0
Shares
Pinterest Google+

Bár villanyautós körökben sokaknak az a véleménye, hogy a Volkswagen csoport inkább csak ígérget, mint gyárt, de úgy tűnik lassan beérnek az évekkel ezelőtt elindított fejlesztések. Szinte minden márkájuknál gőzerővel folyik a munka, így előbb utóbb szinte minden kategóriában és minden emblémával fognak tudni tisztán elektromos autókat kínálni. A prémium szegmensben hamarosan érkezik a töltésbajnok Porsche Taycan, de addig is itt van a minőségi autók iránt érdeklődők számára azAudi e-tron. Az autó sorozatgyártása már tavasszal megindult, de eddig csak márkaképviseleti tesztpéldányok érkeztek az országba. Májusban azonban megkezdődött a vevői példányok átadása is, így felkerült a rendszám az első sajtónak szánt tesztpéldányra is.
Mint ahogy az ilyenkor lenni szokott, az újságírók a minden extrát tartalmazó legmagasabb felszereltségű (közel) „fullos” verziót kapják, így napokig van min csodálkozzanak az autó átvétele után. Természetesen az ügyfelek által megrendelt változatokból az extrák fele valószínűleg hiányozni fog, így ha valaki néhány év múlva a használt e-tron vásárlása előtt olvassa ezt a cikket ne lepődjön meg, ha a kiszemelt példányban ez-az kicsit fapadosabb. Ez nem Audi vagy e-tron jelenség, ez szinte minden autónál így van, de talán a prémium szegmensben a legfeltűnőbb.

Az Audi e-tron tulajdonképpen bármelyik másik villanyautóból átülve egy teljesen másik világ. Azon vevőkör számára, akiknek ez az autó készül nem az az elsődleges, hogy az autó elektromos, hanem hogy ugyanazt a minőségi szintet képviseli, mint amihez az elmúlt évek során hozzászoktak. Az Audi ennek megfelelően a belteret az aktuális csúcsmodellekkel azonos módon alakította ki, így aki egy Audiból érkezik, az egyből otthon találja magát. De nézzük meg kicsit kívülről is az autót.

Az e-tron az Audi termékpalettán a Q5 és a Q7 közé ékelődik be, de egy kicsit becsapósan. Magasságban ugyanis még a Q5-nél is kisebb, miközben hosszra és tengelytávra sokkal inkább a Q7-hez van közelebb. Emiatt külső megjelenését tekintve inkább tűnik egy emelt kombinak, mint SUV-nak. Persze az óriási kerekek drabális állattá teszik, szóval bármekkora is a valóságban, a brutalitása így is megvan. Tetszetősek az arányai, szubjektív vélemény szerint sokkal mutatósabb, mint pl. az aktuális Q7-es.
A méretbeli összehasonlításkor általában előkerül az elektromos SUV kategória első fecskéje a Tesla Model X, ami jól láthatóan minden irányban jelentősen terebélyesebb jószág, sokkal inkább a Q7-tel van egy súlycsoportban, sőt, szélességben még azon is túltesz. Érdekes, hogy az e-tron és a Model X tömege viszont nagyságrendileg azonos.
Mivel külsőre nagyon hasonlít a Q modellsorozatra, az utcán nem könnyű észrevenni. Egyeseknek ez jó, mások talán igényelnék, hogy a többi közlekedő lássa, hogy ők nem egy kormoló dízel batárral, hanem egy környezetkímélő autóval járnak. Ez utóbbi kört csak a zöld rendszám segíti a feltűnősködésben, bár ez akár vissza is üthet, mert sokan nézhetik kis elektromos hatótávú plugin hibridnek is. Elölről mindenesetre a félig-meddig zárt hűtőmaszk azonnal elárulja, hátul pedig a kipufogó(k) hiánya leplezi le az elektromos meghajtást. De ezt csak az veszi észre aki nagyon figyeli, így marketing szempontból a modellkínálatba beolvadó forma nem segíti az Audi elektromosítási projektjét.

Az energiaellátásra az Audi egy 95 kWh energiatároló képességű lítium-ion akkucsomagot épített a padlóba az első és a hátsó tengelyek közé. Ebből a csomagból nagyjából 84 kWh energia nyerhető ki, vagyis a teljes kapacitás közel 12%-át az alsó és a felső tartományban nem használja ki, ezzel óvva a cellákat. Ez a tartomány elsőre soknak tűnhet, pláne a Teslákhoz viszonyítva, de a 10-14% teljesen normális minden más gyártmány tekintetében. Mivel az akku fizikai 0%-a és fizikai 100%-a közti energiatároló képesség részben attól is függ, hogy ki mennyire hajlandó „feszíteni” az akkumulátort, a teljes fizikai kapacitásra akár kisebb és nagyobb szám is írható. Tehát könnyen lehet, hogy ennek az értéknek a meghatározásánál a Tesla konzervatívabb, így elég ha kisebb tartalékot hagy. A lényeg úgyis a valóban kihasználható tartomány, illetve hogy ebben a tartományban az akku hosszú éveken keresztül képes legyen jelentős degradáció nélkül elviselni a töltéseket és kisütéseket.
Forrás : villanyautósok.hu

Előző

elektromos Opel Corsa, e-autó támogatás, elektromos Fiat Ducato, Mercedes PHEV

Következő

Tíz , nagyon kedvelt balatoni étel