0
Shares
Pinterest Google+

Mayer Márton pincészete a Villány borászati főútvonalának számító Batthyány utcában található. Szőlészetük jelenleg 11 ha, melyből 1,5 ha fehér – a Siklósi borvidéken -, a többi vörös fajta pedig  Villányban, illetve közvetlen környékén, például a nagy hírű Kopár-dűlőben található.

Boraik több generáció tapasztalatai alapján készülnek. Évente, 60-70 ezer palack bort készítenek, melynek nagy részét a vörösek adják, de választékukban megtalálhatók a fehér és rose borok is.

A szőlőfeldolgozás a fajtától függően változó, hol korszerűen, zárt erjesztő térben, hol hagyományosan, fakádas erjesztéssel történik. A borkészítésben a német tradíciót követik.

Boraik egy része is Németországban talál vevőre. A vörösbort adó fajták közül a ma Villányban termesztett fő fajták – Kékoportó, Kékfrankos, Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Merlot mind megtalálhatók kínálatukban. Hasonlóan a többi, családi pincészethez a házasítások, például a Remete Cuvée, adnak egyedi, a pincészetre jellemző minőséget.

A Mayer Pince a minőségi borok pincészete.

A szőlészettel-borászattal a családban csaknem egyenrangú a vendégfogadás, a borkóstolás és a falusi vendéglátás. A kibővített pince felett a régi házhoz kapcsolódva 45 fő fogadására alkalmas, szép borkóstoló helyiség és panzió épült. Bejelentkezésre hideg- és meleg ételekkel, több tételből álló kóstolóval várják a vendégeket. A panzióban 4 kétágyas szoba van és 6 további kialakítása folyamatban van. A szobák légkondicionáltak, egyedi zuhanyzóval, televízióval, Wi-fi csatlakozási lehetőséggel ellátottak. Egy apartman is várja a borkóstolásban megfáradt vendégeket. A teljesen szeparált lakórész két szobájában négy ágy, étkező, teljesen felszerelt konyha és fürdőszoba áll a vendégek rendelkezésére. Mayer Márton, a többi jónevű villányi borászhoz hasonlóan, a rendszerváltáskor lett háztáji borkészítőből valódi árutermelő. 1997-ig borait a németországi rokonokon keresztül értékesítette.

Az első villányi borversenyen viszont már öt aranyérmet nyert el. Országosan az 1998-as évjárattal megjelenő Kopár Cuvée tette ismertté a nevét. Talán nem véletlen, hogy a pincészet az „MTA Bora 2015 Borversenyen” is evvel a nagy borával nyert, mégpedig a 2011-es évjárattal.  A Mayer Kopár Cuvée 2011 viselheti „az MTA aranyérmes bora” címet palackjain és az akadémia rendezvényein is megjelenhet a felszolgált nyertes borok között. E cím is tanúsítja, hogy a híres dűlő terméséből készített klasszikus bordeaux-i házasítás évről évre kiegyensúlyozott, sőt kiugró minőségben jelentkezik. A pincészet másik nagy bora a Remete Cuvée.

Általánosságban elmondható, hogy boraikban a szőlő elsődleges gyümölcsösségével találkozunk.

Mayer Rosé:

Halvány málna-lazac szín, tiszta, határozott és friss epres aromák. Finom gyümölcs, bizsergető savasság. Gyümölcsös, élénk kékfrankos-portugieser-cabernet rozé-házasítás. Frissesség, üdeség, gyümölcsösség jellemzi legjobban.

Mayer Portugieser:

Tetszetős lilás rubin szín, ibolyás, cseresznyés, málnás illat. Szájban tiszta piros gyümölcs és bors. Könnyű tannin, rusztikus lecsengés. Remekül reprezentálja a szőlőfajtát és a borvidéket.

Mayer Remete Cuvée:

Rubintvörös, könnyen iható kékfrankos, franc és oportó házasítás a Remete-dűlőről. Piros bogyós gyümölcsös aromák, rusztikus, gyümölcsös ízek, fűszeres lecsengés.  Tradicionális, nyílt kádas erjesztéssel készül.

Mayer Cabernet Sauvignon:

Fajtajelleges Cabernet, mély bíbor színnel feketeribiszkére és borsra emlékeztető fűszerességgel. Tömör szerkezetű, telt, érett zamatokkal, határozott tanninnal. A 2007-es évjárattól kezdve élesztő nélkül, természetes úton került kierjesztésre, majd fele részben 45 hektós nagy hordóban, fele részben 500 literes hordókban érett a palackozás előtt.

Mayer Cabernet Franc

A szőlőt október végén, utolsóként szüretelték, majd a helyben megtalálható természetes élesztőkkel, nyitott kádban történt erjesztés után másfél évet érlelték két 18 hektós, francia típusú hordóban. Áradó cabernet-s illatú, nagyon fűszeres, évtizedes potenciállal rendelkezik.

Mayer Kopár Cuvée

Még a nagyszülők vásárolták azt a két hektár szőlőt a Kopár hegy oldalában, ahonnan ez az egybe szüretelt cabernet-merlot házasítás származik. Érdekessége, hogy a 60 sor sauvignon, és 30-30 sor franc és merlot házasítása már a szüretkor megtörténik, így a bor egyben erjed és érik, többnyire 500 literes hordókban. Sötét rubinvörös szín, intenzív, invitáló szilva és szárított gyümölcsös aromák.

Merlot selection

A Hajdús dűlőből származó válogatás. Gránit vörös szín, elegáns megjelenés,
illatában konyak és megy, ízében erdei gyümölcs és szilva, finom csokoládéval a
háttérben, bársonyos érett tanninokkal. Villányi védett eredetű Prémium bor.

 

Villány, Batthyány utca 13.
GPS: 45.871455, 18.451945

Tel. 06-72-492-410
Fax: 06-72-492-984
Mobil: 06-20-9743-678

forrás: www.mayerpince.com,

A Mayer Pincészettől 

3 palack Kopár Cuvèe, 3 palack Remete Cuvèe, és 3 palack Cabernet Sauvignon-t nyerhetnek

HA VÁLASZOL A CIKK ALAPJÁN A KÉRDÉSRE: 

Melyik borával nyert a pincészet aranyérmet az MTA Bora 2015 versenyen?

[ninja_forms id=5]

 

 

Előző

Ford, Wattway, Continental

Következő

ADAS rendszerek