0
Shares
Pinterest Google+

Aphrodité gyümölcse

A gránátalma a szerelem, a termékenység és a bőség ősi jelképe. A Közel-Keleten, évszázadok óta kedvelt gyümölcs. Antioxidáns hatása a vörösboréval és a zöld teáéval vetekszik. A grenadinnak is nevezett gyümölcs a mirtuszvirágúak (Myrtales) rendjébe és a füzényfélék (Lythraceae) családjába tartozik. A grenadin szó eredete a latin granum (mag), illetve az abból képzett granatus (magvas) melléknévből ered. A különleges gyümölcs őshazája Közép-Ázsia.

Igazi mediterrán növény

Mára Dél-Amerika melegebb vidékein, de a Távol-Keleten is elterjedt.  Indiában fűszerként is használják. Manapság akár Közép-Európában is megél az egyre enyhébb telek miatt. Valójában igazi mediterrán növény. Gyönyörű piros virágai nyáron nyílnak, a fa ősszel hozza kemény héjú gyümölcsét. A gránátalma sárgás, vastag héja alatt fehér hártyában ülnek az apró piros magok, melyek kicsit savanykásak, ribizlire emlékeztető ízűek. Egyes források szerint a magok száma mindig 613. Ezt már tudományos alapon megcáfolták és egy-egy nagyobb példányban, akár ezer körüli mag is lehet.

Évszázadokig is élhet

A gránátalma kisebb fa termetű, maximum az 5 m-es magasságot és a 3 m-es szélességet éri el. Akár néhány száz évig is élhet. Alacsonyan elágazó törzsén sűrű korona helyezkedik el. Rövid nyelű levelei sűrűn állnak. Pompás piros virágai miatt gyakran díszcserjeként is alkalmazzák. A gránátalma fajtáit a gyümölcs színe alapján csoportosítják. A legelterjedtebb a sötétpiros és a sárgászöld. A magok húsa általában vörös. A gyümölcsöket szeptember és december között szedik le. A gránátalma és a gránátalma-lé fogyasztása világszerte elterjedt, de különösen a Földközi-tenger vidékén, a Közel-Keleten, az Amerikai Egyesült Államokban, Dél-Európában. Újabban Közép-Európában is fogyasztják. A gyümölcshús és a gyümölcslé is használatos vad- és szárnyas ételekhez, valamint gyümölcssalátákhoz. Likőrök,lekvárok és sűrítmények, de bor  is készíthető belőle. A karib-tengeri szigeteken szirupot készítenek és több különböző koktélok alapanyagaként használják érdekes íze és a színe miatt. A gránátalma héja és leve évszázadok óta szőnyegek színezőanyaga is.

Termékenységi szimbólum

Mint más apró magú gyümölcsök, a gránátalmát is, termékenységi szimbólumnak tekintették. A görög mitológia egyenesen Aphroditének, a szerelem istennőjének tulajdonítja. A rómaiaknál Juno jelképe, az egyetértés kifejezője. Termékenységi jelentésére utal az a szokás is, hogy házasságkötéskor földhöz vágják, hogy magjai szétszóródjanak. Szinte minden világvallás jelentőséget tulajdonít a grenadinnak. Többször említésre kerül a Bibliában, de a Koránban is. A vallási és mitológiai hagyományokban a gránátalmafa, az Éden- vagy a tudás fájaként, piros gyümölcse, pedig mint a paradicsomi alma jelenik meg. Az egyiptomiak a halottak sírjába a lét folytonosságának jeleként is gránátalmát helyeztek. Az ősi Perzsiában a gránátalma a legyőzhetetlenséget szimbolizálta. Kínában – ahová perzsa közvetítéssel érkezett – a bőség, a boldog jövő, a gyermekáldás jele. A buddhizmusban a szent gyümölcsök egyike. A hinduk számára is az isteni áldás fája, a termékenység és a bőség szimbolikája. A muszlimok pedig Mohamed gyümölcseként tisztelik. Az arab-mór textildíszítmények ihletője volt, és az egész XV. századi Európában a szőnyegek és brokátok szinte kizárólagos díszítőeleme lett. Van, aki Granada város nevét is a gránátalmától származtatja. A gránátalma a reneszánsz kor óta a magyaroknak is elterjedt és kedvelt motívuma volt.

Erőteljes antioxidáns

A Boticelli által is megfestett gyümölcs nagy mennyiségű flavonoidot tartalmaz. Káliumban,C-vitaminban és kalciumban is gazdag. Több tudományos kísérlet bizonyítja a pozitív hatását a szív- és keringési rendellenességekkel, valamint a rákkal és a gyulladásos megbetegedésekkel szemben. A legismertebb hatása: napi egy pohár gránátalma-lé fogyasztása egy év alatt az érfali lerakódásokat csökkenti. Rendszeres fogyasztása vérnyomáscsökkentő és vérrögképződést gátló hatású, valamint lassítja a ráksejtek növekedését is.  Tudományos vizsgálatok eredményei arra utalnak, hogy a gránátalma fogyasztása az LDL (káros koleszterin) szintjét csökkentheti a vérben. Kivonatának fogyasztása csökkenti a szisztolés vérnyomást a magas vérnyomású betegeknél. Magjai alacsony kalóriatartalmúak, viszont rostokban igen gazdagok, ezért kiválóan alkalmasak méregtelenítésre és súlycsökkentésre is. A gránátalma 100 grammjában mindössze 83 kalória van. Rostjainak köszönhetően javul az emésztés, fokozódik az anyagcsere és a zsírégető folyamatok is beindulnak. A gránátalma ösztrogénhez hasonló hatású, hormonszerű anyagot tartalmaz, ami előnyösen alkalmazható a klimaxos panaszok csökkentésére, de a depresszió és csontritkulás ellen is, és többek között bőrünkre, hajunkra is csodás hatással bír.

Hogyan pucoljuk meg, és mihez használjuk?

Vásárlásakor a kemény, fényes héjú gyümölcsöt vegyük. A magok kiszedése a gyümölcsből nem egyszerű. Az egyik jó tanács szerint vágjuk félbe a gyümölcsöt, és kiskanállal szedjük ki a magokat. Mások szerint a legjobb, ha a gyümölcs csúcsánál, a csészelevelek maradványából kialakult „koronánál” bontjuk meg. A csúcs alatt egy-két centiméterrel vágjuk körbe a gyümölcs héját, majd emeljük le az így kialakuló „kalapot”. Alatta előbukkannak a vörös magok. Fogjunk egy nehezebb fakanalat és a gyümölcsöt lefelé fordítva nyelével ütögessék ki a magokat belőle. Nem kell külön minden egyes magról leszopogatni a vöröses húst, a gránátalma magja is ehető. Mindig nyersen fogyasszuk, ne főzzük meg, mert úgy a rendkívül értékes anyagok veszítenek hatásukból. Hűtőben akár hetekig eltarthatjuk és használhatjuk, ami nem mellékes, mert nem mondható olcsó gyümölcsnek. Színe és zamata viszont feldobja a legegyszerűbb zöldsalátát is. A gránátalma magjait egészben süteményekre is szórhatjuk, de nagyon jó egyszerűen hideg vízzel és citrommal keverve is. Mártás is készülhet belőle húsokhoz, halakhoz. A leggyakrabban díszítésre használják a dekoratív magokat. Illatszernek sem utolsó. (forrás: www.házipatika.com, www.antalvali.com, www.wikipedia.hu, www.granatalma.hu)

VANÍLIÁS RICOTTAKRÉM GRÁNÁTALMÁVAL

Hozzávalók: 25 dkg ricotta, 2 csomag vaníliás cukor, porcukor (ízlés szerint), reszelt citromhéj, citromlé, 1 db gránátalma.

Elkészítése: A ricottát keverjük simára a vaníliás cukorral, az ízlés szerinti pluszporcukorral, reszelt citromhéjjal és a citromlével. Ezután kanalazzuk bele a poharakba, majd tegyük be a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek. A gránátalmának vágjuk le a végeit, majd késsel vágjuk a héját cikkekre. Ezután kézzel bontsuk szét, majd szedjük ki a magokat úgy, hogy a fehér, hártyás rész ne kerüljön a magok közé. Vízzel öblítsük le, ha maradna közte a fehér hártyából. Vegyük ki a pohár krémeket a hűtőből, majd szórjuk a tetejére a gránátalmamagokat. (www.mindmegette.hu)

Előző

Hurrá, nyaralunk! – Renault MEGANE Grandtour 2016

Következő

Tökéletes harmónia - Teszt: Volvo S90 D5