0
Shares
Pinterest Google+

A kurkuma (Curcuma longa) fűszer- és gyógynövény. Dél-Ázsiában honos. Gyógyászati célokra és fűszerként elsősorban a sárga színű gyökértörzséből készült örleményt használjuk. Egyes vidékeken friss hajtását zöldség gyanánt is fogyasztják. A gyömbérfélék (Zingiberaceae) családjába tartozó nemzetségnek több száz faja él Dél-Kelet-Ázsia trópusi és szubtrópusi vidékein. Indiától Indonéziáig termesztik is a mintegy egy méter magas, évelő növényt. Tölcséres virágai a természetben sárgák, díszváltozatai színesek. Levelei nagyok, simák, fényesek, morzsolva fűszeres illatot árasztanak. Virágai három hétig is díszítik a szobát. Ápolása egyszerű. Télen hűvöset és kevesebb öntözést igényel. Sajátos aromája és intenzív sárga színe miatt, amit a benne lévő kurkuminnak köszönhet itthon is egyre kedveltebb. A curry (fűszerkeverék) és a Worchester-szósz fontos alkotóeleme. Az indiai sáfrányként is emlegetett kurkuma Európában méregmentes sárga festékanyaga miatt is kedvelt. Kellemes ízt és színt biztosít a rizsnek, a húslevest pedig aranysárgása festi, de használják tésztafélékre is. Étvágygerjesztő hatású. Eredeti hazája Dél- és Délkelet-Ázsia, de ma már a trópusokon mindenütt termesztik. Manapság egyre gyakrabban találkozhatunk vele vágott virágként, sőt cserépben is. Fűszerként jól záródó üvegben tároljuk. Ha kiszóródik, gyakorlatilag mindent pillanatok alatt sárgára fest.

Egy kis kurkuma-történelem

A fűszerek királyként is emlegetett kurkuma Indiából indult világhódító útjára. A térségben értékes fűszernövényként, az ajurvédában gyógynövényként ismerték (például emésztési panaszok, megfázás, sebek kezelésére alkalmazták). Az első írásos dokumentumok a gyógyító kurkumáról a Védákból (a hinduizmus szentírása) maradtak ránk, úgy Kr.e. 1500 környékéről. A hindu vallásban mindmáig nagy becsben tartják. Az esküvőkön a vőlegény kurkuma-masszába mártott, szentelt fonalat köt a menyasszony nyakába. Dél-Indiában az új lakóhelyre költözök első dolga, hogy kurkumát vigyenek az új helyre, mert az pozitív energiákkal tölti fel azt. A hinduk szokás szerint a kurkuma gyökerét nagy gödrökben tartják, melyeket banánlevelekkel, fűszálakkal bélelnek ki. Az innen kiszedett gyökeret megszárítják, széttörik/szétdörzsölik, kosarakba sajtolják. Az így szivárgó nedűt is bambuszcsövekkel fogják fel, isszák is, de hajpakolásra is használják. Egy indiai mondás szerint: “Az a szegény, akinek már arra sincs pénze, hogy kurkumát vegyen”. A hagyományos kínai orvoslásban is legalább ezeréves múltra tekint vissza a kurkuma használata. Az indiai sáfrányt feltételezhetően már az ókori Görögországban is ismerhették, de pl. az Asszír Birodalomban is feljegyezték az időszámításunk előtti századokban a gyógyító hatását. A világtörténelem híres utazója, Marco Polo beszámolt egy a sáfrányhoz hasonló, élénksárga növényről! Európában elsősorban a sáfrány alternatívájaként vált ismertté.  A kurkuma mai elnevezése a 18. századtól használatos. A nyugati világnak, hivatalosan a híres svéd botanikus Carl von Linné „fedezte fel” 1753-ban. Manapság a kurkuma fontos kereskedelmi központjai leginkább Ázsiára korlátozódnak. A kurkuma jelentőségére a nyugati tudomány a 20. században figyelt fel igazán! Az első tudományos kutatások az 1970-es években történtek. Ekkor indiai kutatók arról számoltak be, hogy a kurkuma aktív hatóanyaga, a kurkumin állatkísérletek során, patkányokban csökkentette a vér koleszterinszintjét. Kínától Thaiföldig a kurkumát a népi gyógyászatban is használják. A hinduk számos jótékony hatásáért tisztelik a növényt, kozmetikumként, a testet fiatalító, megtisztító szerként is kedvelik: a nők kurkumás vizet használnak arcmosásra, ami színezi a bőrüket, és remekül használható a pórusok tisztítására. A kurkuma szabályozza a faggyúmirigyek működését, fokozza a vérkeringést, támogatja a kollagén-termelődést, külsőleg és belsőleg egyaránt bőrfiatalító. Nem véletlen, hogy gyarmati időkből származó elnevezéssel angolul szent pornak (holy powder) is nevezik. Az indiai gyógyászatban elsősorban emésztésre ható és vértisztító, fiatalító szer, de mondhatni univerzális gyógyszer; adják láz, fertőzések, ízületi panaszok és májbetegségek ellen, zsíros ételek utáni teltségérzetre, gyomorégésre, felfúvódásra, bélgörcsökre, méregtelenítésre. A kurkumagyökér pépesítésével készült italt alkalmazták skorpió- és pókcsípésre, kígyómarásra. Légzési nehézségeknél kurkuma-főzettel inhalálnak. Mézben vagy tisztított vajban, ghíben feloldva köptető és köhögéscsillapító hatású. Minden indiai templomban van kurkuma. A papok és a szerzetesek ruháit is ezzel színezik sárgás narancsra, ami a tisztaságot és a fény közelségét szimbolizálja. A boldogság, a fény felé fordulás és a jólét jelét a harmadik szemet szintén kurkumával festik az újszülöttek homlokára. (Mintha csak tudták volna, hogy a legújabb kutatások szerint a kurkuma elősegíti a sejtek fényfelvételét.)

Hatóanyagai és kedvező hatásai

Egy átlagos indiai 2000-2500 milligramm kurkumát is elfogyaszt egy nap, a fűszerben megtalálható, számos kutatás által is megvizsgált kurkumin koncentrációja ugyanakkor a kurkumában mindössze három százalék. A táplálékkiegészítőként is kapható kivonatok esetében viszont már 95 százalék, ami ugyanakkora adagok esetében már 1900-2375 milligramm kurkumin bevitelét jelenti. A javasolt napi bevitelre vonatkozólag az igazán meggyőző kutatások hiánya miatt nem állnak rendelkezésre előírások, az eredményes vizsgálatok viszont a következő adagolást alkalmazták: kopásos ízületi gyulladásra kétszer 500 mg kurkumin/nap, 2-3 hónapig, magas koleszterinszintre kétszer 700 mg kurkumin/nap 3 hónapig, viszkető bőrre háromszor 500 mg kurkumin/nap két hónapig. Az Egészségügyi Világszervezet a testsúly függvényében kilónként 3 milligrammot tart elfogadható napi beviteli értéknek. A leggyakoribb mellékhatások az allergiás reakciók, a gyomorfájdalom, a hányás és a hasmenés. Hazánkban több gyártó is kiadta a maga készítményét, de érdemes utána olvasni, melyiknek milyen a hatóanyag-tartalma. A kurkumin pH-indikátor, vagyis savas közegben sárgásabb, lúgos közegben élénk pirosas színű. Korábbi vizsgálatok is jelezték már, hogy a curry és a kurkuma jellegzetes élénksárga színét adó vegyület, a kurkumin gyulladást gátló és antioxidáns tulajdonságokkal bír. A kurkumint, azaz a kurkumából készített kivonatot az egyik ígéretes hatóanyagnak tartják a rák és a gyulladásos betegségek kezelésében. A kurkuma csupán 2-5%-ban tartalmaz kurkumint, ami a tulajdonképpeni hatóanyag így a fűszerként kapható kurkuma nem nyújt hatékony segítséget egészségügyi problémák kezelésére. A kurkuma antioxidáns hatása segíti a méregtelenítést, ereje vetekszik a C- és E-vitaminéval. Ezen kívül májvédő hatású, mert csökkenti a májsejtekben a krónikus gyulladást. Állatkísérletek eredményei arra utalnak, hogy egy kurkumából kivont vegyület segíti az agysejtek regenerálódását szélütés után. Egyes tanulmányok arra is utaltak, hogy rákellenes hatása lehet, csökkenti a meglévő tumor méretét, illetve ritkábban alakul ki daganatos betegség azoknál, akik rendszeresen fogyasztanak kurkumin tartalmú ételt. Kiderült az is, hogy ez az anyag javítja a memóriát és a hangulatot is. Egyes amerikai kutatási eredmények igazolják a kurkumintartalom hatását a demenciában szenvedő emberek memória-teljesítményére, valamint a kurkumin potenciális hatását az Alzheimer kórban szenvedő emberek agyában lévő mikroszkopikus plakkokra. A vásárlás előtt célszerű összehasonlítani egyes termékek kapszulánkénti kurkumin hatóanyag mennyiségét. Ha gyógyító szándékkal szeretnénk fogyasztani, akkor keressük a kivonatokat, extraktumokat. A kurkumin szájon át történő adagolása során kis mennyiségben mutatható ki a vérben, ami azt jelzi, hogy rosszul szívódik fel a béltraktusból. Történtek kísérletek ennek orvosolására, amelyeknél piperint, a feketebors egyik hatóanyagát adták a kurkuminhoz, és ez megnövelte a felszívódás hatékonyságát. Mivel a kurkumin zsírban oldódó, nehezen felszívódó vegyület fontos zsíros étellel fogyasztani. Egy késhegynyi kurkumát bátran belekeverhetünk a legtöbb zöldséges ételbe, levesbe. Szépen színezi és ízletessé teszi a rizst. Pikáns, egzotikus keleti ízt ad a húsoknak, leveseknek, zöldséges ételeknek, de azért óvatosan használjuk, mert jellegzetes enyhén fanyar, kesernyés íze egyhangúvá is teheti ételeinket. Bár a kurkuma számos rendkívüli egészségügyi hatással rendelkezik bizonyos esetekben azonban kifejezetten kerülendők a kurkumint tartalmazó táplálékkiegészítők. Bebizonyították, hogy a kurkuma terhes vagy szoptató anyák számára veszélyes. Mivel hatást gyakorol a méh izmaira, ösztönzi a menstruációt. Férfiak esetében a spermát és a tesztoszteron szintet csökkenti, ami negatív hatással lehet a termékenységre. Mivel a kurkuma tele van oxalátokkal, amelyek képesek vesekő kialakulásához is vezetni, a nagyobb mennyiségű kurkuma fogyasztása nem javasolt azoknak, akik hajlamosak a vesekőre. A kurkumin nem ajánlott epekő esetén sem, mert képes akár elzáródást is okozni. A legutóbbi vizsgálatok szerint a kurkuma kiváltó oka lehet a fájdalmaknak, ha epekőben szenvedünk. Semmiképpen nem szabad fogyasztani kurkumát műtét előtt, illetve műtét után 2 héttel. Nagyon fontos, hogy a kurkumát ne szedjük véralvadásgátló gyógyszerek mellett, mert csökkentheti azok hatását.
Források: www.hazipatika.hu, www.wikipedia.com, https://sokszinuvidek.24.hu/eletmod.

Zsírbontó ital kurkumával

Hozzávalók: 1/2 teáskanál kurkuma, egy kevéske friss, reszelt gyömbér, 1 citrom leve kifacsarva, ½ csésze víz. Keverjük össze az alapanyagokat egy pohárban, és máris fogyaszthatjuk a kellemesen fűszeres italt.

Csirke curry kurkumával

Hozzávalók / 2 adaghoz: 30 dkg csirkemell filé (kockára vágva), 1 közepes db piros kaliforniai paprika (kockára vágva), 1 kis db sárgarépa (4-5 centis csíkokra vágva), 2 közepes fej lila hagyma (durvára vágva), 1 gerezd fokhagyma (apróra vágva), 4 dl kókusztej, 1 ek curry por, 2 db curry levél (apróra zúzva), chili ízlés szerint, kurkuma ízlés szerint, római kömény ízlés szerint, koriander ízlés szerint, 1 teáskanál limelé, só,bors ízlés szerint, 2 ek olívaolaj. A jázmin rizs elkészítéséhez: 80 g jázmin rizs (1 csésze ), 1 ek napraforgó olaj, 3 dl víz (2 csésze). Wokban még gyorsabban és könnyebben megcsinálhatjuk, de arra vigyázzunk, hogy egy, maximum két adagot készítsünk egyszerre, hogy jól át lehessen sütni, pirítani minden alapanyagot. Elkészítés: A hozzávalókat felkockázzuk körülbelül egyforma darabokra, a répát felcsíkozzuk, és a fokhagymát felaprítjuk. A húst sózzuk, borsozzuk. Kevés olívaolajon feltesszük pirulni a csirkemell kockákat, majd, amikor elkezdenek kicsit pirosodni, pirulni, akkor adjuk hozzá a felaprított zöldségeket. Azoknak, akiknek kisebb serpenyő áll a rendelkezésre, azt javasoljuk, hogy a megpirult csirkedarabokat tegyék ki tányérra, és külön pirítsák meg a zöldségeket, és a végén süssék össze. Ez azért fontos, mert ha a zöldségek nem tudnak egyenletesen elterülni a serpenyő alján, akkor nem pirulni, hanem párolódni fognak. A pirult zöldség ropogósabb, míg a párolt puhább, és ebbe a receptbe a pirított zöldség ízletesebb. Akár több adagban is süthetjük, de akkor a végén kicsit süssük össze. Öntsük le a kókusztejjel, és adjuk hozzá a curry port, a chilit és az egyéb fűszereket. Facsarjunk bele egy kevés limelevet, ha nincs, a citrom is épp olyan jó. Amikor kicsit sűrűbb lett kókusztej, de még maradt leve, akkor lezárjuk a gázt, és 5 percig hagyjuk pihenni tálalás előtt. A jázmin rizs elkészítéséhez: Kisebb lábasban melegítsük fel a napraforgó olajat és adjuk hozzá az 1 csésze jázmin rizst. Sűrűn kevergessük, és amikor kezd pirulni, de még nem barnulni, akkor adjuk hozzá a dupla annyi vizet. Fedjük le, és addig főzzük, amíg fel nem issza az összes vizet. Néha keverjük meg, nehogy leragadjon.
forrás: www.nosalty.hu

Előző

Flotta hírek

Következő

Flotta hírek