0
Shares
Pinterest Google+

Elő a piknikkosarakkal!

A nyárelő egyik legkellemesebb programja a piknik. Bár klasszikus hétvégi program, de egy meleg napon munkaidő után, de akár ebédidőben, a kertben, a közeli parkban is le lehet teríteni egy pokrócot. Maga az elnevezés a francia “piquer”, azaz csipegetni szóból ered. A francia és angol arisztokrácia hozta divatba. A 19. századtól egész Európában, de máshol is népszerűvé vált. Akár a legszerényebb hozzávalókkal is működik, de lehet ünnepibb az összes kellékkel: piknikkosárral, kockás pléddel, igazi ínyencségekkel. Lényeg, hogy minden esetben alaposan elő kell  készülni. Ha csak egy gyors szendvicsre ugrunk ki a közeli parkba, akkor is gondolni kell az ülőhelyre, italra, a szalvétára. Ha barátokkal találkozunk, mindenki hoz valamit magával, ahogy mondják: piknik alapon. Ilyenkor feltétlenül beszéljük meg előre, hogy ki mit biztosít. Gyalogos kirándulással egybekötött pikniknél figyeljünk a súlyra is, előnyösebb a papír tányér, műanyag evőeszköz, a méretes piknik kosár helyett egy hátizsák.

Nem a távolság a fontos

Nem kell feltétlenül messze utaznunk, elég akár a legközelebbi rétre, erdőszélre kivonulni, és máris kezdődhet az ebéd a fák alatt, vacsora a lenyugvó nap fényében. A terasz, tetőterasz is alkalmas hely lehet, de szimplán levonulhatunk a kertbe. Persze nem árt, ha figyelembe vesszük a régi mondást, hogy „r” betűs hónapban ne üljünk a földre, még plédre se. Vagyis májustól, de még inkább nyár elején, a meleg, de még nem tikkasztó napok ideálisak a szabadban való piknikre. Valahogy a természetben minden falat jobban ízlik! Hogy mit csomagoljunk a kosárba? Nem árt praktikusan átgondolni. A piknikezés számtalan aranyszabályának egyike, hogy csakis olyan ételeket készítsünk, amelyeket probléma nélkül elfogyaszthatunk a fűben ülve és nem ragad majd mindenünk. Csomagoljuk be mindent alaposan (legjobb légmentes dobozokba), majd indulás előtt hűtsük legalább 1-2 órán át. Minél melegebb az idő, annál inkább kerüljük a romlandó dolgokat: tojásos ételeket, tejterméket, hacsak nincs megfelelő hűtőtáskánk. Manapság a hordozható hűtőboxokban bármi szállítható, akár hosszabb időre is. Persze gondolni kell a cipekedésre, pláne, ha autóval nem tudjuk teljesen megközelíteni a kiszemelt helyet.

Piknikbarát ételek, italok

Igazi piknikbarát ételek például, a péksütemények a kenhető sós krémekkel, a különböző, előre elkészített, falatkák, szendvicsek, fasírtok, húsgombócok, saláták. Nem feledkezhetünk meg a közkedvelt pogácsákról és egyéb rágcsálnivalókról, a  manapság divatos grissiniről, pizza-golyókról, mini-pizzákról, muffinokról, de ott vannak a jól szeletelhető, még a nagyitól tanult, nem krémes sütemények is. Gondoljuk át, hogy mit tudunk ott a helyszínen felszelni és mit nem. Amit a természet lágy ölén nem tudunk megoldani, azt érdemes már otthon megtenni. Jó szolgálatot tesz a hűtőtáska. Alapfelszereltség a víz (ha nem isszuk, akkor is jól jöhet), de vihetünk magunkkal házi szörpöt, készíthetünk limonádét, amit előre jól behűtünk, így a hűtőtáskában akár jégakku helyett is megteszi. Sör és bor is kerülhet a kosárba, sőt, elegáns pikniken akár pezsgőzni is lehet. A lényeg, hogy mindent jól záródó üvegekben, kulacsokban szállítsunk, nehogy eláztassunk mindent.

Ideális hely

A jó piknikező hely füves, kellő méretű terület, igény szerint árnyékot adó fával, jó esetben szép kilátással, de lehet egy park, kert, a Balaton-part, vagy épp egy hangulatos túraállomás az erdőben. Csakis engedélyezett helyen piknikeljünk! Legyen árnyékos része is, vegyük figyelembe a nap mozgását! Ha nagyon borult az ég, ne üljünk fa alá, és maradjunk közel az autónkhoz! Ha grillezünk, vegyük figyelembe a szél irányát, és vigyázzunk, ne legyen semmi gyúlékony a közelben! Lehet egyedül is piknikezni, de nem érdemes. Társaságban élvezetesebb és eloszlanak az előkészületek, de a cipelendők is. Mint minden szabadtéri program, a piknikezés is időjárásfüggő, ezért nem árt, ha van B-terv rossz idő esetére.

Pokróc nélkül nincs piknik!

Pokróc nélkül nincs piknik, és a vele járó “életérzés”. Megteszi egy régi pléd is, de vehetünk egy klasszikus kockás darabot, angol mintára, amit kifejezetten erre gyártottak. Az alja vízálló, így még a harmatos fű, sem árt meg neki. A porcelán étkészletet ne vigyük magunkkal, de azért sok mindent érdemes. Nem árt listát írni néhány nappal előtte. Legfontosabb  piknik kellékek: a már említett pokróc, akinek van piknikkosár az evőeszközökkel, tányérokkal, sok egyéb hasznos kellékkel. Manapság sokféle kapható. Semmiképpen se maradjon otthon a kis vágódeszka, műanyag vagy papír poharak, tányérok  konyharuha,  papírtörlő,  szalvéta, vágókés,  evőeszköz,  alufólia,  és persze a legfontosabb a hűtőtáska az előkészített étellel-itallal. Abroszra,  dugóhúzóra és sörnyitóra, de szemeteszsákra is gondoljunk.  Nem árt, ha van nálunk szúnyog- és kullancsriasztó, ha vízpartra, esti piknikre vagy erdőbe megyünk. Jól jöhet a sapka/kalap, naptej,  napszemüveg  kisgyerekeseknek esetleg sátor, napernyő és persze játékok. Ha egész napra megyünk és nincs a közelben kiépített piknik hely, jó szolgálatot tehet a kempingasztal székekkel. Némi kreativitással és kicsit több idővel tematikus piknikeket is rendezhetünk: lehet a téma akár egy szín és akkor minden ilyen legyen, de megálmodhatunk például olasz pikniket is, csupa olasz étellel, itallal.

Hívatlan vendégek és a hulladék

A piknik-kalandot igen sokszor hívatlan vendégek is megzavarják! A finom illatokra bizony odasereglenek az erdő-mező rovarféléi, legyek, bogarak, hangyák és nem utolsó sorban a szúnyogok. Erdőben ügyeljünk a kullancsokra. Édes ételek, italok vonzzák a darazsakat! Próbáljuk meg természetes módon elriasztani őket. A citrom kimondottan légyriasztó, de a rovarokhoz hasonlóan a legyek nem kedvelik a bazsalikom, a menta, a kamilla illatát sem! A piknik végén takarítsunk el magunk után! Ha nincs hova tenni a hulladékot, inkább vigyük magunkkal.

 


RECEPT

Mini frittata:

Olasz piknikhez ajánljuk, rossz az idő esetén tökéletes egy könnyű ebédre is.

Hozzávalók 12 darabhoz: 12 szelet prosciutto, vagy másfajta levegőn szárított sonkaféle, 1. ek olívaolaj, 1 kis fej hagyma, 125 gr, zöld vagy fehér spárga, 6 tojás, 1 dl tej, 85 gr reszelt parmezán.

Elkészítés: Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, kenjünk ki olajjal egy 12 darabos muffin tepsit. Béleljük ki egy-egy szelet prosciuttóval a mélyedéseket. Az olíva olajon pároljuk üvegesre a hagymát. A spárgát tisztítsuk meg alaposan, a csúcsait tegyük félre, a többi részét vágjuk kisebb darabokra, adjuk a hagymához, pároljuk, majd tegyük félre. Verjük fel a tojást a tejjel, keverjünk bele 60 gr parmezánt. Osszuk el a hagymás spárgakeveréket a muffin tepsiben, tegyünk mindegyikre egy spárgacsúcsot, szórjuk meg a maradék parmezánnal, süssük 15-20 percig légkeveréssel, amíg megszilárdul. Hagyjuk hűlni, fordítsuk ki a tepsiből. Melegen és hidegen egyaránt jó. Ha piknikre visszük a kihűlt frittatákat a legjobb visszatenni a tepsibe és abban szállítani.

picnic_1
picnic_2

Előző

TESLA - önjáró autó

Következő

E-call döntött az EP