0
Shares
Pinterest Google+

Közeleg az advent, majd nyomában a karácsony. Eljött a sütemények, a felhőtlen együttsütések ideje. Nagymamák, anyukák, unokák gyúrnak, liszteznek, nyújtanak, szaggatnak és sütnek. A levegőt a kávéházakból, cukrászatokból és az otthoni konyhákból kiáradó fahéj, vanília, ánizs, szegfűszeg és méz édes illata tölti meg. Az adventi aprósüteményekből számtalan változat létezik. Szinte minden keresztény kultúrkörhöz tartozó népnek megvannak a hagyományos karácsonyi süteményei is. Az olaszok a panettónét készítik, a franciák a fatörzset, amely nélkül elképzelhetetlen a szenteste, de szomszédjaink, az osztrákok is bőven készítik ilyenkor a vaníliás kiflit, linzerkarikát, mandulás szeletet, mézeskalácsot, fahéjas csillagot. A sokszínűség gyökerei egészen a Habsburg-időkig nyúlnak vissza. Ha ilyenkor látogatunk Ausztriába, akkor megértjük hirtelen, miért beszélnek ők is az élet „édes örömeiről”.

Adventi sütik akár ajándékba

A keresztény kultúrkörben a karácsony napját megelőző negyedik vasárnap kezdődik a várakozás ideje, az advent. A latin eredetű szó (adventus) a Megváltó eljövetelére utal. A cukrászatokban az év talán leginkább kitüntetett hetei ezek, amikor fűszeres aprósütemények sokasága készül. Az advent az egykori keresztények egyik fontos böjti időszaka volt, amelynek jelentősége mára visszaszorult. A karácsonyt megelőző hetek azonban máig különös hangulattal telítődnek. Előkerülnek az adventi koszorúk, gyertyák gyúlnak – és aki csak egy kis kedvet is érez a sütéshez, ilyenkor biztosan készít aprósüteményt, bejglit, tortát, lekvárral töltött linzerkarikát, csillagot, mézeskalácsot. Az adventi süteménykészítés gyerekeket, felnőtteket egyaránt megörvendeztető szokása jórészt a 20. század közepétől terjedt el világszerte. Vannak kihagyhatatlan klasszikusok, és szinte minden családban előkerülnek a generációk óta öröklődő receptek.

Mézeskalács és linzer

Mindenképp célszerű száraz aprósüteményekkel kezdeni az adventi-karácsonyi süti-sort. Jól záródó sütőpapírral bélelt dobozokban hűvös helyen (kamrában, de akár a hidegebb előszobában tárolva) hetekig eltarthatók. A tojás, tej, zsiradék hozzáadása csökkenti az eltarthatóság idejét, ezért ha többféle süteményt sütünk, nem mindegy a sorrend! Mindenképpen a mézes sütik az elsők. A mézes tésztából sült figurák karácsonyfadíszként is tökéletesek, a cukormáz-bevonat nem csak dekoratív, de az eltarthatóságot is növeli. Türelemmel és jó kézügyességgel bíró anyukák a gyerekek bevonásával nem csak mézeskalács figurákat készíthetnek karácsonyfadísznek, de akár igazi mesebeli mézeskalács-házakat is építhetnek. A sablonokhoz vastag kartonpapírt használjunk! A mézes tészta rendszerint nem tartalmaz sem tojást, sem tejes összetevőket, ezért hosszú ideig állhat. A cukormázzal, aszalt gyümölcsökkel, dióval, mogyoróval díszített mézes puszedlikből pedig csinos celofánzacskókba csomagolva, selyemszalaggal átkötve tökéletes ajándék is lehet! A linzertészta képezi az alapját a lekvárral összeragasztott vagy jégcukorral, cukormázzal bevont, durvára vágott dióval, mandulával megszórt virág, csillag, fenyőfa és számos formájú aprósüteményeknek. Ezek tésztáját is gazdagíthatjuk őrölt olajos magvakkal (dió, mogyoró, mandula), kakaóval, fahéjjal, gyömbérrel. Egy alaptésztából akár többféle süteményt is előkészíthetünk egyszerre. A vajjal, tojással, fűszerekkel összeállított alaptészta kisebb adagokban le is fagyasztható. Amikor van nagyjából egy órányi sütési és dekorálási időnk, felengedve ugyanúgy dolgozhatunk vele, mint a hűtőben pihentetett tésztával. Az omlós tészták elkészítésének általános alapszabálya szerint 3 egységnyi liszthez 2 egységnyi zsiradék és 1 egységnyi cukor kerül. A cukormázzal bevont, lekvárral töltött vagy töltetlen aprósütemények 2-3 hétig is tárolhatók hűvös helyen. De aranyszabály, hogy csakis teljesen megszilárdult, kihűlt süteményeket csomagoljuk!

Bejgli, püspökkenyér és vaníliás kifli

A bejgli az igazi karácsonyi klasszikus. Az ünnepek előtt akár két, másfél héttel is elkészülhet a hagyományos, élesztős-omlós tésztájú, gazdagon töltött tekercs. Remek ajándék. Arra azonban feltétlenül figyelni kell, hogy a tésztába kerülő tölteléket ne vigyük túlzásba, mert könnyen szétrepedhet a tészta, de ne is takarékoskodjunk vele, mert túl száraz lesz, és mégis a töltelék a lényeg. A jól bevált diós, mákos bejgli mellett bátran kísérletezhetünk a gesztenyés vagy aszalt szilvás töltelékkel is. Az angolszász területek kedvenc karácsonyi édessége a sokféle aprított, aszalt gyümölccsel, mandulával, mogyoróval, dióval, keserű csokival elegyített tésztából készülő gyümölcskenyér vagy püspökkenyér. Jó néhány nappal karácsony előtt kisülhet a szintén hagyományos karácsonyi süteménynek számító zserbó is. Ha kevés idő áll rendelkezésre, mégis szeretnénk gyorsan aprósüteményt készíteni a vaníliás kifli a tökéletes választás. Sok helyen elmaradhatatlan része az adventi sütemény-repertoárnak.

Vaníliás kifli

Hozzávalók: 40 dkg vaj, 20 dkg őrölt mandula, 50 dkg liszt, 16 dkg porcukor, 2 csomag vaníliás cukor.

Az elkészítés:

  1. A lisztet, a cukrot, a feldarabolt vajat és az őrölt mandulát (vagy diót) dolgozzuk el, hogy tészta állagú legyen.
  2. A tésztát tegyük 1 órára (fóliába csavarva) a hűtőszekrénybe, közben melegítsük elő a sütőt 175 °C- ra.
  3. Ezután formázzunk belőle egy 3–4 cm átmérőjű rudat, és ebből vagdossunk le 1–1,5 cm vastag korongokat, amelyekből készítsünk kis kifliket.
  4. Helyezzük a kifliket egy sütőpapírral bélelt tepsibe és süssük őket 175 °C-on (légkeveréssel) 12–15 percig, míg aranybarna színűek nem lesznek. A még meleg kifliket forgassuk bele porcukor és vaníliás cukor keverékébe, majd hagyjuk őket teljesen kihűlni.
Előző

Lízingpiaci híreink decemberben

Következő

McLaren, RS6, Toyota