0
Shares
Pinterest Google+

A savanyú cseresznye

A meggy (Prunus cerasus) csonthéjas magvú gyümölcs, igen gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban ezért fogyasztása különösen ajánlott. Bár így a nyár végén nyers formában már nem tudjuk enni, de fagyasztva vagy ivóléként, szörpként, lekvárként kifejtheti előnyös hatásait. Savanyú cseresznyeként is emlegetik. A kínaiak már 3000 évvel ezelőtt termesztették, de a Földközi-tenger vidékén és Perzsiában is ismert volt. Származási helye Eurázsia. A honfoglaló magyarok is fogyasztották. Itthon a 17. századig a vadmeggy volt ismert, majd ezt követte a spanyolmeggy és a cigánymeggy. Számos helyiségnév (Meggyaszó, Somogymeggyes) és családnév (Meggyesi, Medgyes) bizonyítja, hogy régóta kedvelt gyümölcs hazánkban. A római Birodalom bukását követően e gyümölcs művelése egészen a 17. századig jelentősen visszaesett, amikor is több európai országban (Anglia, Franciaország, Olaszország) újra felismerték értékeit és nemesíteni kezdték. A rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik, rokona nemcsak a cseresznye, de a barack és a szilva is. Fehér színű, apró virágai áprilisban nyílnak. Nyár elejétől érik, mély bordó színű. Leve erősen fest. Legismertebb fajtái a Meteor, a Csengődi csokros, a Favorit, a Pándy meggy, a Kántorjános, az Érdi bőtermő. Meggytermesztésben Oroszország és Lengyelország jár az élen, Magyarország pedig elismerten kiváló minőségű fajtáival dicsekedhet. Egy meggyfa évente 10-70 kg termést hoz. Kemény, színes fája értékes bútor-alapanyag. A meggyfának sokféle fajtája van. Sötétszürke kérgű fa. Virágzata bogernyő. Vásárláskor a fényes, ép szemeket érdemes választani. Ha sérült szemeket találunk közte, válogassuk ki. A meggy nem után érő, éretlenül ne vegyünk belőle, viszont akár egy hétig is tárolhatjuk a hűtőben. Jól bírja a mélyhűtést, de leginkább befőtt és lekvár formájában tartósíthatjuk. Készülhet belőle meggyleves, kompót, gyümölcslé. De meggyszószként marhahúshoz is kedvelt. A legtöbb meggyet süteményekben, édességekben fogyasztjuk, kihagyhatatlan a meggyes pite és a meggyes rétes. A mákkal is nagyon jól harmonizál. (Hasznos tanács: a meggyfolt szódabikarbónával, vagy tejbe áztatva tisztítható.). A meggymagot se dobjuk ki, gyűjtsük össze, és töltsük párnába. Jól szellőzik, és alátámaszthatjuk vele, például a nyakunkat. Zsákba töltve melegítőzsákként is használhatjuk, miután a sütőben jól felmelegítettük.

3
2

Antioxidáns, vértisztító és zsírégető

E kis piros gyümölcs nem mindenhol népszerű és ismert. Sok helyen úgy tartják, hogy túlságosan savas és nem kellemes nyersen fogyasztani. Angliában ezért is nevezik „savanyú cseresznyének”, és „pie cherry”-nek is, vagyis pitecseresznyének, utalva arra, hogy a meggy csak süteményben élvezhető. Kevés országban esznek annyi meggyet, mint Magyarországon. Szeretjük nyersen, aszalva, süteménybe, befőttként, lekvárként, de ivólé és bor készítésére is alkalmas. A magyar gyümölcsnemesítőket dicséri, hogy különböző időpontban érő, jó minőségű gyümölcsöt érlelő meggyfajták állnak a kertészkedők rendelkezésére.

100 gr meggy energiatartalma 213 kJ/51 Kcal. 85%-a víz. C-vitamin-tartalma 12 mg/100 gr. Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Vasat, kálciumot, káliumot és magnéziumot is tartalmaz. Serkenti az idegek működését. Emésztést segítő, serkenti a veseműködést, segíti a vitaminok felszívódását. Vérszegénység ellen is kiváló. Más piros bogyós gyümölcsökhöz hasonlóan kimagasló mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, olyan antioxidáns vegyületeket, melyek képesek megkötni a szervezetet károsító szabadgyököket. Hatásossága a szeder és az áfonya antioxidáns hatását közelíti meg, de valamelyest gyengébb azoknál. A meggyfélékben található egyedülálló vegyületek nemcsak az izmainkat, hanem az egész testünket védik a gyulladások okozta betegségektől. Kimutatták, hogy a meggyfogyasztás szignifikánsan csökkenti az ízületi gyulladást, a szív- és érrendszeri betegségek, a rák, a metabolikus szindróma és a különböző neurodegeneratív betegségek kockázatát. A meggy kedvelt zsírégető, a savanykás gyümölcs kiváló segítség a fogyás beindításban. A bennük található nagy mennyiségű B-vitaminnak és magas élelmirost-tartalmuknak köszönhetően serkenti az emésztést, fokozza az anyagcserét és salaktalanító hatású. Magas káliumtartalma miatt erős vízhajtó hatással bír.

A meggy újabb aranykora

A meggy piros színét az antocianin festékanyagoknak köszönheti. A környezettudatos és egészséges életmód terjedésével a meggy újabb aranykorhoz közelít. Textilfestéknek, ételszínezéknek és gyógyszerek védőbevonatának készítéséhez is egyre többször alkalmazzák. Ezek az antocián vegyületek tumorgátló hatásúak. Állatkísérletekben, de emberi vastagbélrákos sejteken végzett vizsgálatokban igazolták, hogy a meggyben található anyagok bénítani képesek a rákos sejtek növekedését. A meggyben található flavonoidok közül számos vegyület rendelkezik gyulladásgátló hatással.  Kimutatták, hogy ezek a vegyületek gátolják az ún. ciklooxigenáz enzimet, mely felelős azért, hogy a gyulladásos mechanizmusokat fenntartó prosztaglandinok folyamatosan keletkezzenek.

Egy-egy komolyabb edzés után, ha izomláz kínoz, igyunk meg egy nagy pohár meggylevelet, garantált az enyhülés. A sportolók számára kiemelkedően fontos a szívizom terhelhetősége. A szív működésének serkentése elsősorban a meggyben található ásványi anyagoknak köszönhető. Kalcium, kálium és magnézium tartalma együttes erővel hat a szívre: tisztítja a vért, erősíti a szívizmokat, elősegíti a szabályos szívverést és a normális vérnyomást. A vitamin tartalmának köszönhetően regenerálja a légzőszervek nyálkahártyáit, így megkönnyíti a légzést, ami megfázás vagy légzőszervi panaszok esetén is hasznos lehet. A meggylé az egyik legjobb ellenszere a meghűléses és vírusos légzőszervi betegségeknek, mivel a savanykás környezetben a vírusok képtelenek megélni, illetve szaporodni.

Recept:

Fűszeres meggy-chutney:

2 kiló meggyet magozzunk ki, tegyük lábosba, és adjunk hozzá 2 nagy fej felkockázott vöröshagymát, 10 dkg mazsolát, 30 dkg cukrot, 3 dl gyümölcsecetet, néhány szál rozmaringot vagy bazsalikomot, egy kis darab gyömbért reszelve és egy kis sót. Főzzük egy órán át. Forrón töltsük tiszta üvegekbe, majd azonnal zárjuk le őket, és fordítsuk meg legalább 5 percre. Hűvös, száraz helyen tároljuk, tálaljuk sült húsokkal, rizses ételekkel. Ha szeretjük a csípőset, tehetünk bele egy kis chilit.

1
3
2
Előző

Mercedes-Benz GLC

Következő

Suzuki Vitara