A Confector Kft. 1997. óta foglalkozik nyílászáró gyártással, mára a műanyag és alumínium ablakok, bejárati ajtók és speciális szerkezetek teljes palettáját vonultatja fel. A Confector a legkisebb, néhány ablakot rendelő ügyfelektől a nagyméretű, intézményi megrendelőkig képes kiszolgálni ügyfeleit. Cikkünkben két példán keresztül mutatjuk be, hogy a Confector milyen módon képes alkalmazkodni az adott helyiség, épület, vagy megrendelő igényeihez.

Elsőként egy pasaréti társasház ablakainak és bejárati ajtójának cseréjét, majd egy általános iskola műanyag ablakainak és alumínium bejárati ajtóportáljainak beépítésével járó kihívásokat mutatjuk be. Molnár Lászlóval, a Confector Kft. nyílászáró gyártó és kereskedő üzletágának vezetőjével beszélgettünk.

Egy pasaréti társasház egyik lakásának bejárati ajtaját és ablakait cserélték. Ez a Confector számára rutinfeladat, ennyi év alatt sok hasonló munkát elvégeztek. Ennél a projektnél milyen műszaki nehézségeket kellett áthidalni?

A társasház az ’50-es években épült, így a lakás régi bejárati ajtaja gyenge minőségű, szendvics szerkezetű rabicfallal volt befogva, amely alkalmatlan egy modern biztonsági ajtó beépítésére. Ha a falszerkezet nem megfelelő, a biztonsági ajtó nem véd a betörés ellen, mert felfeszíthetővé, rongálhatóvá válik a tok mellett. Ezt a problémát oly módon hidaltuk át, hogy a nyílásba egy acélkiváltó keretet rögzítettünk, amely már alkalmas a biztonsági ajtó fogadására. A kiváltó keretet ezután esztétikus módon gipszkartonnal, gletteléssel, majd festéssel takartuk el, az eredeti megjelenést visszaadva.

Azonban felmerült egy másik probléma is: a szóban forgó társasház Bauhaus stílusú volt, így minden lakás bejárati ajtaja egységes stílust képviselt. Ennél fogva nem alkalmazhattuk a sztenderd paneleket, mert az ajtó eltért volna a társasház arculatától. Ezért egyedi asztalos munkával alakítottuk ki a függőleges üvegnyílást, valamint az üveg előtt felfutó acélrudat is, így teljes mértékben igazodtunk a társasházi stílus elvárásokhoz. Biztonsági szempontból az új ajtó persze messze meghaladta a többi lakás bejárati ajtajának színvonalát.

Az ablakok cseréje simán ment?

A lakás régi ablakai fából voltak, és a felső tokos redőnydoboz is fából készült – ezek cseréje volt feladatunk. Mivel a megrendelő célja a felújítással a magas energetikai hatékonyság elérése volt, ezért a legmagasabb kategóriájú Rehau Geneo profilcsaládból készült ablakok 3 rétegű extra hőszigetelő üvegezéssel kerültek beépítésre. Az energiahatékonyságoz az is követelmény, hogy nem csak az ablakok, hanem a redőnydoboz is megfelelő hőszigetelő képességgel rendelkezzen. A régi fadoboz ürege azonban túlságosan nagyméretű volt a modern felső tokos alumínium redőny fogadásához, ezért egyedi acél rögzítőelemekkel kellett elhelyeznünk az új, jó minőségű hőszigeteléssel rendelkező redőnydobozt. A kávajavítás és gipszkartonos fedés után eredeti pompában adtuk át megrendelőnknek az ablakokat.

Az ablakok mellett a lakás erkélyajtaját is cserélnünk kellett. A régi, szimpla bukó-nyíló erkélyajtó helyett egy robusztus, kiváló hang- és hőszigetelési tulajdonságokkal rendelkező emelő-toló erkélyajtót építettünk be. A lakók kényelmére szolgál a süllyesztett küszöb is, valamint a mágneses pliszé (elhúzható) szúnyogháló is. A projektről részleteket itt találhat: http://confector.hu/nyilaszaro/portfolio/pasareti-lakas-ablakai/

Önök ennél nagyobb projektek elvégzésére is képesek?

Természetesen. Idén nyáron fejeztük be a Monori Jászai Mari Általános Iskola energetikai felújítását, melyet cégünk generálkivitelezőként végzett. A projekt része volt az iskola műanyag ablakainak és alumínium ajtóportáljainak beépítése is, összesen mintegy 700 m2 felületen. Emellett napelemes, napkollektoros rendszert is beépítettünk, valamint teljes gépészeti felújítást is végeztünk.

Az ablakcsere milyen extra nehézségeket hordozott?

A projekt tavasszal, még bőven iskolaidőben kezdődött, amikor gyermekek sokasága tanult minden tanteremben, illetve az aula és az udvar sem volt teljesen szabad munkaterület. Azonban a határidő szorított, ezért nem várhattuk meg az iskola kiürülését a nyári szünetre. Az iskola naponta egy tanterem kiürítését tudta garantálni, így minden nap egy terem teljes ablakcseréjét kellett elvégeznünk, mert másnap már újra tanítás volt a teremben. Cégünk rugalmasan igazodott az egyedi ütemezéshez. Nehezítette dolgunkat, hogy a vörös téglás külső homlokzat miatt a régi faablakok egy-egy kiváltó acélkerettel voltak rögzítve, így az ablakok eltávolításánál különösen figyelnünk kellett az acélkeretek sértetlenségére. Az új Rehau Ecosol műanyag ablakok kívül amerikai dió színnel az eredeti faablakok hatását adják vissza, azokat magasan meghaladó hőszigetelési tulajdonságokkal.

Kihívást jelentett továbbá az is, hogy bizonyos tantermekben, ahol magasan helyezkedtek el ablakok, a régi motoros nyitó szerkezeteket megrendelőnk kérésére meg kellett tartanunk. Meg tudtuk oldani a régi motoros nyitások újrarögzítését, valamint a régi beállítások visszaállítását az új műanyag ablakokra.

Részleteket, képeket itt találhat a projektről:

http://confector.hu/nyilaszaro/portfolio/monor-jaszai-mari-altalanos-iskola-energetikai-felujitasa/

Akit mindez még nem győzött meg, játsszon a Flottamagazinnal és nyerjen egy Confector ablakot, egyenesen a gyártótól!

www.confector.hu

NYEREMÉNYJÁTÉK

Kérdés: Milyen márkájú profillal készülnek a Confector Kft műanyag nyílászárói?

A: Rehau

B: Schüco

C: Aliplast

[ninja_forms id=5]