0
Shares
Pinterest Google+

Bükk, Bükk, Bükk. Egy feltörekvőben lévő, remek éghajlati adottságokkal rendelkező borvidék. Az Északi-Középhegység ezen területén már évezredekkel ezelőtt megjelent a vadszőlő; és több bizonyíték utal arra, hogy a második évezred közepén itt már szőlőtermesztéssel-műveléssel foglalkoztak. 1970-ben hivatalosan megalakult a Bükki Borvidék. Ahogy mondani szokás, jobb később, mint soha.

Ez a fejlődés – hogy Bükk már saját borvidékkel rendelkezik – mind azt sugallja, hogy a magyar borkultúra jó úton halad a természet-adta lehetőségek minél hatásosabb kiaknázásában. A borvidéken fellelhető szorgalmas borászok oszlopos tagja, aki sokat tesz a terület hírnevének felemelésében, a Gallay Kézműves Pince borásza, Borbély Roland. Nyughatatlan lelkesedéssel készíti el a vidéket gondosan kihangsúlyozó kézműves borait, kis mennyiségben (közel 10ezer palack évente), a minőséget előtérbe helyezve boutique stílusú borászatában.

A boutique szó hallatán sokan nem biztos, hogy azonnal értik, hogyan köthető össze ez a borászattal. Amikor valaki a boutique kifejezést használja borász berkeken belül, az azt próbálja elmondani a borászatával kapcsolatban, hogy kicsi de a minőségre és hitelességre összpontosít. Itt a borok elkészítésénél fő szempont, hogy kiemeljék a természet- és a szüret-adta egyéni sajátosságokat. A saját filozófiájára hallgatva erre törekszik Roland is. Ezek a borok sokszor a fogyasztó szempontjából nem a legkönnyebben befogadhatók, mivel sokan túlzott gyümölcsösséget és ízvilágot várnak el egy bortól. Minimális beavatkozással nagyszerű egyensúlyt lehet felmutatni a fa, sav, gyümölcs és a tannin között. Az ily módon elkészült borokat méltán nevezhetjük kézműves boroknak.

A Gallay Borászat hagyományai és múltja visszanyúlik egészen a 80-as évek végére, amikor csupán egy fél hektáros gyümölcsös megvásárlásával indult el az a családi hullámvasút, ami igazán most kezd nagyobb sebességbe kapcsolni. Jelenleg tizenegy hektárnyi szőlőbirtok van a tulajdonukban, amiből kilenc a nagy becsben tartott nyékládházi Pittyén-dűlő, ahol maga a birtok és borászat is található. Ez az első osztályú déli fekvésű dűlő igen magas termőhely pontszámmal rendelkezik, ami egy kitűnő sajátossággal bíró, két domb által határolt fennsíkon terül el.. A dűlői közül kiemelkedő még a Lippa-dűlő Miskolcon és a Zúgó-dűlő Mályiban.
A Gallay Pince, ami egyben a Bükki Borvidék első családi boutique borászata, a környék adta hűvös kontinentális éghajlati adottságokat kihasználva nagyobb hangsúlyt fektet a fehér szőlők termesztésére. A fehér szőlők csoportjába, mely körülbelül 80%-a az össztermelésnek, a megbízható termőképességgel rendelkező Zenit – mely Roland nagy kedvence (imád vele dolgozni, mert szeretné megmutatni, hogy a régebben más szőlőfajták által háttérbe szorított, karakteres Zenit mire is képes) – és az elegáns savkészletű Pinot Blanc tartozik, míg a vörös kategóriából a túlterhelésre kifejezetten érzékeny Zweigelt emelkedik ki. Kisebb mennyiségben még jelen van a téli hideget jól tűrő Cserszegi Fűszeres fehérszőlő is.

A remek bor elkészítéséhez nagyszerű alapanyagra van szükség, ami ez esetben azokról a szőlő ültetvényekről érkezik, aminek gondozásából Roland édesapja, Borbély József is nagyban kiveszi a részét. Roland sokat tett annak érdekében – szőlész-borászati mérnöki diplomán túl kettő éves szakmai tapasztalatszerzéssel, amit Kaliforniában a Napa Valley-i Cuvaison borászatnál töltött – hogy borai előkelő minősitést kaphassanak. Nagy örömöt és így eredményt szolgáltat a vidék több mint elegendő napsütéses órák száma és a kevés csapadék. Az ültetvényeken környezettudatos gazdálkodással próbálják fenntartani a szándékosan alacsonyan tartott hozamot, mely egyik feltétele a magas minőség elérésének. Ide tartozik például egy eljárás, amikor a már lemetszett venyigéket visszaforgatják az agyagos, mészmárgás talajba, mely nagyon kötött és ez a módszer segít ennek fellazításában, illetve kiváló tápanyagként is szolgál. A szőlők leszedése nem automatizált, minden évben válogatott kézi szüret van, ahol a fürtöket gyengéden kis ládákba helyezik az esetleges zúzott szőlő okozta időelőtti oxidációs folyamat elkerülése érdekében.

Szeretném megemlíteni Roland sajátos stílusát, ami az egyik legjelentősebb tényező. A hordókban történő – melyek javarészt magyar tölgyfából és kisebb mennyiségben vegyesen amerikai és franciai tölgyből készültek, preferált előállítási módszerekkel – spontán erjesztést és érlelést, sur lies (üledéken történő érlelés) és battonázs (a leülepedett seprő időszakos felkavarása) metódusokat, illetve egészfürtös erjesztést végez. Szinte az összes borára jellemző a sur lies eljárás, és ebbe a stílusba tökéletesen illik a ’Fehérburgundi’ 100%-os Pinot Blanc-ból készült fehér bor, mely évjárattól függően nem kerülhet mindig a polcokra. A csak Zenitet tartalmazó ’Nyékládháza’ bort, ami előre láthatólag minden évben el fogja kényeztetni a borimádókat, és a dűlő-szelektált fele-fele arányban Pinot Blanc-ból és Zenitből álló ’Blanc’. Az egészfürtös erjesztés a 27 hónapos érlelésű szintén dűlő-szelektált (Lippa) Zweigelt-re jellemző. Az előbb említett Gallay-termékcsaládot alkotó borokhoz jön még a frappáns elnevezésű könnyebben fogyasztható Bistronauta csoport – az újonnan a borok világába csöppent érdeklődők kielégítésére – melyet egy fehér Pinot Blanc-Zenit cuvée, egy Zweigelt-ből készült Rozé és egy vörös Zweigelt ékesit.
Az egyre fokozódó igények, a borkultúra fejlődése okán a területbővülés prioritást élvez a jövőbeni terveik között. A jelenleg 3000 tőkeszámmal rendelkező hektáros ültetvényeket – igen szigorú, 1kg tőkénkénti hozammal – szeretnék növelni minimum másfélszeresére, a Kárpát-medencére jellemző Kékfrankosok ültetésével. A repertoárban vadonatúj elemként majd felbukkan a Champagne-i eljárással készülő pezsgő, ami előre láthatólag 2018 telén a karácsonyi ünnepek egyik fénypontja lesz.
Ha bárki egy kis változatosságra vágyik a megszokott ízek világától, akkor a Bükki Borvidék felfedezése és a Gallai Kézműves Pince által készített üde és karakteres Gallay- és Bistronauta borok nem fognak csalódást okozni.

Barczikay István

Előző

December havi flotta híreink

Következő

December havi zöld híreink