0
Shares
Pinterest Google+

Régen a téli hónapokban az étkezés elképzelhetetlen volt bab nélkül. Ma már az is bizonyított, hogy a téli depresszió megelőzésére is ajánlott a fogyasztása. Ez a könnyen beszerezhető és olcsó hüvelyes változatossá és egészségessé teszi étrendünket. Tápértéke magas, ráadásul ebből 20-25 % a fehérje. A szárazbab fehérje tartalma tízszerese a burgonyáénak. A bab méltatlanul háttérbe szorult az étkezésünkben, pedig az egyik legsokoldalúbb étel. Nagyszerű forrása a növényi fehérjének és a közhiedelemmel ellentétben az alacsony szénhidráttartalmú diétát folytatók is fogyaszthatják. Igaz, hogy a bab szénhidráttartalma magas, ám ez rostokból, főleg oldható rostokból áll, melyek segítenek csökkenteni a koleszterinszintet. Emellett a babban jelentős mennyiségben találhatók vitaminok és ásványi anyagok, például folsav, kálium, vas és cink. Mindenkinek nagyon fontos, hogy elegendő növényi rost kerüljön a tányérjára. Különösen oda kell azonban figyelniük erre az alacsony szénhidrát diétát folytatóknak, akiknek könnyen kimaradhat az étrendjükből a megfelelő mennyiségű rost, hiszen csökkentik a gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák és a keményítőt tartalmazó zöldségek fogyasztását. A rost pedig fontos az emésztéshez, segíti a teltségérzet kialakulását az étkezések után és bizonyos ráktípusok megelőzésében is fontos. Ezért jó választás a bab azoknak, akik növelni szeretnék a napi rostbevitelüket. Mindegy, hogy fekete, fehér, vörös vagy tarkabab, már az is elegendő, ha 50 grammot adunk az omlettünkhöz, salátánkhoz vagy a mexikói melegszendvicshez, a quesadillához. A babbal remekül feldúsíthatjuk növényi tápanyagokkal és rosttal ezeket az egyszerű ételeket.

Tipikus téli étel

Bár még nincs itt a tél, de már csodás fejtett babot kapni, amiből megfelelő hozzávalókkal fantasztikus, laktató leves készíthető. Kedvenc recept-könyvünkben biztos van legalább egy étel, aminek legfontosabb alapanyaga a száraz bab. Ismerünk babot tartalmazó ételeket, elméletben tudjuk is, hogy hasznos tápanyagokat tartalmaz, mégis a legtöbben egyre ritkábban főznek ilyen ételeket. Nem tartjuk eléggé “trendinek”? Pedig a bab élettani hatása nem lebecsülendő. A legújabb tanulmányok azt mutatják, hogy segíthet felvenni a harcot a modern idők betegségeivel: a rákkal, szívrohammal, a cukorbetegséggel és az elhízással szemben. Csökkenti a koleszterinszintet, és a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát is. Bab fogyasztásával megőrizhetjük testsúlyunkat is. Emellett tartalmaz fontos vitaminokat és ásványi anyagokat, és nagyon alacsony a zsír- és nátriumtartalma. A rákmegelőző hatással kapcsolatban különböző kutatások készültek. A Colorado State University által kibocsátott tanulmánysorozatból kiderül, hogy a rendszeres bab- és burgonyafogyasztással megelőzhető a mellrák. Egy másik kutatás eredményei azt mutatják, hogy a babot hetente négyszer fogyasztók körében a vastagbélrák kialakulásának kockázata csökken. Az említett tanulmány során azt tapasztalták, hogy a korábban vastagbélrákkal kezelt páciensek esetében 45%-kal csökken a betegség kiújulásának kockázata a bab és egyéb hüvelyesek rendszeres fogyasztása mellett.

A bab eredete

A veteménybab (Phaseolus vulgaris) népiesen paszuly, paszulyka, vagyífuszulyka Amerikában őshonos, az indiánok már 5000 évvel ez előtt, más források szerint még régebben termesztették. A Peru és Mexikó területéről származó régészeti leletek azt mutatják, hogy a bab kilencezer éve része az emberi kultúrának. Indián kereskedők Dél-, és Közép-Amerika meleg éghajlatú lejtőin is meghonosították, majd innen terjedt Afrikába és Ázsiába. Magyarországra a XVI. században jutott el. Számtalan nemesített fajta létezik. Hazánkban már 1560 körül ismerték. Manapság főként a Dunántúl déli és nyugati részén, Kalocsa, Mohács környékén. Pest, Nógrád és Szabolcs-Szatmár megyében termesztik elterjedten.

Az antioxidáns fuszulyka

Nagy formagazdagságot mutat. A Nemzeti Fajtajegyzékben 42 étkezési szárazbabfajta, 4 tűzbab és 3 Lima-babfajta szerepel. Ezenkívül több tucat ún. tájfajta is képviseli az örökletes alapokat a hazai génbankokban. Ennek is köszönhetően a bab rendkívül változatos formában jelenik meg táplálkozásunkban levesek, köretek, savanyúság, főzelék, tészták összetevőjeként. A bab színétől függ, hogy mennyi antioxidánst tartalmaz. A bab héja a színét és antioxidáns képességét a fenoltól és antocianin nevű anyagtól kapja. Minél sötétebb a bab, annál több fenolt tartalmaz. A legmagasabb antioxidáns tartalma a vörösbabnak van.

Termesztésük

Az egyes babfajták itthon május elejétől szeptember végéig tenyésznek, ezért fő kultúraként neveljük. Támfalra, kerítésre, épületrészre futtathatók. Az ápolása két-három kapálásból, az indák és a támaszok gondozásából áll. Öntözés nagy szárazság esetén szükséges, persze locsolás mellett bővebben terem. Szedésüket zsenge, kifejthető állapotban és éretten végezhetjük. Pergolákra futtatva, lugasok, folyosók árnyékolására, pihenők kialakítására kiválóak. Háttérnövénynek, bemutató-, hobbi-, gyűjteményes kertekbe ültethetők. A bab a hüvelyes vetemények közé tartozik. A hüvelyeseket növénytanilag a magvaik végett termelt pillangós virágú növények alkotják. Ide tartozik még borsó. a lencse, a csicseri borsó, a szójabab is. Egyes fajaik különlegesen díszesek. A hüvelyesek magvai emberi és állati táplálékul egyaránt alkalmasak. Szalmájuk értékes takarmány. Alapvetően hazánk egész területén termeszthető. A szárazbab akkor érett, ha szára elszáradt, levélzetét lehullajtotta, a magok kemények, színük, mintázatuk a fajtára jellemző, víztartalmuk 1pedig 16–20%-nál nem több.

Hogyan tároljuk és készítsük el?

Soha ne vegyünk olyan babot, aminek a zacskója párás. Ne legyen a szemek között törmelék, rágott, fonnyadt, penészes vagy törött szem. Ha kis, kerek lyukakat látunk rajta, akkor a zsizsik már megtámadta, ne vegyük meg! A szárazbabot száraz, hűvös helyen, zárt dobozban vagy üvegben tároljuk. Így károsodás nélkül egy-két évig is eláll. Nagy mennyiséget azonban nem érdemes beszerezni, mert ha megtámadja a babzsizsik, az egészet ki kell dobni. Segít az is, ha a babot hűtőszekrényben tároljuk, vagy néhány napra a mélyhűtőbe tesszük, azután száraz helyen tartjuk. A babot lehetőleg a saját kertben termeljük, vagy kistermelőktől vegyük, mert így elkerülhetjük a vegyszeres kezelést. A szárazbabot válogassuk át, tisztítsuk meg a szeméttől, utána alaposan mossuk meg és áztassuk. Öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje, és takarjuk le fedővel. Több órán keresztül hagyjuk ázni, de legjobb főzés előtti nap beáztatni, mivel jól megpuhul, és jelentősen csökken a főzési idő. Csak hideg vízben áztassuk! A víz hőmérséklete ne legyen magasabb 15 °C-nál. Ennél melegebb vízben a bab megsavanyodik, és már nem főzhető puhára. A babot az áztató vízében főzzük egy kevés víz felhasználásával. Az elfőtt folyadékot mindig forrásban lévő vízzel pótoljuk, különben a bab nem puhul meg. Áztatás nélkül is puhára főzhetjük, ha a forrásban lévő vízbe egy kávéskanál szódabikarbónát teszünk. Hátránya, hogy szétroncsolja a babban lévő B-vitamint, és csökkenti az étel minőségét. Mivel a bab sajátos íze nedvével együtt kiszárad, fokozottabban kell ízesítenünk. Sokkal ízesebb lesz, ha sárgarépával, petrezselyemmel, hagymával és zellerrel együtt főzzük. Az ételt csak a bab teljes megpuhulása után sózzuk! Ha a bableves vagy a főzelék nem lesz a kedvencünk, akkor jöhet például a babsaláta, de a megfőtt és átpasszírozott vörösbabot kenhetjük kenyérre is. Finom és mutatós is, ha egyszerre többfajta babot használunk a salátához, zöldségekhez. Bátran használjunk hozzá fűszereket és oliva olajat, citromlevet is.
A babból készült különlegességek közé tartozik a mexikói chili con carne.

Ha puffaszt

Ha a bab fogyasztása következtében kellemetlen tünetek lépnének fel, két dolgot tehetünk. Az egyik megoldás, hogy főzés előtt áztassuk a babot 12-15 órán keresztül, az áztató vizet öntsük ki, és friss vízben főzzük meg. A másik módszer a bab fűszerezése. Különösen jó erre a kömény, a rozmaring, a fokhagyma, az ánizs, a kurkuma, a citromfű és a koriander.

Babfajták

A valódi babfajok magjait a szójabab kivételével étkezési célokra használják. Összetételükben nagyon hasonlóak, viszont étkezési értékük széles határok között változik. a kúszó fajtákat friss fogyasztásra, zöldbabként termesztik. A szárazbabtermesztésre használatos fajták hüvelye általában semmilyen állapotban nem alkalmas frissen fogyasztásra, a kifejtett mag pedig mindenképpen főzést igényel. A mag alapszíne a fehértől a zöldön, a sárgán, a sárgásbarnán, a rózsaszínen, a piroson, a barnán és a lilán keresztül egészen a feketéig terjedhet, s számtalan kontrasztmintázat fordulhat elő. A mag alakja a majdnem gömbölyűtől a lapos, a hosszúkás és a vese alakúig terjedhet. A hüvely színe a zöld, a sárga, a piros és a bíbor különböző árnyalatait veheti fel, ezenfelül piros vagy bíbor cirmos is lehet, alakja pedig lapos, kerek, szabályos vagy szabálytalan, egyenes vagy élesen begörbült. A közép- és dél-amerikai eredetű veteménybab (török eredetű, régies elnevezése a paszuly, Phaseolus vulgaris) a szója után a legfontosabb hüvelyes. Nálunk paszulynak is hívják. Számos országban bokorbab, karósbab, ill. vesebab a neve, így az Egyesült Államokban is, ahol ez a kifejezés egy határozottan vese alakú, vörös, sötétvörös vagy fehér magvú fajtacsoportra vonatkozik. Brazília, Kína és az Egyesült Államok együttvéve a világ szárazbabtermésének több mint egyharmadát termelik meg. A szárazbabot különösen nagyra becsülik a latin-amerikai és a karibi konyhában. Európa elsőszámú babja, a lóbab (Vicia faba). A lóbab nem tűri a forró időjárást, nyáron a mérsékelt övben csak a hűvösebb, télen csak a melegebb területeken termesztik. A közép-amerikai eredetű holdbab vagy limabab (Ph. limensis vagy Ph. lunatus) Amerikán kívül néhány országban jelentős kereskedelmi cikk. A limabab könnyen megkülönböztethető magjának jellegzetes, finom barázdáltságáról. A tűzbab (Ph. coccineus) Amerika trópusi részén őshonos. Természetes környezetében évelő, a mérsékelt övben – kismértékben – egyéves kultúrában termesztik. Erőteljes kúszónövény, skarlátpiros virágai mutatós fürtökben állnak, hüvelye nagy, érdes felületű, magjai szintén nagyok, színesek. A tűzbabot Nagy-Britanniában és Európában szép virága és húsos, éretlen hüvelyei miatt termesztik. A mungó-, indiai- vagy aranybab (Ph. aureus vagy Ph. mungo) Indiában őshonos. Keleten csíranövényként való fogyasztásra nagy mennyiségben termesztik, míg Európában és Amerikában a mungóbab kevésbé ismert, leszámítva a már elkészített csíráztatott formát.

Források: www.wikipedia.com www.webbeteg.hu https://terebess.hu/, http://hazipraktikak.network.hu/

Bableves, ahogy Zsófi mama készíti

A legjobb, ha frissen fejtett babból készül. A téli fejtett bablevest mindig rántással készítem.
Hozzávalók:
40-50 dkg fejtett bab, egy adag leveszöldség (3-4 sárgarépa, 2 fehérrépa, esetleg egy negyed zeller), egy-két szál petrezselyemzöld, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál liszt és kevés zsiradék a rántáshoz, mokkáskanálnyi pirospaprika, só, 40 dkg füstölt hús: füstölt tarja és lángolt gyulai kolbász, 1 fej burgonya, egy kis csípős piros arany.
Elkészítés:
A füstölt tarját kuktában 15 percig főzöm, majd hozzáadom a feldarabolt zöldségeket, burgonyát, babot, a fokhagyma gerezdeket, a lángolt gyulai kolbászt, (de ezt ki is hagyhatjuk, akkor több füstölt tarja kell), a már korábban kicsit beáztatott babot, (friss fejtett bab nem igényel sok áztatást) a sót és a píros aranyat Továbbra is a kuktában puhára főzöm az egészet. Kihűtöm, de csak másnap rántom be. Előtte leszedem a felszínen úszó zsír nagyobb részét. A középbarba rántás után belekerül az elmaradhatatlan csipetke is.
Rozmaringos, krémes fehér bab
Hozzávalók 4 adaghoz: 500 gramm fehér bab (főtt vagy konzerv), 3 evőkanál olívaolaj, 3 gerezd fokhagyma, ízlés szerint rozmaring, 2 deciliter fehérbor, ízlés szerint só. Elkészítés: Az előzőleg puhára főzött vagy konzerv babot lecsepegtetjük. Az olívaolajon megfuttatjuk a felaprított fokhagymát, de éppen csak annyira, hogy illatozzon. Máris ráöntjük a babot, átkeverjük és aláöntjük a bort, majd a rozmaringot is belemorzsoljuk. Tíz percig a legalacsonyabb hőfokon pároljuk, gyakran átkeverjük.

Forrás: https://sobors.hu/receptek/rozmaringos-bab-recept/

Előző

Zöld hírek

Következő

Vetélytársak: Tuareg kontra Audi