0
Shares
Pinterest Google+

„Úgy szeretlek, édesapám, mint az emberek a sót!” – mondja az öreg király legkisebb lánya a népmesében, s a népmesék sok évszázados bölcsességet hordoznak. Így a sóról is igazat mondott az öreg király legkisebb lánya. Bizony szeretjük a sót az idők kezdete óta. A só, amit manapság átkoznak és dicsérnek is nemcsak alapvető fűszerünk és tápanyagunk, de többezer éve használjuk tartósítószerként is. A só az élet egyik legalapvetőbb eleme, amelyből testünk is felépül. Só nélkül nem is létezhetnénk: a Föld éltető eleme, mely megtalálható a vérben, a tengerben és a szárazföldön egyaránt.

Egy kis sótörténelem 

Az ókorig nyúlnak vissza a felhasználás kezdetei, a rómaiak halakat, húsokat és olivabogyót tartósítottak vele. A só komoly szerepet játszott a civilizáció fejlődésében. A római katonák extra juttatása só volt, innen ered az angol salary, azaz fizetés szó is. (A magyar nyelvben a régies sallárium a megfelelője.) A 13. századig borsos árú luxuscikk volt. A sóadó, sójárulék fogalmával pedig a világtörténelem során is találkozhatunk, mint pénzhelyettesítővel. Számos babona, népszokás is kapcsolódik egyetlen ásványi eredetű élelmiszerünkhöz: ezek közül a legismertebb, amikor kiborul a só, ami veszekedést, balszerencsét jelez, de szintén ismert a só bal váll fölött történő hátra dobása is, ami a rossz szellemek ellen, a balszerencse elkerülése ellen hatásos. Újévkor és esküvő alkalmával pedig kifejezetten ajánlott volt sót ajándékozni, mert bőséget és termékenységet hozott a családra.

Ősi orvosság 

A só az egyik legértékesebb ásványi anyag szervezetünk számára, emellett az ételek ízének kiemelésére használjuk. Tulajdonsága ugyanis, hogy fokozza az ízek erősségét. A túlzott sóbevitel azonban hosszú távon egészségügyi problémákhoz vezethet. A só egészségre gyakorolt hatása ma is viták kereszttüzében áll. A 60-70-es években kezdődött el a hadjárat a só ellen és egykor fehér aranyként emlegetett sót sokan egyenesen fehér méregként emlegetik. Az ideális mennyiség a napi 5-6 gramm lenne, ehhez képest viszont nem ritka, hogy akár a dupláját is elfogyasztjuk. Ízérzékelésünk úgy működik szerencsére, hogy „leszoktatható” a túlságosan sok sóról. Ha mindig kevesebbet teszünk az ételekbe, hosszú távon nem érezzük azokat sótlannak. Ám azt kevesen tudják, hogy a túl sószegény táplálkozás is egészségügyi problémákhoz vezethet. Ám ettől annyira nem kell félni, mivel nagyon nem jellemző, hogy valaki egyáltalán ne fogyasszon sót semmilyen formában. A sós levegő nagyon jó hatású légúti megbetegedések, asztma, krupp esetén. A sóbarlangok, a tengerparti sós levegő, a sósvizes hidegpárásítás, a sólámpa mind-mind hozzájárulhatnak a nehézlégzéssel járó betegségek hatékony kezeléséhez és tünetmentesítéséhez. A sós gyógyvizek a különböző gyomorpanaszok, reflux, emésztési zavarok enyhítése mellett a nőgyógyászati panaszok, reuma, porcsérülések kiegészítő kezelésére is alkalmasak. A Holt-tenger sója, de igazából bármilyen tengervíz nagyon jó hatású különböző bőrbetegségek esetén. Régi népi gyógymód a sós vizes öblögetés torokfájásra, megfázásos tünetekre, fogínygyulladásra. Egy pohár vízhez adjunk egy evőkanál sót, és öblögessünk. Tisztító, fertőtlenítő hatású. A kecske is imádja és nyalogatja a sót. A marhák egészségéhez „marhasót” adnak a jó gazdák a takarmányhoz. Vagyis az állatoknak is szüksége van a sóra. Az uralkodók mindig is nagyon igyekeztek, hogy az országukban, ha csak lehet, legyen egy sóbánya. Számos orvos szerint a krónikus sóhiány először a vesét teszi tönkre szépen csendben, fájdalommentesen. Utána jön a szív és az érrendszer, majd a többi szerv, leggyakrabban a cukorbetegség. A só tehát elengedhetetlen az egészséges élethez, persze nem mindegy milyen sót használunk. Az orvosi tankönyvek szerint ideális esetben a szervezetben a NaCL (só) és a KCl (kálium-klorid) aránya 30:1-hez kell legyen. Szervezetünk a végsőkig védi az életet, ezért szinte a halál pillanatáig igyekszik a vérben fenntartani ezt az arány. Nem véletlen, hogy a Ringer oldat is ezt tartalmazza. A Ringer oldatot, amely egy izotóniás sóoldat keverék a gyógyászatban gyakran használják infúziós oldatként folyadék vagy ionok pótlására. Ideális esetben, a szervezetben 142 mol/l kell, legyen a NaCl, azaz a nátriumklorid (só) mennyisége.

Az élet sója

A só származhat szárazföldi bányákból (kősó) – a lerakódott kristály korábban ott húzódó tengerre utal – és tengervízből is. A vizet elpárologtatják és a visszamaradt sót finomítják, adalékanyagot adnak hozzá, hogy szórható legyen. A szemcsék formája, mérete különböző. Nagy szemű sót használnak olyan ételek készítéséhez, ahol egyéb fűszerezés nélkül csak sókéregben sütik meg a húst vagy a halat, így emelve ki annak saját ízét. Az apró szemcséset főzéskor vagy asztali sóként használjuk. A durva szemű, adalék nélküli kósersót pedig a hús tisztítására, vértelenítésére használják. A só tehát ételeink tartósításában, ízesítésében és az emberi szervezet fennmaradásában is nélkülözhetetlen, de mértékkel használjuk, mert csak a megfelelő mennyiségben és minőségben fejti ki legjobb hatását. Akkor jelentkezik a probléma, amikor valaki túl sok sót fogyaszt saját tűrési képességéhez mérten – különösen finomított formájából.

Konyhasó és kristálysó – ég és föld

A mai asztali, ill. étkezési sónak a régi idők sójához, már nincs semmi köze, mert napjainkban az étkezési só csak nátrium kloridból áll. Ez önmagában már nem só, hiszen a só mindig az alkotórészeinek a szimbiózisát jelenti, ami a természetes megjelenési formájában 84 elemet jelent. Ugyanazt a 84 elemet, amelyek a Föld bolygót is felépítették, és amelyek a fizikai testet is alkotja. Testünk „folyadékai” a tengervízhez hasonló koncentrációjú sóoldatok, mind a 84 elemmel. Úgy is mondhatjuk, hogy a vérünk egy megváltozott tengervíz, és ahhoz, hogy egészségesek maradjunk nagyon fontos ennek a 84 elemnek az aránya a vérben. A gyártás során az eredeti 84 elemből 82 elemet kivonnak míg csak a nátrium, és a klór maradnak. Különösen sok vegyszerre van szükség ahhoz, hogy a sóból kinyerjék ezt e 82 elemet. Egy jó üzlet a vegyipar számára, mert a folyamatból nyert anyagokat, mint a germánium, arany, magnézium stb. külön-külön eladásra kerülnek. Ennek a tisztított sónak a 93-95%-a az iparban kerül felhasználásra, ahol nátrium kloridra van szükség a kémiai folyamatok elindításához. A maradék 5-7% kerül az élelmiszer kereskedelembe. A kémiailag tisztított sóhoz aztán pótlólag adagolnak egyéb anyagokat. Nagyon sok országban jódozzák, sokszor tartalmaz az asztali só konzerváló anyagokat is, amelyeket nem kötelező feltüntetni vagy például csomósodás gátlót. Biokémiai szempontból a konyhasó és a kristálysó ég és föld. Ezzel a tudással felfegyverkezve csak rajtunk múlik, hogy a konyhasót továbbra is használjuk, vagy sem. Táplálkozásunk során naponta átlag 12-20 gr. tisztított finomított sót veszünk magunkhoz, de a vesénk egészséges állapotban csak 5-7 grammot tud feldolgozni. A maradék 10-15 gr. a testben marad. Minden gramm só megkötéséhez és izolálásához 2-3 –szoros mennyiségű vizet használ fel a szervezet, ráadásul nem akármilyen vizet, hanem a legértékesebbet, a sejtvizet. Tehát a sejtekből a létükhöz legfontosabb dolgot, a vizet elvonja, és ennek eredményeként a sejtek elpusztulnak. Az állandó sejtvíz hiány miatt elindul a szervezet dehidratációja, így lassan kiszáradunk. Ettől szenved szinte minden felnőtt. Ha a test azonban már nem tud több sejtvizet elvonni, akkor a NaCl az állati aminosavakkal együtt kikristályosodik, és ekkor kőszerű lerakódások keletkeznek a csontokon és ízületekben, ez a közismert elmeszesedés időskorban. Egy másik ilyen probléma a túlsúly, amit kevesebb evéssel nem lehet tartósan befolyásolni. Amíg az ember NaCl-ot használ, addig nem is tud megszabadulni a túlsúlyától és így a vizes szövetektől sem. Így a sok diéta sem használ. A tengeri só, amely szintén tartalmazza ezt a 84 elemet, sajnos ma már nagyon sok káros anyagot is tartalmaz. Főleg nehéz fémeket, mint például ólmot, higanyt is a tengerek szennyezettsége miatt.

A királyok sója

A himalájai kristálysó 220 millió éves és a kősóval összehasonlítva a természetes só egy magasabb értékű formája. Régen, a ”királyok sójaként” volt ismert, mert csak az uralkodók juthattak hozzá. A kristály sóban az energia az idők folyamán egyfajta kristálystruktúrát vesz fel. Mind a 84 elem a kristálysóban oldottan van jelen, szervetlen formában, de olyan kicsi méretben, hogy a sejtek rögtön fel tudják venni. Nem a mennyiségi, hanem a minőségi elérhetőség a fontos. A természetes sót nem lehet túladagolni, mert a természetes folyamatok saját magukat szabályozzák. A kristály sótól nem lesz magas vérnyomás sem, sőt ellenkezőleg a kiegyenlítő hatás miatt csökkentő hatást válthat ki. Túlavasodás, fogínyvérzés, fogkő, fogínysorvadás, szájszag stb. estén a legjobb sóoldattal fogat mosni. Már néhány nap alatt érezni a hatást, azon kívül a fogak is fehérebbek lesznek, mert a só oldja a meszet, amit a fogkőnél is látni. Régi lerakódásokat az ízületekben a legegyszerűbben sóoldattal lehet oldani, ha reggelente 1 %-os sóoldatot iszunk. Ezáltal a test elektrolit háztartása is helyreáll. A ráncok ill. szárazbőr akkor alakul ki, ha az alsó bőrrétegek dehidratálódnak. A só kiegyenlítő hatása révén 2-3 hetes kristálysó kezelés után a természetes egyensúly helyreáll. A kristálysó bányászat jelenleg gazdasági szempontból nem kifizetődő és az előfordulási aránya a kősónak és a kristály sónak 100: 1. Az általános kifejtési technikák alkalmazásával (robbantás) elveszítené a biofizikai tulajdonságát, ezért kézzel kell kifejteni, ami szintén nagyon megdrágítja.

Sófajták:

Himalája só
A „himalaya só” egyfajta feldolgozatlan só, ami rengeteg nyomelemet tartalmaz. Gyakran pirosas vagy rózsaszínű, egyes kristályok pedig áttetszőek vagy fehérek. A “himalaya só” többmillió éves napfényt és energiát tárol magában. Az őstengerek kiszáradásakor keletkezett, több, mint 220 millió évvel ezelőtt. A Himalája hegység rendkívüli nyomásviszonyai következtében a sót alkotó ásványi anyagok kristályos struktúrákba rendeződtek, melynek bioenergetikailag igen kedvező a hatása. A hegység kiemelkedésével a sóréteg a földfelszín közelébe került, így napjainkban körülbelül 400-600 méter mélységben található, a mai káros környezeti hatásoktól védetten, abszolút természetes formában. Bányászata kézzel történik, így mentes minden ipari beavatkozástól. Még a bányászat után is kézzel törik kisebb darabokra, megtisztítják, és a napon szárítják. Az egészséges életmódhoz a himalaya só nagy segítséget nyújt, mivel az egyetlen lúgosító só és csaknem az összes ásványi anyagot magában foglalja, ami az élethez szükséges. A rózsaszín, só az elmúlt évek egészséges táplálkozási irányzatának egyik alappillére lett. Úgy tartják, képes csökkenteni a vérnyomást, javítja a vérkeringést, kiegyensúlyozza a pH-t és méregteleníti a szervezetet. A himalájai só hormonokat kiegyenlítő, keringést javító, méregtelenítést elősegítő hatásait azonban egyelőre még nem bizonyítottak minden kétséget kizáróan. A himalaya só kapcsán fontos még, hogy mindenféle szennyeződéstől és vegyi anyagtól mentes, hiszen a Föld legmagasabb hegyének gyomrában termelődött az évszázadok és évezredek leforgása alatt. Akárcsak a parajdi só, 84 különböző ásványi anyagot tartalmaz, és rendkívül kellemes ízzel rendelkezik. A „mértéktelen sófogyasztás” meglehetősen pongyola megfogalmazás, hiszen a káros sóból minimális mennyiség is káros, a jótékony sóból a nagy mennyiség nemhogy káros, hanem kifejezetten kívánatos!  A himalájai só tehát főzésre, sütésre is kiválóan alkalmas, egészségesebbé teszi az ételt. Külsőleg sófürdő, lábfürdő készítésére alkalmas, oldat formájában orrüreg tisztítására is használható, leginkább náthás időszakban, sószappan formájában a testet dörzsölve kitűnő hidratáló, salaktalanító és narancsbőr elleni hatása van, meleg sópárnával fül-, derék, váll, hátfájást lehet enyhíteni vele, hatásos a herpesz ellen is nagyon jó az izzadtságszag eltüntetésére a sószappan az alumíniumot tartalmazó káros golyós dezodorok helyett, sólámpaként remek hangulatot varázsol.
Parajdi só
A parajdi só egykoron Magyarország egyik büszkesége volt, amelyet mind a mai napig bányásznak Erdélyben, a híres parajdi sóbányában. A világ egyik legjobb minőségű sófajtájának tekinthető, amely 84 különféle értékes ásványi anyagot tartalmaz, ennek köszönhetően kiemelkedően hasznosnak tekinthető felhasználhatósága. Ma már hazánkban is újra egyre több helyen kapható, mint egy természetes, kellemes ízű sófajta, amely jellegzetes, de nem túl erőteljes aromával rendelkezik.
Jódozott só
A konyhasó nátrium- vagy kálium-jodiddal dúsított változata, melyet elsősorban a jódhiányos betegségek kiküszöbölésére állítottak elő. Hasznosságát illetően megoszlanak a vélemények: egyes szakértők szerint káros a szervezetre, mások szerint viszont csökkenti egyes pajzsmirigybetegségek kialakulását. Elsősorban szakemberi ajánlásra fogyasszuk rendszeresen.
Tengeri só
A tengeri só a közvetlenül az óceánokból és tengerekből előállított finomítatlan sót jelenti. Úgy “készül”, hogy a tengervizet csatornákon keresztül agyagtálcákra vezetik, ahol a napfény és a szél által elpárolog a víz, így visszamaradnak a sókristályok. A tengeri só több ásványi anyagot tartalmaz: többek között vasat, káliumot, kalciumot, cinket, mangánt és jódot. Ám a tengervizek szennyezése miatt egyre nehezebb igazán jó minőségű tengeri sóra bukkanni. Az egyik legdrágább só a Fleur de sel, ami Franciaország nyugati partjairól származik. Az ára nagyon borsos, ami nem is csoda, ha azt nézzük, hogy kézzel gyűjtik be. Nem kevésbé drága angol sókülönlegesség a Maldon só. Az angliai Essexben kétszáz éve termelik tiszta, fehér szilánkszerű tengeri sópelyhekből áll. Tölgyfával füstölt változata is nagyon népszerű, hazai delikátüzletekben is elérhető, érdemes ezzel kezdeni az ismerkedést a különleges sókkal. A tengeri sót a szépségipar is előszeretettel használja sós permetek, testradírok, arckrémek alapanyagaként.
Fekete só
A kala vagy sanchal néven is ismert sófajta Ázsiából – Indiából és Pakisztánból – származik. A vas és egyéb ásványi anyagok miatt csak a nevében fekete, egyébként inkább sötétszürke, egy kis rózsaszínes árnyalattal. Kénes íze miatt olyan illata van, mint a zápuló tojásnak. Az indiai ayurvédikus táplálkozás nagyon ajánlja esténként a fekete sós víz fogyasztását tisztítás céljából. A fekete só szódiumszintje alacsonyabb, mint a többi sóé, ezért a magas vérnyomással küzdőknek és sószegény diétát követőknek érdemes kipróbálniuk. De kiváló székrekedés, emésztési zavarok, gyomorégés, puffadás, felfúvódás, golyva, gyenge látás esetén is. Főképp az indiai ételek hozzávalói között szerepel.
források: www.ogyik.hu,  https://egészségtér.hu, www.nosalty.hu, http://parajdiso.hupont.hu, www.hazipatika.hu, www.hillvital.hu. www.jozsagyogypont.hu

Sóágyon sült lazac

A sóban sütés ősi sütési módszer, a sóágyon sült lazac pedig különlegesen finom. A lazac a maga természetes valójában a legjobb, egyvalamitől viszont még csodásabb ízt kap, ez pedig a só. A hal nem szárad ki, érezni fogjuk benne a fűszereket, és puha, porhanyós fogást tehetünk az asztalra. A fűszereken kívül nem kell hozzá más, csak rengeteg só.
Hozzávalók 4 személyre: 4 darab lazacszelet (bőrrel), 1 darab citrom leve, 1 marék petrezselyem (friss), 1 marék snidling, 1 marék majoranna (friss), 1 darab tojás, 2 kilogramm tengeri só, víz.

Elkészítés: A lazacszeleteken hagyjuk rajta a bőrt. Jól mossuk meg, és egy papírtörlőn itassuk fel a nedvességet. Vágjuk apróra a petrezselymet, a snidlinget és a majorannát, keverjük össze a citromlével, és nyomkodjuk a lazac bőre alá. A sót keverjük össze a tojással és annyi vízzel, hogy kenhető állagú legyen, és egy részét terítsük el egy tepsiben. Fektessük rá a lazacszeleteket, a maradék sókeverékkel pedig borítsuk be vastagon a halat. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.  Süssük legalább fél órát, majd szúrjunk a lazacba egy hústűt. Ha a tű még pár másodperc múlva is meleg, akkor a lazac megsült.

https://sobors.hu/receptek/

És ráadásnak egy szépségtipp: Keverjünk össze 2 evőkanál tengeri sót annyi olívaolajjal, hogy krémszerű legyen. Dörzsöljük át vele testünket, talpunkat. Az elhalt hámsejtek eltávolításával bőrünk sima és selymes lesz!

Előző

Flotta hírek

Következő

Újabb kedvezményes zónákkal bővíti szolgáltatását a GreenGo