0
Shares
Pinterest Google+

Eger városában és a környéken nem kell ahhoz nagyítóval járkálnunk, hogy egy-egy kiváló szőlész-borász vállalkozásra bukkanjunk. Olyan dinasztiából azonban nem sok van, akik elődeik évszázados örökségét ápolva rendületlenül hittek abban, hogy az egri bor – függetlenül a történelem és a politika viharaitól- megóvandó kincs. S ha elegendő bátorság van az örökösökben – akár birodalmat „Borvárat” is lehet belőle építeni. A titok nyitja a család, a generációk egymás iránti tisztelete, az értékek megőrzése, valamint a hagyomány és az új idők kihívásainak való megfelelés összehangolása.

Az Egri Borvár, Tóth Ferenc Pincészete ma erre jó példa.

Ha a bor mesélni tudna….

Elmesélné, hogy ahol született

  • Inkább hűvösebb a borvidék éghajlata
  • Vulkanikus eredetű riolttufa altalaj a talaj szerkezet. Igen összetett és változatos van ahol megjelenik a mészkő, pala, zeolit, márga.
  • és van tradíció, történelmi hagyomány, múlt amit lehet kóstolni az Egri Bikavérben.

Ezért a borokban izgalmas savak, gazdag aromák nem túlzó tanninok és elegancia, fűszeresség jelenik meg.
Filozófiájuk nagyon egyszerű, a bor a szőlőben dől el. Céljuk, a meglévő szőlészeti és borászati, valamint tradicionális ismereteik által, a legszebb egri borok elkészítése. Ezért küzdenek nap mint nap, évről-évre csiszolva, fejlesztve tudásukat, folyamatosan közelítve a céljukhoz: magas, megbízható minőséggel megmutatni az Egri Borvidék sajátosságait és különlegességeit.

A pincészet jelenleg 25 ha saját tulajdonú szőlő területen gazdálkodik 9 dűlőben, az Egri Borvidéken. Területük 40 %-án fehérszőlőt 60 %-án vörösszőlőt termelnek. Egerben a Kistályai úton található, egyedülálló 5 ágú riolittufa pincében készülnek boraik, a legkorszerűbb technológiával és a hagyományok megőrzésé mellett.
Elsősorban fajtaborok születnek a pincében: Egri Leányka, Királyleányka, Kékfrankos, Kadarka, Pinot Noir. Három házasítás, a védett eredetű Egri Csillag és Egri Bikavér, valamint – büszkeségünk – a Várvédő, a pincészet zászlós bora.
A pincészet alapítóját, Tóth Ferencet – aki az Egri Borvidéken 2012-ben az ÉV BORÁSZA – a Kadarka magyar Nagykövetének nevezik. Címkéiket Milodánovics Ágnes, grafikus rajzolta kézzel, fő motívum a classic sorozatban a  szőlőtőke és egy borhoz kapcsolódó rajz. A prémium borok címkéje szintén kézzel rajzolt, kicsit más jellegű, de egyértelműen felismerhető, hogy egy családhoz tartoznak.

Meglévő hovatartozásukon belül, egy új irány a Gyöngyözőbor.
A fehér (2016), Egri Leányka 80 %, Királyleányka és Ottonel Muskotály 20 %-ban. A bor 6 g/l maradék cukrot tartalmaz.
Párja, a vörös, Kadarka Siller 2016 évjáratú száraz gyöngyözőbor. Egyedülálló, mert nem készítenek máshol siller gyöngyözőbort.
Megjelenése matt üvegben, rajta gyöngyház címkén visszatekint a szőlőtőke a buborékok között.

Egerben a Szépasszonyvögy 46-os pincében szeretettel látják borkedvelő vendégeiket kommentált borkóstolókon. A borok mellé finom falatkákat is kínálnak.
A pincészet borai számos helyen megtalálhatóak, kóstolhatóak. Nagyobb üzletekben a klasszikus – tőkés – sorozat, a superior család a pincében és éttermekben kóstolhatók. A borok 30 %-a exportálásra kerül. Európában szinte mindenhol megtalálhatóak boraik, Taiwanban, Puerto Ricóban és az USA-ban is erősítik az egri borok jó hírét.

www.egriborvar.hu

Előző

Renault Megane GrandCoupé bemutató

Következő

E-Tron Quattro, új Tesla, Jaguar F-Pace