0
Shares
Pinterest Google+

A balatonfüredi Zelna Borászat 2014-ben alakult. Az akkor 8 hektáros családi birtokot a fiatal házaspár, Barabás Barna és Lukács Lilla vezetik. Fő fajtájuk az olaszrizling, de foglalkoznak pinot gris-vel, merlot-val és zweigelttel is.

Joggal büszkék dűlőikre is és így mutatják be őket:

Farkó-kő

Ha Balatonfüred, akkor nekünk Farkó-kő. Ha Farkó-kő, akkor pedig olaszrlizling, merlot és cabernet sauvignon. Nem titok, ez a kedvenc dűlőnk, amivel még nagy terveink vannak. Egykor a Tihanyi Apátsághoz, majd a TSZ-hez tartozott. A 3 méteres sortáv, a düledező támrendszer, és a megviselt öreg – több mint 30 éves – tőkék ellenére úgy döntöttünk, hogy amit lehet, megmentünk, és csak a hiányzó részeket pótoljuk. Úgy érezzük, jól döntöttünk, mert ma már minimális beavatkozás és biológiai növényvédelem mellett is egészséges, vitális gyümölcsöt adnak ezek a tőkék is.
A dűlő egy része még betelepítésre vár. Ha végzünk, egy közel 14 hektáros egybefüggő táblában gyönyörködünk majd, háttérben a Tihanyi-félszigettel és a Balatonnal.


Csiten-dűlő

Balatonszőlős és Pécsely között van egy domb. Ez a mi Csiten-dűlőnk szürkebaráttal, merlot-val és egy kis zweigelttel, fiatalabb, 2000 és 2002 között ültetett tőkékkel. Sokat kutattunk, hogy megismerjük a területeink múltját. Egy 1800-as évekbeli térképen még Váradi-, Nyerges- és Jákodi-dűlőként emlegetik, de a hegybírótól kapott levelünkben már Csiten szerepel. Megszerettük, megtartjuk. És ’14-ben kiderült, hogy még egy kevésbé jó évjáratban is tudunk szép, érett pinot gris-t, és tartalmas rozét készíteni innen. Lesz folytatás, ígérjük.

Lapostelki-dűlő

Több okból is szeretjük. Egyrészt a feldolgozóhoz legközelebbi dűlőnk, másrészt az itt található közel 1 hektár olaszrizlingünk nagyon illatos, vitális bort ad. Ez az alapja a reduktív rizlingünknek. Nem véletlen erősek itt a tőkék: a terület korábbi tulajdonosa, Marika néni úgy óvta őket, mintha a gyerekei lettek volna.

Folyamatos fejlesztés-fejlődés , friss telepítésű 6 hektár. De új utakat is nyitnak nem csak a termesztés hanem üzleti vonalon is.
Ennek eredményeként megnyitotta kapuit a Zelna Borterasz és Vinotéka. A balatonfüredi borászatban csütörtöktől vasárnapig várják a kóstolni vágyókat, a Borteraszon a borászat teljes kínálata megtalálható.


A könnyed borozgatás mellett irányított borkóstolókat is tartanak, és olyan különleges tételeket is meg lehet kóstolni, mint 2014- es Farkó-Kő Olaszrizling, amely már nincs kereskedelmi forgalomban. A borok mellett kínálnak még szörpöt és vászolyi sajtválogatást, illetve megvásárolható a borászat saját
szőlőmag olaja és őrleménye is.

„Sokáig dédelgettük a borterasz nyitását, de végül rászántuk magunkat.
Balatonfüreden számtalan remek borászat van, de ha az idelátogató szeretne elmenni egy borkóstolóra, már bajban van. Nálunk megtalálhatók a könnyed fajta jelleges borok mellett a dűlőválogatott tételek is, így biztosan mindenki talál magának kedvére valót” – mondja Lukács Lilla.

Nagyon ajánljuk, látogassák meg , nem fognak csalódni.

Előző

Léghajtányok, BMW 5-ös kombi, nyaralás autóval, Tesla gyár, ABT Audi R8

Következő

Új világrekord, új akkumulátor-technológia, Tesla Model 3