0
Shares
Pinterest Google+

2018. szeptember 12-én sikeresen zárult a Waberer’s-nél a földgáz meghajtású kamionok két hónapon át tartó tesztelése a teljesrakomány (FTL) fuvarozásban, amelyben a vállalat együttműködő partnerei a Shell és az IVECO kamionok kizárólagos hazai forgalmazója voltak. A kedvező üzemeltetési adatok és a környezeti hatásvizsgálatok eredményei alapján a Waberer’s az immár 4400 kamiont számláló flottáját 2019-ben LNG (Liquified Natural Gas, cseppfolyós földgáz) meghajtású, illetve CNG (Compressed Natural Gas, sűrített földgáz) üzemanyaggal működű IVECO kamionokkal bővítheti.

A Waberer’s flottájában a kamionok átlagéletkora mindössze 2,5 év, így a vállalat immár kizárólag EURO6-os szabványnak megfelelő dízelmeghajtású kamionokat üzemeltet a flottájában. Ezek károsanyag-kibocsátása ugyan jelentősen alacsonyabb a korábbi dízeleknél, de a vállalatnál folyamatosan vizsgálják azokat a technológiákat, amelyekkel a közúti áruszállítás környezeti hatásai tovább csökkenthetők. A Waberer’s emiatt döntött úgy, hogy több hónapon át tartó intenzív tesztelést végez földgáz meghajtású kamionokkal, amelyhez az IVECO vontatók kizárólagos hazai forgalmazója, a DanubeTruck Magyarország Kft. biztosította a haszongépjárműveket.

„A földgáz meghajtás fontos alternatíva a közúti fuvarozásban, hiszen ezek a motorok jelentősen alacsonyabb károsanyag-kibocsátással és zajterheléssel üzemelnek, továbbá alkalmasak nagymennyiségű áru hosszú távú szállítására. Mindezek különösen fontos szempontok voltak számunkra, folyamatosan vizsgáljuk ugyanis annak lehetőségeit, hogyan csökkenthetnénk tevékenységünk ökológiai lábnyomát. A tesztek eredményei alapján kedvező üzemeltetési költségekre is számítunk, amit jelentősen segít a fölgáz töltőállomások növekvő száma Európában” – mondta Lajkó Ferenc, a Waberer’s vezérigazgatója.

Az IVECO volt a világ első olyan gyártója a kereskedelmi fuvarozásban, amely 1991-ben felismerte a földgáz meghajtásban rejlő lehetőséget, és jelentős összeget fektetett be a környezetkímélő, fenntartható módon üzemeltethető haszongépjárművek fejlesztésébe. Az IVECO mára a városi személyszállítástól a hosszútávú árufuvarozásig a fenntartható megoldások piacvezető vállalatává vált.

„Az LNG jelenleg a legjobb alternatív üzemanyag a hosszútávú fuvarozásban. A legújabb fejlesztésű Natural Power technológiánknak és a Stralis NP kamion sorozatnak köszönhetően ez az alternatív meghajtási forma mára valósággá vált. Nagy örömünkre szolgál, hogy a Waberer’s kompromisszumok nélkül követi fenntarthatósági céljait, és hogy felismerte, ezirányú tevékenységéhez hozzájárulhatnak a Stralis NP kamionok nyújtotta előnyök is” – nyilatkozott Pierre Lahutte, az IVECO márkaelnöke.

„A Danube Truck Kft. az IVECO család tagjaként, a márka kizárólagos hazai forgalmazójaként örömmel vesz részt a tesztelésben, és később remélhetőleg a csúcsminőségű NG eszközök szállításában a régió legnagyobb fuvarozó cége számára. A Waberer’s belföldi és nemzetközi szállítási üzletága véleményünk szerint jelentősen profitálhat a CNG és LNG Stralis vontatók és CNG Daily furgonok használatából. Várakozással tekintünk a vállalataink közötti együttműködésre” – tette hozzá Zákány Zoltán, a DanubeTruck Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója.

A Waberer’s üzemanyagkártya-szolgáltatója és az IVECO európai partnere, a Shell Európa-szerte kiterjedt LNG töltőállomás hálózattal rendelkezik. „Az LNG, amely egy tisztább és olcsóbb alternatívája a dízelnek, meghatározó szerepet tölt majd be a jövő energiamixében. Az ilyen típusú, hosszú távú együttműködések, mint amilyen a Waberer’s-el és az IVECO-val kötött megállapodás is, segítheti álláspontunk bizonyítását, és tovább támogathatja az LNG töltőállomás hálózat kiépítését Európa-szerte” – mondta Veér Lajos, a Shell magyarországi és romániai üzemanyagkártya üzletágának értékesítési igazgatója.

A sajtótájékoztatót Budai László a Waberer’s International Nyrt. beszerzési és műszaki igazgatója zárta egy meglepetéssel. A helyszínre  behajtott CNG és LNG Stralis vontatók és CNG Daily furgon részletes szakmai bemutatása a gazdaságosságra és használhatóságra is kitekintéssel,  méltó befejezése volt az eseménynek.

A Waberer’s a mostani sikeres tesztek után már 2019-ben LNG és CNG meghajtású kamionokkal bővítheti flottáját. A vállalatnál arra számítanak, hogy a következő években dinamikusan növekedni fog a földgáz rendszerű motorok szerepe a fuvarozásban.

Forrás: Ogilvy PR

 

 

 

 

Előző

Leasing market, Toyota to invest in Uber, Self-Driving Fare-Paying Taxi

Következő

Megújult a Suzuki zászlóshajója