0
Shares
Pinterest Google+

 Az évkezdet minden autógyártó életében fontos. A Renault a Mégane-nal debütált. Sportos elegancia és lendület jellemzi az új Mégane-modellt, amelyhez négyféle benzinmotort és négy dízelváltozatot kínál a francia gyártó. Az új Mégane már megrendelhető. Jó ár-érték arányának köszönhetően alighanem közkedvelt modell lesz nálunk is.

A 2015-ös értékesítések alapján a Suzuki Vitara a magyar magánvásárlók kedvenc autója. Az emberek kezdenek másként nézni a „mi autónkra”.  A Vitara melletti érvek a vállalati autók piacán is hatnak. Olyan vásárlók is érdeklődnek a népszerű autó iránt, akiket korábban nem sikerült bevonzani a Suzuki-szalonokba. A Vitara erőssége a kiemelkedő ár-érték arány. Számos olyan extrát kínál, amelyek a konkurenseknél egyáltalán nem találhatók meg ezért az árért.

Szomorú hír viszont, hogy a Ford nem vesz részt a Párizsi Autószalonon. Az októberi dátumot nem tudják beilleszteni naptárukba. Minden szempontból kiemelkedő volt viszont a már lezajlott idei Detroiti Autószalon. A reflektorfénybe az önjáró autók, az intelligens “okos autórendszerek” és az elektromos sportautók kerültek a szalonon. A fejlesztésekre a Fehér Ház is kiemelten figyel, sőt jelentős büdzsét különítenek el az alternatív autózás innovációira. Barack Obama, elnöksége alatt először tett látogatást a rendezvényen. Bejelentették, hogy 4 milliárd dollárt költenek a következő 10 évben az önjáró autók fejlesztésére.

Ki hinné, hogy Angliában is „divat” a kilométeróra tekergetése. Legutóbb 150 óra közmunkára és 6 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek egy londoni óratekergetőt. A kilométeróra manipulálása nálunk is bűncselekmény és egy évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető. Konkrét ítéletről még nem tudunk.

Nyereményjáték rovatunkban bemutatjuk a villányi Mayer Pincészetet és Panziót. Akik már a kellemes tavaszi napsütésben akarják élvezni a finom borokat, irány Villány, hiszen hazánkban itt köszönt be először a tavasz. Azon olvasóink között, akik helyesen felelnek a cikk végén felett kérdésre, kisorsolásra kerül : 3 -3 palack Kopár Cuvée, Remete Cuvée és Cabernet Sauvignon.

Technika rovatunkban a fejlett vezető támogató rendszereket mutatjuk be. Elsősorban a hárombetűs elektronikákat, az ABS-t, a blokkolásgátlót, az ESC-t, röviden a menetstabilizátort, valamint az ASR-t, a kipörgésgátlót.

A zöld szektor meglepő híre, hogy ezer kilométer napelemes út épül Franciaországban. A Wattway fantázianevű technológiát a Colas francia út- és vasútépítő cég és a francia Nemzeti Napenergia Intézet fejlesztette ki. A paneleket a meglevő aszfalt-felületre lehet ragasztani. A napcellák vastagsága hét milliméter, és állítólag ugyanolyan a tapadásuk a gumiabroncs-felülettel, mint a hagyományos útburkolatnak. Károsodás nélkül elviselik bármely szokványos közúti jármű – akár a legnehezebb kamionok – tömegét is. Elméletben semmiféle különbséget nem érzékelünk majd, ha a napelemes utakon haladunk.

Kihagyhatatlan borászati úti célt ajánlunk „Bor and More” rovatunkban. Villányba kalandozunk és a Mayer Pincészet borait mutatjuk be. A borkóstolóhoz pedig, mi illene jobban, mint egy kellemes sajttál. Gasztronómia rovatunkban ezt is megtalálják.

Az előző havi nyereményjátékunk nyertese : dr. Melegh Géza

Jó olvasást kívánunk!

 

Előző

Villányi bortörténet

Következő

Naias/Detroit 2016