0
Shares
Pinterest Google+

Balatonederics, ez a csendes – kedves, ezer főt alig meghaladó lélekszámú település nem csak rengeteg érdekességet tartogat az idelátogatók számára , de kiváló természeti adottságainak, fekvésének köszönhetően ideális szőlőtermesztésre is. Ezt érezte meg és hozzáértőként döntött a hely kiválasztásában Pálla Gábor Ödön szőlész-borász , aki így vall borászatukról, elképzeléseikről, céljaikról:

Családunk 4 ha szőlőt művel Balatonedericsen, a Fekete-kastély és Malonyai-domb dűlőkben. Zöldveltelíni és Chardonnay fajtáink majd 30 évesek, igyekszünk visszapótlással és fiatalítással megőrizni őket. 2014.-ben a fajtaválaszték bővítése érdekében 1 ha területet újratelepítettünk, főképpen Rajnai rizling és kisebb részben Irsai Olivér fajtákkal.
Szeretnénk az élő környezetet a lehető leginkább megőrizni a szőlőnk számára, és a legkevésbé terhelni növényvédelmi szerekkel. Ennek megfelelően a gyomirtást kizárólag mechanikus módon végezzük és a szőlőbetegségekkel szemben az ökológiai termesztésben is elfogadott, nem felszívódó, a környezetet kímélő szereket használunk. Terméskorlátozás eredményeként a hozamunk 40-45q/ha, kézzel szüretelünk. Kizárólag birtokborokat készítünk, azaz csak az itt termett szőlőnket dolgozzuk fel és a feldolgozás is helyben történik. A termést pneumatikus préssel, kíméletes macerációval dolgozzuk fel és a lehető legkevesebb beavatkozásnak tesszük ki.

Az ökológiai gazdálkodásból következően semmiféle kockázattal nem járt, hogy pince-borházunkat a szőlőterület kellős közepére építettük, ennek csak előnyeit élvezzük: a szőlő szüretkor a lehető legrövidebb időn belül jut el a feldolgozóba és borteraszunkról nyílik a legszebb a kilátás a tóra, a tanú hegyekre és a birtokra magára.
Szeretnénk tiszta, természetes, diszkrét illatú, zamat-gazdag és elegáns fehérborokat készíteni. Úgy tapasztaljuk, hogy erre a Zöldveltelíni kiválóan alkalmas. A jövőben is erre a fajtára alapozunk.
A jövő év tavaszán tervezzük megnyitni borteraszunkat, és reméljük, hogy az ott kortyolgatott bor és a hihetetlen panoráma maradandó élményt nyújt majd a bennünket meglátogató vendégeinknek. Szeretettel várjuk a borbarátokat!


Előző

Nincs cukrászda krémes nélkül

Következő

LeasePlan, Chariot, Uber China, Volvo, Opel, Trump