0
Shares
Pinterest Google+

Borkészítési módszerek

A geológiai adottságok és a termőföldek megművelésén kívül, a másik fontos minőségi tényező a borkészítési módszerek művészete. A kiváló készletek és az a többlet odaadás, ami máshol hiányzik a borkészítéshez, teszik a Toszkán borokat vezetővé a világpiacon Firenze, Pisa és Siena után fedezzük fel Volterrát, Arezzot, Luccat, vagy a Maremma partot. Az etruszk kor a rómaiak előttől, egészen a középkorig , majd a reneszánszig tartott. Sok település e helyek közül fontossá, gazdaggá és függetlenné vált az idők folyamán. Fejlesztették az öröklött szépség érzését, és vonzóvá tették a művészek és építészek számára. Amit ők hagytak nekünk, az a leggazdagabb Kulturális örökség (Olaszország)ban, ennélfogva a világon is. Ilyen adottságok miatt, az olaszországi bortúrák egyúttal bevezetnek a művészetekbe, és a művészi élet megismerésébe is.

Firenze és dombjai

Firenze központjában egy rövid út során felfedezhetünk 2 kicsi kereskedő házat. A Carmignano borok, ismertek a könnyedségükről és az a későbbi érlelődésükről. A keleti Montalbano dombjain termelik, az etruszk emlékekben gazdag, és közel Leonardo da Vinci városához. A kevésbé kitűnő Chianti Rufina, Firenze keleti részén, rivalizál a Classico minőségével és erejével.
Ismertebb borászatok: Ambra, tenuta di Capezzana. Selvapiana, Bossi-Gondi.
A Chianti Classico területe a a második legnagyobb szőlőtermesztő vidék és bortermelő hely a világon, Bordeaux után. Átér Firenze és Siena között, és az befedi Arno, a Pesa és az Arbia folyók mellékét. A Classicot a Sangviose és a Canalio vörös szőlőjéből készült néhány évvel ezelőttig, valamint a fehér Trebbianoból és Malvasiaból. Most csak vörös bogyókat szedik le, hogy kiválóbb finomságot érjenek el. A 250 elnevezésen és megjelölésen túl eltérő területeket vannak, aminek eredményeképp a borok is különböző stílusúak, keményebbek, vagy inkább nagyon személyesek. A borokat, átlagosan a Chiantis fölé minősítik.
Az északi Chianti Classico, a Greve közösség néhány idősebb termelővel dicsekszik, és a Panzano övezet finomabbal és összetettebbel dicsekszik. Más körzetekben nemrég „született” meg az egyik korai legjobb, az IGT (Supertuscan) Tignanello. Közel Firenzéhez. Ezek a dombok széles választékot adnak az éttermekből és az ízléses hagyományos, paraszt házak szállásaiból.
Ismertebb borászatok: Calcinaia, Cennatoio, Filigare, Fontodi, Isole e Olena, Monsanto.
Délen, a magasabb és meredekebb dombok miatt, kevésbé népesült be. Gazdagabbak erdőkben, és megőrizték a csodálatos kastélyok állapotát Rada, Castellina és Gaiole között. Ez avidék ahol a finomabb minőségű Chianti borokat először határozták meg és különböztették meg a korábbi durvább és egyszerűbb vöröstől. Nem véletlen, hogy itt dolgozták ki és vezették a Chianti előírásait Risasoli báró alapította pincészetben, a Brolio kastélyban, több, mint 2 évszázaddal ezelőtt. A déli Chiantinak kevesebb kistermelője van, a legjobb borok a nagyobb földbirtokról származnak. Amelyek gyakran kisajátítják maguknak a fél falut. Néhány kastély és parasztház átalakult előkelőbb üdülőhellyé, amelyek ideálisak a kikapcsolódni vágyó vendégeknek.
Ismertebb borászatok: Bossi, Castellare, Felsina, Fonterutoli, Montegrossi, Montevertine.

A Vernaccia di San Gimignano borai

A Vernaccia a legfontosabb fehér bor a sok vörös között. Ansonica mellett és a vermentinos parttól származik. A legváltozatosabb bor, amelyet San Gimignano-ban válogatnak, több mint hét évszázad óta. Még most is féltékeny (titkolózó) termelők vannak a várost határoló fal körül. Majdnem minden híresebb földbirtok San Gimignano tornyánál látható.
Ismertebb borászatok: Cesani, Fontenidoli, Mormoraia, Panizzi, Pietraserena, Vagnoni.

Montepulciano nevezetes borai

Történelmi borvidék, hírneve a reneszánszig nyúlik vissza, amikor Montepulciano pompás borai népszerűek lettek a firenzei nemesek közt. A robusztus Prugnolo (Sangiovese) és Canaiolo keverék másik termelője manapság a nemes stílusnak, amelyet többre értékelnek külföldön, mint Olaszországban. Vagyis nem könnyed, inkább erősnek mondható. Lassan korosodó, amelyik talán jobban összeköthető a hagyományos olasz ízléssel és konyhával. Montepulciano csodálatos város a hegycsúcson, csodaszép reneszánsz épületekkel, nagyszerű kilátással, el titkolt ókori ásott pincékkel, idősebb nemes épületekkel a föld alatt, amelyet ízlésünknek megfelelően látogathatunk.
Ismertebb borászatok: Contucci, Cerro, Innocenti, il Macchione, Talosa.

A Brunello di Montalcino fajta

A Brunello, mint Rosso fiatalabb bátyja, szigorúan csak a Montalcino közösségének termelt, ahol a szokásos elképzelés az alacsony szeszfokú bor csúcsra emelése. Kiváló minőségű bor keletkezett a késői 19. században, a Biondi Santi családnál. A sötét, testesebb Brunello, keverék nélküli, csak testes Sangiovese, és 4 éves minimum érlelésű idejű. Manapság az egyik legjobbnak ismerik el, a drágább, csúcs minőségű olasz vörös bort. Megdöbbentő a későbbi érlelődés lehetősége, a zamata összetett és kiegyensúlyozott.
Lehetetlen kevés ismert borászatot kiválasztani.

Etruszk part és Maremma

Az etruszk part nem csak a boráról ismert. Az egész környék Pisa-tól az északi Grossetoig, továbbá Maremma a déli környék része és szomszédos dombjai is ismertek. Emellett a Cabernet a Sassicaia-n alapul, a másik történelmi Supertuscan, amelyik manapság egy borászati elnevezés, a Sangiovese borainak területe, Bolgherin, Montescudaion, Val di Cornian, Morellinon alapul. Ez az új határa a Tuscanai borkészítés új reneszánszának. A tengerparti területen kíváncsi utazók is előfordulnak. A csodaszép tengerpart, a meleg termálvíz, az elbűvölő etruszk és római vidék. Meleg, száraz klíma, erős, koncentrált vörös borok délies hangulattal. Tökéletesen párosítják a vadhúst a húsételekkel a Maremmai konyhában. A jelenlegi Tuscanai éttermekben egyre inkább keverik a Tirréni tengeri konyhát a Vermetinossal, az alacsonyabb borvidékekről származó borokat, a kissé sős, aromás Ansonica dell’Argentarioval.
Ismertebb borászatok: Mantellassi, Le Pupille, Poggio Gagliardo, Satta, Sorbaiano, Tua Rita.

Pisa és Lucca

E két várost aranykorukban carrarai márványból készült emlékművekkel gazdagon díszítették. A keresztes vitézek századában, mielőtt Firenze uralkodása el kezdődött volna Toscanában. A pisai flotta keresztes vitézeket és kincseket szállított a Földközi-tengeren keresztül. Kevés, de említésre érdemes borászat van Colline Pisaneban, Colline Lucchesiben és Montecarlo körzetében. Kevéssé ismertek de nagyon elégedettek a látogatók számával. Ez a környék a műértők úti célja, azoké, akik inkább a diszkrét és elegáns területét élvezik eme olasz tartomány borainak.
Ismert borászatok: Badia a Morrona, Ghizzano. Lucca: Buonamico, Greo, La Torre, Teso.
Forrás : Wikipedia

Előző

Őszibarack: a nyár slágere

Következő

Köszöntő