0
Shares
Pinterest Google+

A farsangi mulatságok elhagyhatatlan eleme a hagyományos baracklekvárral ízesített szalagos farsangi fánk. Gróf Gvadányi József, Egy falusi nótáriusnak budai utazása (Rontó Pál) című művében (1788) írta egykoron: „Tekenők tőltek meg mákos kalácsokkal, Rántott csöregékkel és lelkes fánkokkal.” A „lelkes” (töltött) fánkok azonban az elterjedt vélekedéssel ellentétben nem a 19. század elején jelentek meg, hanem már azt megelőzően is előfordultak a nemesi udvarokban. A fánk az értékes zsír használata miatt, eleinte csak a gazdagok asztalára került. A 19. század végén az Erdélyben élő Zilahy Ágnes „Valódi magyar szakácskönyvében” (1892) is előkelő helyen szerepelt az ünnepnek számító disznóvágások időszakához kötődő farsangi fánk.

Már az ókorban sütötték

A fánk elődjének története azonban még régebbre, a fáraók korába nyúlik vissza. II. Ramszesz (i.e.~1290-1224) nagy süteménykedvelő volt. Sírjának domborművén két rabszolga csiga alakú süteményt készít, amit egy edényből nagy óvatossággal, bottal emelnek ki. Egyesek szerint ez a fánk készítésének korai ábrázolása. Josephus Flavius (Kr.u. ~37-100) történetíró említése szerint viszont II. Ramszesz mézeskalácsot áldozott az isteneknek. Bárkinek is legyen igaza az bizonyos, hogy a kelt tészta zsiradékban sütése igen régi szokás. A zsidóság például a Szentély visszafoglalása után (i.e. 164) a nyolc napig kitartó olaj csodájára emlékezve fogyasztja Hanukkah idején ma is az olajban sült fánkot. Fánk szavunk a szász eredetű fankox, fankoch szavakból vezethető le. Erdélyi neve a tájnyelvi pánkó, de Baranyában huppancs, a palócoknál pampuska néven is előfordul. A kerekre szaggatott kelt tészta sütése éppúgy a téli disznóvágásokhoz kapcsolódott, akárcsak a hájas tészta készítése, hiszen fánkot sokfelé és hagyományosan farsangra sütöttek, amikor a zsírral is bőkezűbben bántak. Erdélyben, ahol az olajhasználat általánosabb volt, egész évben ünnepi sütemény maradhatott. A kelt, zsírban sütött szalagos fánk mellett elterjedt a tojásos gyúrt tésztából vágott, zsírban sütött forgácsfánk (csöröge, herőce, száraz pánkó) is. Ide sorolhatjuk a faszénparázson sült kürtöskalács forgácsfánkkal rokon változatát, a zsiradékba merítve sütött kürtősfánkot is.

Fánkok a glóbuszon

A fánk világszerte elterjedt és a legkülönfélébb változatokban lett népszerű. A fáma szerint a fánkból a legnagyobb mennyiséget a hideg teleket megélő kanadaiak fogyasztják, juharsziruppal, melasszal, mézzel leöntve, akár cukormázzal bevonva, de sósan kolbásszal is. Ausztriában a fánk a legenda szerint Frau Krapfen bécsi péközvegy nevéből származik, aki véletlenül találta fel, amikor egy bosszússágában eldobott maréknyi kenyértészta véletlenül a forró olajban kötött ki, és ott szép pirosra sült. A fánk dél-német, észak-olasz neve is Krapfen. Hagyományosan sárgabarack lekvárral töltik meg, de a vaníliakrémes is elterjedt. Bécsben a fánk szakasztott olyan, mint Budapesten. Németországban legismertebb változata a rendszerint lekvárral töltött, többnyire kerek berliner. Olaszországban is számos név van forgalomban. Északon krapfennek tisztelik, de a toszkán régióban már a bambolone kifejezést használják. A már említett, hagyományosan Hannukah idején sütött fánk neve Izraelben, a szivacsosságra utaló sufganiyah . Ez a fánk a nálunk szokásosnál gömbölyűbb, általában piros színű lekvárral töltött, ám a hazaihoz hasonlóan szalagos és porcukorral meghintett. Ugyanez a fánk az arab konyhában  senfj  néven ismert és általában valamivel kisebb. Tunéziában a mézes szirup a jellemző ám előkerül a szezámmag és a vanília is. Marokkóban a sfenj cukorral meghintett, vagy mézes szirupba mártott. Az észak-afrikai országok tengerparti strandjain előbb-utóbb feltűnik a fánkárus kosárból kínált meleg cukrozott portékáival.
A távoli Ázsia sem mentes a fánkoktól. A szezámmag Vietnamban is előfordul az ottani fánkon.  Indiában a  vada  nevű, burgonya, lencse, vagy sárgaborsó lisztből készülő, kerek, olajban sült tésztát azonosítják a fánkkal. Kínában számtalan formájú a kerek és ovális formától a hosszúkás alakig. Japánban az egyik legnépszerűbb fánk típusba vörös azuki babot töltenek. Indonéziában cukorral megszórt, kerek, burgonyás fánkok készülnek. A dél-amerikai Peruban a kisütött, forró fánkot kristálycukorban forgatják meg. Az Egyesült Államokban, az Üdvhadsereg kezdeményezésére, 1938 óta minden év júniusának első péntekjén ünneplik meg a Nemzeti Fánk Napot (National Doughnut Day), annak a férfinak és nőnek az emlékére, akik az I. világháború idején fánkot osztottak a katonáknak. A színes mázzal bevont, lyukas amerikai fánk világszerte elterjedt. Roger von Oech írja: „Az élet olyan, mint a fánk. Frissen és melegen isteni, bár néha megfekszi a gyomrunkat.

Szalagos fánktól a csörögéig

A zsírban sült tészták valóban a gazdag, böjt előtti mulatságok jellegzetes ételei voltak, sőt némely tájegységeken direkt felhalmoztak belőle, hogy a Húsvét előtti böjt negyven napja alatt is legyen valami finomság. Amikor szalagos, vagy más néven farsangi fánkot sütött a háziasszony, néhány darabot, madzagra fűzött belőle és fellógatott a hűvös kamrában, ahol pár nap alatt kopogósra száradt. Ha a böjt idején egy kis csemegére vágyott a család, akkor összevágta és úgy készítette el, mint a mákos gubát szokás. A legismertebb farsangi fánk a szalagos fánk.  Általában vizespohár nagyságú, aranybarna színű, gömbölyded olajban sült kelt tészta. Nevét a barna fánkon körbefutó, a fánk tökéletességét jelző fehér csíkról kapja. A jó fánk a háziasszony büszkesége. „A farsangi fánk legyen könnyű, miként a hab, és omlós, hogy szinte elolvadjon az ember szájában. A színe pedig legyen aranysárga. A derekán szabályos körben fehér cingulus vonuljon, amelyet köznyelven ranftlinak is neveznek. És forrón tálalják elénk farsang idején – áll Magyar Eleknek „ Az Ínyesmester nagy szakácskönyve” című korszakos művében. Nem is olyan könnyű elkészíteni, mint azt már sokan megtapasztalhattuk. Sikere az élesztőtől, a kidolgozástól és sütéstől függ. Ahhoz, hogy a szalag és a fánk is tökéletes legyen, bizony kell némi rutin: kiváló és szobahőmérsékletű alapanyagok, a jó kelesztés, a megfelelő fánk méret eltalálása, a bőséges és kellő hőmérsékletű olaj. A szalagos fánknál egyszerűbb a csöröge- vagy forgácsfánk. Ki ne emlékezne erre a nagymamáink által készített roppanós finomságra. Aranyszínű, jellegzetes csavart hosszúkás (forgács) alakú. Erdélyben kerek virágformára is készítik. A csörögefánkot nem kell keleszteni, ezért kezdő háziasszonyok is nyugodtan nekiállhatnak. Sütése is egyszerűbb, csak közepesen forró bő olajban kisütjük és porcukorral megszórva frissen tálaljuk.

Rózsafánk, virágfánk

A rózsafánk egy igazi különlegesség. Kevesen ismerik, és még kevesebben készítik. Hagyományosan pogácsaszaggatóval kiszaggatott 3 méretű tésztakorongból készül. Ezeket tojással összeragasztjuk, késsel bevágjuk, így kapjuk meg a rózsa szirmait. A tészta különlegessége, hogy élesztő helyett sütőpor kerül bele. A tésztarózsákat közepesen forró, bő olajban sütjük. A kisült rózsafánkot frissen, porcukorral megszórva tálaljuk, akár házi lekvárral is. A virágfánk kevert, palacsintáéhoz hasonló tésztából készül. Közepesen forró bő olajban sütik egy speciális eszköz  – a virágfánk sütőforma – segítségével. A jó virágfánk titka a megfelelő hőmérsékletű olajban, valamint abban rejlik, hogy a virágfánk sütőt nem szabad teljesen belemeríteni a fánktésztába, mert akkor nem tudjuk majd leszedni róla a kisült fánkot. Fahéjas porcukorral megszórva frissen tálaljuk. Az amerikai fánk jellegzetessége, hogy középen lyukas. Legtöbbször valamilyen – cukor vagy csokoládé- mázzal vonják be. Süthetjük bő olajban, de készülhet amerikai fánk sütőformában is. Az amerikai fánk rengeteg ízesítéssel készülhet, lehet töltött vagy töltetlen egyaránt. Az ekler (eclair) fánk a francia cukrászat egyik nagy klasszikusa. Megtalálható mindenféle íz- és színvariációban, csokis, karamellás, vaníliás, de újabban pisztáciás krémmel töltve. Könnyű tésztája és habos tölteléke teszi igazán ellenállhatatlanná. A churros a spanyolok nemzeti desszertje. Tésztájában nincs élesztő, leginkább a mi képviselőfánkunkhoz hasonlítható. De ez már egy másik történet. Legközelebb ezzel jelentkezünk. Addig is álljon itt a csörögefánk receptje, ahogy a nagymamák készítik.

Csörögefánk

Hozzávalók: 35 dkg liszt, késhegynyi szódabikarbóna, 4 tojás sárgája, 5 dkg cukor, csipet só, 1 evőkanál rum, de jó más szesz is (csörgősebb lesz tőle), annyi tejföl, hogy közepes keménységű tészta legyen a végén.
Elkészítés: A hozzávalókat alaposan összedolgozzuk, majd egy fél órát pihenni hagyjuk, ezután fél centi vastagságúra nyújtjuk a tésztát. Formáját tekintve vághatjuk rombusz vagy téglalap alakúra, a lényeg, hogy a tészta közepét derelyevágóval (ha nincs, akkor késsel) bevágjuk, és a tészta végét ezen áthúzzuk, így kapjuk meg a jól ismert csörögeformát. Más dolgunk már nincs is, mint bő zsiradékban kisütni mindkét oldalát. A tömény alkoholtól nem szívja meg magát olajjal sütés közben a tészta. (Ha nincs rum, jó más szesz is.) Természetesen a kész fánknak nincs alkohol tartalma, sütés közben elpárolog a szesz. Ha a tészta összeállt, 20-25 kis gombócot formázunk belőle és letakarva egy órát pihentetjük. Úgy is elkészíthető, hogy egészben hagyjuk a tésztát, majd pihenés után egy nagy lapban nyújtjuk ki és vágjuk fel sütés előtt, de a gombócos megoldással vékonyabbra nyújtható a tészta, ami az igazi csöröge titka. Egyenként papírvékony téglalapokra nyújtjuk a gombócokat, középen hosszában két párhuzamos vágással bemetsszük őket, majd összebogozzuk a széleket. Bő, forró olajban sütjük a fánkokat, egy fordítással. Kiszedésnél érdemes mozgatni a szűrőkanalat, mert a fánk hajlataiban, mélyedéseiben megül az olaj. Porcukorral, lekvárral nagyon finom, de van, aki csupaszon eszi.
www.wikipedia.hu, www.divany.hu, www.hvg.hu, www.mindmegette.hu

Előző

Január havi flotta híreink

Következő

LET’S LOOK FORWARD TO WHAT 2018 WILL BRING FOR THE EUROPEAN FLEET COMMUNITY.