0
Shares
Pinterest Google+
A nemszeretem zeller

Az ünnepek finom, de megterhelő étkezései után jól jöhet néhány hétig a kímélő étrend. A keserű íz gyümölcs, akár zöldség formában nyugtatóan hat megterhelt gyomrunkra. Ez lehet a kedvező pillanat például arra, hogy olyan zöldséget is kipróbáljunk, mint a zeller. Ez a nemszeretem zöldségféle ugyanis tisztító hatású és elősegíti a jobb emésztést. Manapság a gumós, a halványított és a metélő zeller is kapható. A zeller az ernyősök családjába tartozik, közeli rokona a kapor, az édeskömény, a petrezselyem, de az ánizs is. Míg a hagyományos zellernél a gumót fogyasztjuk, a szárzellernél a levélnyeleket használjuk fel. Ezek a 30-40 cm hosszú, 2-3 cm széles, roppanós, húsos részek lédúsak, enyhén borsos ízűek. Színük lehet fehér, világossárga, zöld, pirosas, de csíkos is. Rúdzellernek, angolzellernek és halványított, halványító zellernek is hívják. Magas víztartalom és kevés kalória jellemzi. Nyersen a legfinomabb. Hihetetlenül friss és üde zöldség.

A Wikipédia szerint a zellert már Homérosz is említi az Odüsszeiában. A középkorban a most ismert zellerfajták őse, a mocsári zeller volt az egyik legismertebb gyógynövény. Fogfájásra alkalmazták, de afrodiziákumként is használták fiatalító hatása miatt. Egy ideig csak ízesítettek vele. A középkorban olasz földművesek kezdték termeszteni. A mai nagy, húsos, lédús, egyenes szárú zeller csak a késői XVIII. században alakult ki. Az európai konyhákban a XIX. században vált igazán ismertté, miután jelentős nemesítésen esett át. Ha a gumós zeller, puha, akkor vagy szivacsos a belseje, vagy rothadt. A zellert legjobb hűvös helyen, például pincében tárolni, de fagyaszthatjuk is. Egy jó húsleves, vagy paradicsomleves elképzelhetetlen nélküle.

Magas víztartalom, kevés kalória

A rostokban gazdag szárzeller a fogyókúrázók kedvelt étele. Kalóriaértéke igen alacsony, 100 grammban mindössze 14 kcal van. Tartalmaz nátriumot, kalciumot, foszfort, káliumot, vasat, magnéziumot, vitaminokat. Kiváló méregtelenítő és tisztító hatású, segít megszabadulni a felesleges salakanyagoktól, a narancsbőr ellen is hatásos. Tisztítja a bőrt, gyulladáscsökkentő, erősíti az idegrendszert, magas rosttartalma biztosítja a megfelelő emésztést.

A halványított vagy szárzeller levélnyelében 30–50 mg/100g C-vitamint is tartalmaz. Magas a B1-, és B2-vitamin tartalma. Kiváló idegerősítő és nemihormon-képző hatása van. Csökkenti a vércukorszintet. A zellermag görcsoldó, emellett vizelethajtó, gyulladás- és vérnyomáscsökkentő hatása is van. A népi gyógyászat szerint még a vesehomokot is képes kihajtani. Emésztési panaszok, étvágytalanság esetén gyakran alkalmazzák.

A belső levelek, a zeller szíve a legzsengébb rész. A halványítás úgy zajlik, hogy a növekvő zellerszárat földdel eltakarják vagy eleve mély árokba vetik, így a napfény hiánya miatt elveszíti sötétzöld színét, és íze is kevésbé erőteljes. Az eljárás alapján a halványított zeller lenne a megfelelő elnevezés, mégis sokan hívják halványító zellernek. Házi veteményesekben, magról vetve, de palántázva is lehet termeszteni. Az árnyékos helyeket szereti. Elegendő vízhez jutva júliustól egész decemberig friss szárakkal hálálja meg a gondoskodást.

Hogyan készítsük?

Felhasználható nyersen salátákhoz, de kiváló fűszere a különféle főzelékeknek, leveseknek, mártásoknak is. Fontos szerepet játszik a diétás étkezésben. A magyar reformkonyhában manapság közkedvelt ételnek számít a zellerkrémleves. Annak is érdemes megkóstolni a szárzellert, aki nem szereti a gumós zellert, mert nincs annyira erőteljes zeller íze. Alapos mosás után darabolhatjuk, szeletelhetjük, és már fogyaszthatjuk is. Salátába téve izgalmas ízt kapunk, de mártogatósnak is kedvelik. A leveleket megtöltve hidegtálakra is készíthetünk kis „tutajokat” belőle. Egy sajtos besamelmártással finom vacsora lehet a csőben sült angolzeller. Gyorsan elkészíthető. Az igazi Waldorf saláta is szárzellerből készül, eddig ebből legfinomabbat a Culinarisban ettünk. Sokan a zellerkrémlevest is szárzellerből készítik. A szárzeller belső nyelei mindig zsengék, ezeket csak vágjuk le. A külső levélnyelekről zöldségtisztítóval hántsuk le a külső szálas részt. Tisztítókúra idején a kipréselt levét igyuk. Nyersen bármilyen salátát gazdagíthatunk vele, jól megfér a zöldségekkel épp úgy, mint a gyümölcsökkel. A szőlőhöz különösen passzol. Ha párolva, felkarikázva hozzáadjuk a krumplipüréhez, különleges köretet kapunk. Manapság nagy divat a szárzelleres koktél, ami egy igazi vitaminbomba. Íme, a recept hozzá!

Receptek:

Zöld koktél-variáció

Hozzávalók: 2 rúd szárzeller, 1 hámozott kígyóuborka, 1 avokádó, 1 csokor petrezselyem, egy marék zsenge spenót, 1 egész citrom leve, 2 evőkanál friss mentalevél, 1 közepes fej fekete retek, szénsavmentes ásványvíz.  

Elkészítés: A zöldségeket kisebb kockákra, a spenótot, zöldfűszereket apróra vágjuk, az avokádót meghámozzuk, magját eltávolítjuk, szintén kockára vágjuk és beletesszük a turmixgépbe. Összeturmixoljuk, majd hozzáadjuk a citromlevet. Ásványvízzel hígítjuk. Zöldségprésbe is tehetjük, de turmixgépben készítve több rostot tartalmaz. Tetején jól mutat néhány mentalevél. (forrás: http://hvg.hu/gasztronomia/20140317_Mire_jo_a_szarzeller__recept).

Zellerkrémleves

Hozzávalók: 1 csomag szárzeller, 2,5 dl tejszín, 3 gerezd fokhagyma, összezúzva, 5 dkg vaj,1 evőkanál olaj, 1 liter víz, 1 csokor petrezselyem, apróra vágva, só, frissen őrölt fekete vagy fehér bors, csipet frissen reszelt szerecsendió.

Elkészítés: A szárzeller torzsás végét levágjuk, a szárakat megmossuk, a szálkákat lehúzzuk, és kb. 2-3 cm-es darabokra vágjuk. Lábasban felhevítjük a vajat az olajjal, és a kockára vágott szárzellert a zúzott fokhagymával fedő alatt pár percig pároljuk. Ízlés szerint rádobhatunk néhány dkg kéksajtot, ha már szinte folyós, akkor felöntjük vízzel, elkeverjük. Sokan nem kedvelik ezt a domináns ízű sajtot, de e nélkül is pompás levesünk lesz. A zellerdarabokat kiszedjük és a leves felével botmixerrel pépesítjük. Hozzáadjuk a tejszínt és a fűszereket. Ha szükséges még levet adunk hozzá, de maradjon krémállagú. Petrezselyemmel meghintve, több magvas pirítóssal tálaljuk.

Előző

Renault Talisman – Keleti kényelem, nyugati high-tech megoldásokkal

Következő

Intelligens világítás