0
Shares
Pinterest Google+

Mi a mai terv? Hegymászás? Szörfözés? Kirándulás a városszéli erdőkben, netán plázázás a családdal? A nagyit látogatjuk meg? Elutazunk egy hétre? Mindegy, a V60 Cross Country tökéletesen meg fogja állni a helyét minden szituációban.

Már első ránézésre egyértelműen kilóg a Cross Country testvérei közül. A V60 terepesített változatán masszív, fekete műanyag burkolatok díszelegnek a kerékjárati ívek fölött, csinos szürke betétek dobják fel a karosszéria alsó vonalát, a kocsi alját pedig burkolat védi az esetleges ütésektől, mégsem ez üvölt, hanem a masszívan, 6,5 centiméterrel megemelt hasmagasság, mely messziről hirdeti: ez a kocsi nem csak aszfaltra termett.

Mindemellett persze az autó megőrizte sportosságát is: ugrásra kész, már-már vadállatias orra, hatalmas, markáns hűtőrácsa, ragadozó szemei, arányos, domború idomai, tökéletes arányai és finom vonalai mind dinamizmusról, magabiztosságról árulkodnak.

A Volvótól megszokott klasszikus erényeket felvonultató, mégis modern belső ezt a modellt is jellemzi. A letisztult, sima formák harmonikus egésszé állnak össze, szépen megfér az LCD műszerfal a tradicionális értékek mellett. A V60 utastere a legmagasabb minőséget képviseli mind dizájn, mind minőség terén felszereltségi szinttől függetlenül.

A felszereltségi lista kényelem és biztonság szempontbjából gyakorlatilag végtelen. Alapáras az ABS és az EBD (elektromos fékerő-elosztó), a koccanás gátló, a menetstabilizáló (ESC), a visszagurulás gátló vagy az utánfutó stabilizáló rendszer. A holttér figyelő (BLIS) és a ráfutásra, sáv elhagyásra, elalvásra vagy ütközésre figyelmeztető rendszerek már felárasok. Nemcsak játék, a fogyasztás optimalizálását is segíti, hogy a sofőr kiválaszthatja, hogy takarékos, normál vagy sportos üzemmódban vezessen.

A V60 Cross Country -t kizárólag D4 változatban, vagyis a 190 lóerős, 420 Nm csúcsnyomatékú, 2,4 literes dízelmotorral forgalmazza a Volvo. Nem véletlen esett a választás erre a motorra, hiszen a viszonylag nagy kasztnit ekkora lökettérfogat és nyomaték mellett mind nagy sebességnél, mind meredek emelkedőkön könnyedén hajtja előre, ráadásul nem is fogyaszt sokat. Az összkerék-hajtású változatnál 8 és 8,5 liter közötti átlagfogyasztással lehet számolni, a fronthajtású modellnél pedig 8 liter alá is eshet ez a szám.

A motor- és az utastér hangszigetelése – ez egy Volvo esetében magától értetődő – tökéletes. Az egyébként is nagyon kulturáltan, csöndesen járó motor zajából gyakorlatilag semmi nem hallatszik be az utastérbe még nagy tempó vagy magas fordulatszám mellett sem. A V60 tökéletes utazó autó, gyorsan, határozottan, de csöndben és gazdaságosan falja a kilométereket.

A kocsi futóművét úgy állították be, hogy stabilan üljön az úton, de egy kicsit se jöjjön zavarba, ha cudarabb körülmények között kell helytállnia. A Cross Country ideális társ egy hétvégi kiránduláshoz, könnyen libben át azokon a hepehupákon, amelyek egy átlagos autót végzetesen lelassítanak, netán meg is állítanak. Az összkerék-hajtású kivitelt elsősorban azoknak ajánljuk, akik nehezen és/vagy nagyon meredek utakon megközelíthető helyen laknak, vagy sokat autóznak havas, csúszós útfelületen. Sima kirándulásokhoz a fronthajtású modell is tökéletesen megfelel.

A V60 Cross Country mindkét hajtással háromféle kivitelben rendelhető meg. A „Kinetic” felszereltségű, első kerék hajtású belépő modell 10,7 milliós árával a család legolcsóbb tagja, a „Summum” felszereltségű összkerekes változat a maga 13,1 milliós árával pedig a legdrágább, vagyis nincs óriási árbeli különbség a különböző változatok között. A két véglet között a „Momentum” felszereltségű modellek foglalnak helyet.

Bármelyik modell mellett dönt is, a V60 Cross Country tulajdonosa egy tökéletesen kifinomult, végtelenül sokoldalú autót kap, mely tágas és komfortos teret kínál az egész családnak, dinamikusan mozog szinte minden terepen, ráadásul még gazdaságos is. Mi hamar megszerettük.

NYEREMÉNYJÁTÉK

Hány lóerős a V60 Cross Country?

A helyes választ beküldők között kisorsolunk egy szerencsés játékost, aki egy hétvégén keresztül tesztelheti az új Volvo V60 Cross Country-t!

[ninja_forms id=5]

Előző

Autókonvoj, elektromos közlekedés és céges flották az élen

Következő

VW, Seat, Porsche, Mercedes, Lexus