta Anna kérdések és válaszok