0
Shares
Pinterest Google+

A próféta búzája

Olaszországban járva figyeltem fel a kamutból készült termékekre. A napfényes Itáliában egyre többféle ilyen „ősi” lisztből készült tésztát és pékárut kapni nemcsak a bioboltokban. A kamut, más néven khorasan búza sok szempontból is igazán értékes gabonaféle. Minden ma ismert gabonafélénél gazdagabb ásványi anyagokban, esszenciális aminosavakban, egyszeresen- és többszörösen telítetlen zsírsavakban. Energiát és kitartást biztosít! Nemcsak a sportolóknak és azoknak, akik sok energiát használnak fel, hanem gyerekeknek, idősebb embereknek is ajánlják a belőle készült ételek fogyasztását, mert könnyen emészthető is. Sokáig jóllakat és hosszútávon is energiát ad anélkül, hogy a szervezetet terhelné. Glikémiás indexe is kedvező, ezért kifejezetten ajánlott cukorbetegeknek, diétázóknak, illetve azoknak, akik túlérzékenyek a többi gabonafélére. Az igazán liszt érzékenyeknek viszont nem jó. Magas szeléntartalma miatt a pajzsmirigybetegek is helyettesíthetik a búzalisztet ezzel az egészségesebb gabonafélével. A héjában, illetve a magbelsőben élelmi rostokat, cellulózt, lignint és pektint találunk. Kiváló E-vitamin-, riboflavin- (B2-vitamin), niacin-, tiamin- (B1-vitamin), magnézium-, cink-, vas-, és szelénforrás.

Több ezer éves múlt

A kamut, más néven khorasan búza, egy ősi búzafajta mely Egyiptomból származik, a Nílus mellől. Az ősi, tápláló gabonát a gabonafélék fáraójának is nevezik. Olykor a próféta búzájaként is emlegetik, mert a legenda szerint az özönvíz elől menekülve Noé a bárkájára is felvitt belőle. Az alakor búza mellett a kamutot már a magyarok ősei is ismerték és éltek vele. Ősi búzafajtaként hosszú ideig feledésbe merült, majd, akárcsak a tönkölybúzát ismét felfedezte az élelmiszeripar. Egyike azon kevés gabonafajtáknak, amely nem mutálódott más gabonafélékkel, nem nemesítették. Az antik világ búzafajtáját, ma elsősorban az amerikai kontinensen termesztik és fogyasztják. Egy legenda szerint az 1950-es években került Amerikába, mégpedig úgy, hogy egy katona ültette el, aki a Nílus mellett egy ismeretlentől kapta a magokat. A különleges magok állítólag egy ősi kőedényből kerültek elő. A katona legnagyobb meglepetésére ez a búza kétszer akkora szemű magokat hozott, mint az addig Amerikában látott búzák bármelyike. Nemcsak nagy szemű, de rendkívül jó minőségű és tisztaságú is volt, ezért 1977-ben levédették Kamut néven. Manapság szinte kizárólag ökológiai gazdaságokban termesztik.

Mire jó?

Számos édes vagy savanykás gabonaételhez felhasználható, így müzlibe, kenyerek, pékáruk sütéséhez, emellett főzésre (kásának, gríznek), vagdaltak lazításához, vagy akár tésztakészítésre is. Kapható szemes gabonaként, pehelyként, daraként (kamutgríz), vagy száraztészta (pl: spagetti) formában is. A kamut szemes gabona formájában alkalmas csíráztatásra, vagy levesbetétként, esetleg saját házi malomban készített liszt őrléséhez. A kamutpehely olyan, mint a zabpehely, vagy búzapehely felhasználása is ezekhez hasonlóan történhet müzlibe keverve, fasírozottként vagy pörköltnek elkészítve. A kamut gríz kiváló lehet például tejbegríz készítéséhez, de daragaluskaként is megállja a helyét. A tészták teljes kiőrlésű kamutból készülnek a legkülönbözőbb formákban, a spagettitől a csigaformáig.

Sütési tulajdonságok

Sok pék, cukrász kedveli a kamutot kiemelkedő sütési tulajdonsága és sajátos, vajas, mogyorós íze miatt. A magas fehérjetartalom és sikér minősége miatt tojás hozzáadása nélkül is készülhet belőle remek tészta, amely a legjobb olasz durumbúza-tésztával vetekszik. Egy kamutos müzlivel, egy szelet kamut kenyérrel reggelire sokáig ellehetünk és energiát ad anélkül, hogy a szervezetünket megterhelné. Ha jól körülnézünk a bioboltokban, vagy a nagyáruházak biopolcain már itthon is felfedezhetjük a kamutot szemes (hosszúkás nagy szemei leginkább a tönkölyhöz hasonlítanak) vagy pehely formában. Sajátos íz-világánál fogva bizonyos ételekhez jobb, mint a hagyományos búzafajták. Az életfontosságú nyomelemekből már 200 g kamutból készült kenyér fedezi a napi szükségletet. A kamutból készült teljes kiőrlésű kenyér ízletes, lágy, könnyen emészthető ugyanakkor rendkívül tápláló. Belseje rugalmas, sokáig friss marad, színe pedig meglepően világos, így sokan szívesebben fogyasztják, mint más teljes kiőrlésű terméket. A kamut búza használható egészben megfőzve köretnek, vagy salátákba. A frissen őrölt liszt sárgás-arany színű. Durvára őrölve leginkább a kukoricalisztre hasonlít, finomra őrölve pedig kiváló muffinokhoz, palacsintához. Viszont miután magas a rosttartalma, ezért több vizet vesz fel, mint a hagyományos lisztek. Kicsit vajas állaga van, könnyű vele dolgozni. Kiváló beltartalmi értékű. Szerkezete hasonló a legjobb minőségű durumbúzáéhoz. Kedvező hatással van az immunrendszerre, alkalmas a gyomor problémákkal szenvedők részére is. Segít a májnak a méregtelenítésben. A különböző fehérjék szolgáltatják azt a három fő alkotóelemet, ami szükséges a májnak , hogy eltávolítsa a káros összetevőket a véráramból.
forrás: www.wikipedia.hu, www.harmonet.hu. www.bionom.hu, www.origo.hu

Kamut keksz csoki darabokkal

Hozzávalók: 21 dkg kamutliszt, 60 g olívaolaj (vagy rizsolaj), 80 g nádcukor, 1 db tojás, 2 ek. likőr (helyette lehet 2 evőkanál bármilyen folyadék, tej, mandulatej, gyümölcslé), 1 csapott teás kanál szódabikarbóna, 1 teás kanál citromlé, 5 csepp vanília aroma, 1 csipet só, 4 ek. csokoládéforgács vagy gömb.
Elkészítés: A lisztet összekeverjük a szódabikarbónával. Egy másik tálban a tojást a cukorral és sóval habosra keverjük. Hozzáadjuk a citrom levét, belecsorgatjuk az olajat, és végül a csoki darabokat is hozzákeverjük. Az így kapott masszát összedolgozzuk a szódabikarbónás liszttel, 15 percig az egészet a hűtőben pihentetjük. A tésztát egy sütőpapíron inkább kilapogatjuk, mint kinyújtjuk kb: 1 cm vékonyra. Tetszőleges formával kiszúrjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.180 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük. Dobozban sokáig eláll.
forrás: www.nosalty.hu

Előző

Jó döntés elektromos autót venni, legkorszerűbb dízelek

Következő

Telefonkészülékek biztosítása, bankból lakásszolgáltató