0
Shares
Pinterest Google+

Budapestről indulva mintegy 5 órás autózás és bő 400 km megtétele után megérkezünk a cseh sörgyártás szentélyébe České Budějovicébe.
A Budějovický Budvar sört Magyarországon és világszerte is inkább a német nevén, Budweiserként ismerik. Hasonló a helyzet a Plzeňský Prazdrojjal, amelyet Pilsner Urquell-ként forgalmaznak szerte a világon. A kettős névhasználat oka egyszerű: mindkét városnak kettős, cseh és német ajkú lakossága volt a gyárak alapítása idején az Oszták-Magyar Monarchiában.
Komoly versenytársakat győzött le alapítása után a sörgyár mert volt egy titkos adu ásza: név szerint Antonín Holaček sörfőzőmester! Holaček úr a helyi lágy vízből és a kiváló cseh alapanyagokból olyan mesteri árpaitalt készített, amely bármelyik riválisával felvette a versenyt!

Finom ízének, egyedülálló összetételének és más sajátosságainak köszönhetően az eredeti, prémium kategóriás Budweiser Budvar ászoksör több ezer, a minőségi sört értékelő hívet szerzett magának gyakorlatilag az egész világon. Ám egyedül České Budějovicében, a Budweiser Budvar otthonában van lehetőség betekinteni a sörfőzők alkimista konyhájába, ahol több mint 700 éve készítik a sört eredeti recept szerint és a legjobb minőségű hazai nyersanyagok felhasználásával.
A budějovicei sör története megelevenedik az újonnan összeállított multimédiás kiállításon, amelynek a 3D-s mozi és a hologramok mellett részét képezi az ugyancsak virtuális kirándulás a 300 m mély artézi kútba, közvetlenül a sör készítéséhez elengedhetetlen, kiváló minőségű víz forrásához. A gyár megtekintésének része a sörkóstoló a sörpincében. A látogatás befejezhető a stílusos Budvar pincében egy pohár klasszikus, barna vagy az ún. gyűrűzött ászoksör (kroužkovaný ležák) és a hagyományos cseh és nemzetközi konyha ételkülönlegességei mellett.

Autózzanak tovább és alig félórás autózás után megérkeznek Český Krumlov -ba
Először, egy kis történeti áttekintés erről a Moldva parti gyönyörű városról.
Český Krumlov Dél-Csehországban, a Moldva folyó kettős kanyarulatának mindkét partján fekszik; Csehország egyik leglátogatottabb turisztikai célpontja. Történelmi negyedét az UNESCO 1992. december 13-án a Világörökség részének nyilvánította.

Jelentősége a Moldva partján futó kereskedelmi útvonal kiépülésével nőtt meg. A várat 1250 előtt kezdték építeni a Vítkovciak (Witigonen), majd amikor a család 1302-ben kihalt, rokonaik a Rosenbergek (Rožmberk) örökölték a birtokot. A gazdag Rosenberg család uralkodásával a város virágzásnak indult, a 16. századra már fényes reneszánsz város és kastély volt. Ekkoriban a család a cseh arisztokrácia és értelmiség megbecsült és nagy hatalmú eleme volt, tagjai több magas pozíciót is betöltöttek.
A Rosenbergek egészen 1601-ig birtokolták a várost, majd az Eggenbergek következtek utánuk a második világháborúig a Schwarzenberg család állt a város élén.
Ők és korábban az Eggenbergek is komoly fejlesztésekbe kezdtek: a 18. század elején a kastély modern és fényűző volt, az átépítéseknél a bécsi udvart vették mintául.
A 19. századra a város jelentősége csökkent, új építkezésekbe nem nagyon fogtak, ennek köszönhetően a hely megőrizte reneszánsz-barokk karakterét.
Több mint 30 éve már, hogy a nyári napforduló idején a város egy háromnapos fesztivált rendez Pert Vok és a Rožmberk család emlékére, lovagi tornával, reneszánsz felvonulással, fáklyás menettel és össznépi mulatozással.
A Rožmberk család jelképe az Ötszirmú Rózsa volt , innen kapta a fesztivál a nevét,
amelyen bárki részt vehet, de aki reneszánsz viseletben érkezik, ingyenesen juthat be a városba, így sokaknak már van a ruhatárában korhű jelmez, reneszánsz időket idéző öltözet.
A fesztiválon túl Český Krumlov kora tavasztól késő őszig varázslatos látnivalókat és változatos kulturális programokat kínál az idelátogatóknak.
Kirándulásukat sok tartalommal Saródy Eszter töltheti meg , aki némi előzetes szervezés után vállalja idegenvezetésüket az ő Városában. Ez nem más mint egy :
“Városnéző séta Cesky Krumlovban az Ön ritmusában: lesz idő fényképezni, megállni, ajándékot venni, felfedezni a várost és a kevésbé zsúfolt kicsiny utcákat is, ahol ugyancsak gyöngyszemekre lelhet. Egy élő várost ismerhet meg, történetekkel itt élt emberekről, legendákkal, szerelmekkel és bűnökkel… árvizekkel, kommunista és változó időkkel. Bármikor bármiről kérdezzenek…”
Érdemes megjegyezni : walkingtours-ceskykrumlov.com

forrás: Wikipédia, Saródy Eszter

Előző

2017-ben is a Mercedes-Benz értékesítette a legtöbb prémium személyautót

Következő

Köszöntő