0
Shares
Pinterest Google+

Az idén a szokásosnál is korábban, már szeptemberben kiadta az ADAC a legfrissebb téligumi-tesztjét. Az időjárás jelen állása szerint, könnyen megjósolható, hogy hamarosan tömött sorokban fognak a gumicserére váró autók sorakozni a gumisoknál.

Az idei teszt a kisautókra való 165/70 R14-es, illetve a középkategóriás 205/55 R16-os abroncsokra fóuszál.

A németekről tudjuk, hogy nem siklanak át apró részleteken, így a pontozási rendszer viszonylag szigorúnak mondható. Ennek köszönhető, hogy csupán öten kaptak minősítést. A tél európai sajátossága, hogy mind vizes, mind havas útviszonyok is próbára teszik az autóst és persze a gumiknak is meg kell felelni ezeknek a kihívásoknak. Vizes úton például a mély, hosszanti barázdák garantálják a legjobb tapadást, havon, jégen viszont a keresztbordák és a lamellák. A túl apróra “szabdalt” futófelület, viszont szárazon fog gondot okozni.

165/70 R14 T méretű gumik

A kisebb méretben a 2014-es fejlesztésű Goodyear UltraGrip 9 nyert holtversenyben a Michelin Alpin A4-el. Mindkét abroncsnak más szempontok hozták meg a sikert: az UG9 remekül teljesített vizes aszfalton, az Alpin A4 nagy előnye a hosszú élettartam, és száraz úton működik jobban. A Dunlop Winter Response 2 második helyre szorult ugyan, de csak kicsivel maradt versenytársai mögött. Ez utóbbival autónk fogyasztása lesz kedvezőbb.

Az ezek után szereplő gumik sem nevezhetők rossznak, amit viszont minden autósnak kiemelten kell kezelni az a vizes aszfalton mért tapadás! A választásunkat ez határozza meg leginkább!

Az utolsó négy helyre került típusokat viszont kimondhatjuk: ne vegye meg senki!

205/55 R16 H méretű gumik

A nagyobb méret tesztjén csupán két abroncs teljesített átlagon felül: a Continental WinterContact TS 850 és a Yokohama W.drive V905.

Forrás: totalcar.hu

Előző

Hasznos társak a Renault Budapest kínálatából

Következő

Hol terem a jégbor és az ürmösbor?