0
Shares
Pinterest Google+

Ha Olaszországban járok a családdal, soha nem jövünk haza friss édeskömény nélkül. Néhány éve rokonaim, ismerőseim még csak méregették e különleges, de pazar illatú zöld gumót. Azóta az édeskömény már itthon is kapható. Ánizsos íze remekül illik salátákhoz, zöldséges ételekhez. Olaszországban párolva, olajban kisütve is fogyasztják, például halételek mellé. Termését fűszerként levesek, főzelékek, szószok, halételek, sütemények, cukorkák, likőrök ízesítésére használják. Igen finom az édesköménnyel sütött kenyér és a karácsonyi mézes sütemény. A gumó hűtőben napokig eláll, de csakis egészben tároljuk, így ugyanis hosszabb ideig megőrzi aromáját. Levelét ánizskapornak is szokták nevezni, zöldfűszerként használatos. Magjából gyógyteát is lehet főzni. Illóolaját a szépségipar használja számos kozmetikum és krém összetevőjeként. Amikor magjából teát készítünk, ajánlatos kissé összezúzni a magot (egy teáskanálnyit), majd leforrázni egy bögre vízzel, utána tízpercnyi áztatás után legjobb melegen meginni.

Már Hippokratész is ajánlotta

Az édeskömény (Foeniculum vulgare) a zellerfélék családjába tartozik. Már az ókorban is ismerték, a rómaiak, a görögök, de a kínaiak is rendszeresen használták egészségre gyakorolt hatásai miatt. Számos helyen már igen korán termesztették is ezt a mediterrán térségben őshonos, vadon is növő zöldségfélét. Hippokratész leírásában csecsemőkori bélgörcsök ellen ajánlotta. Dioszkoridész is emésztést könnyítő gyógyszerként írja le. A rómaiak a nagy, gyomrukat megterhelő lakomák előtt körbe adtak egy kis szelencét, amelyben édesköménymag volt. Egy csipetnyit szétrágva igyekeztek megelőzni a gyomorégést és az egyéb emésztési gondokat. Az ősi Kínában, Indiában kígyómarás elleni szerként is használták. Észak-Amerikába is elvitték a bevándorlók. Mára szerte a világon ismerik. Magyarországra a rómaiak hozták be, majd a későbbi századokban a kolostorok “füves kertjeiben” termesztették. A Dunántúlon a termesztésből kivadulva is megtalálható. Az ernyősvirágzatúak családjába tartozó, illatos, évelő növény egy-két méter magasra nő. Szára egyenes, elágazó. Hengeres, többszörösen szárnyalt levele van, szétálló levélkékkel. Ernyős virágzatú, apró szirmai sárgák. Íze, illata jellegzetesen ánizsos. Termése nagyon hasonlít a kaporéhoz, de nagyobb annál. Az édeskömény gyakrabban használt magyar nevei: magyar ánizs, olaszkömény, egyéb elnevezése ánizskapor, fennel, ismert olasz neve finocchio.

Fűszer- és gyógynövény

Az édeskömény fűszer- és gyógynövény is. Három termesztésben álló változata van. A közönséges édeskömény, a varietas vulgare termése sötét színű, csípős, kissé édes ízű, ezt használják elsősorban fűszerként. A varietas dulce termése hosszabb, keskenyebb, halványabb színű, nem csípős, hanem édeskés, ez a “római kömény” vagy római édeskömény. A varietas azori változat termése nem annyira jó ízű, ennek fiatal hajtásai főzeléknek és salátának jó. Tápértéke kevésbé jelentős. Leginkább gyógynövényként, a termése (magja) miatt lett ismert, ez ugyanis az egyik legjobb természetes puffadás-gátló, emésztést segítő szer. Az édeskömény egyedülálló antioxidáns és egészségjavító hatással rendelkezik. Nagy mennyiségű magnéziumot, kalciumot, foszfort, vasat, káliumot és mangánt, a vitaminok közül pedig A-, B- és C-vitamint tartalmaz. Csökkenti az egyes daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát, valamint gyulladáscsökkentő hatású. C-vitamin-tartalmának köszönhetően erősíti az immunrendszert és javítja az általános közérzetet. Az első gyógyhatású szer, amivel csecsemőként találkozhattunk. A csecsemő és gyerekgyógyászatban is gyakran alkalmazzák kiváló görcsoldó hatása és szélhajtó hatása miatt. De az idős embereknek is igazi jótevője. A hasi és mellkasi panaszokat is enyhíti, ráadásul kellemes illatú. Hurutoldó teának sem utolsó egy kis mézzel. Az édeskömény tejszaporító hatású. Külsőleg is használatos. Kiváló szemborogatásra és bőrápolásra, ugyanis segít tisztítani a bőrt, illetve jó hatású a különböző bőrön kialakult sérülésekre. Lelki eredetű panaszok kezelésére is alkalmazzák: segít oldani a magányosság érzését, és a depresszió leküzdésében is támogathat bennünket. A szakértők viszont felhívják a figyelmet arra, hogy a vadon termő édeskömény könnyen összetéveszthető a mérgező foltos bürökkel, ezért csak az gyűjtsön vadon termő édesköményt, aki biztosan be tudja azonosítani!

Számos jótékony hatás

A hatóanyagokat a benne található illóolaj tartalmazza: többek között az édes ízű transzanetolt, a kesernyés, kámforos ízt adó fenkolt és az ánizsaldehidet. A római édesköményben 10–30%-kal több az anetol, mint a közönséges édesköményben. Illatát az ánizsaldehid adja, ami miatt igen hasonlít az ánizséhoz. Az egész növény tartalmaz illóolajat, a gyökér azonban eltérő összetételben. Ennek hatóanyaga a dilapiol. Enyhe görcsoldó, szélhajtó, emésztésjavító, antibakteriális hatású. Nemcsak az emésztőrendszer simaizmaira hat, hanem a méh izmaira is, így menstruációs fájdalmak enyhítésére is alkalmas. Elősegíti a bélgázok távozását, hashajtó teakeverékekhez is adják, hogy enyhítse a hashajtó által okozott görcsöket. Hasfájós babák teájának is része. A légúti hurutoknál köptető és nyálkaoldó hatású. Nőgyógyászati problémák és a prosztatarák kezelésére is alkalmazható. Felhasználható még a rendszertelen menstruáció kezelésére. Ösztrogén tartalmú növényként tartják számon, ezért egyéb női bajok enyhítésére, például a klimaxos panaszokra is ajánlják a természetgyógyászok.

Akár teraszon is

Termesztése egyszerű, akár a teraszon egy virágcserépben is megél. Az ültetéshez magot patikában is vehetünk, de vetőmagboltokban is beszerezhető. Nagytermetű, kaporhoz hasonló növényünk lesz, ami szereti a napos helyeket, nem véletlenül, hiszen a mediterrán vidékeken őshonos. Vigyázzunk, mert fagyérzékeny. Különösen sok édeskömény termett Madeira szigetén, amikor azt a portugálok az 1420-as években birtokba vették. João Gonçalves Zarco erről a növényről nevezte el azt az öblöt, ahol a sziget későbbi fővárosát megalapították, mert az édeskömény főzetével kúrálta krónikus szembaját. Napjainkban a világ valamennyi mérsékelt, illetve meleg éghajlatú vidékén termesztik, a legtöbbet Franciaországban és Bulgáriában. Magyarországon mintegy 1500 hektáron, elsősorban a közönséges édesköményt termesztik.
Források: www.hazipatika.com , www.wikipedia.com www.femina.com

Sült édeskömény

Két-három édesköményt szedjünk cikkekre, majd vágjuk kétujjnyi vastag csíkokra. Sózzuk, borsozzuk, locsoljuk meg egy kevés olívaolajjal. Végül szórjuk meg reszelt parmezánnal és sütőben 180 fokon süssük meg,

Mini édesköményes kosárkák paprikakrémmel

2017_jun_gasztro_kep1

Hozzávalók: A tésztához 25 dkg liszt, 8 dkg vaj, kevés só, 1 dl víz. A töltelékhez: 30 dkg édeskömény, kevés só, bors, 1 evőkanál olívaolaj, 2 dl tej, 2 db tojás, 2 evőkanál parmezán sajt. A paprikakrémhez: 40 dkg piros kaliforniai paprika, 3 gerezd fokhagyma, rozmaring, 0,5 dl olívaolaj.
Elkészítés: A tészta hozzávalóit összedolgozzuk gyors mozdulatokkal, majd hűtőben pihentetjük kb. 1 órát. A paprikát forró sütőben (185°C, legjobb légkeverés + grill) 10-15 perc alatt megsütjük, hogy a héja szépen megpiruljon és el lehessen távolítani. Nekünk csak a paprika húsára van szükségünk. Ahogy sütés után, a paprika bőrét eltávolítottuk, egy forró serpenyőben olívaolajon fokhagymát pirítunk egészben, majd hozzáadjuk a paprika feldarabolt húsát is. Sózzuk, borsozzuk, rozmaringgal ízesítjük. 15 perc lassú főzés után, lezárjuk, majd összeturmixszoljuk további olívaolaj hozzáadásával. A töltelékhez megtisztítjuk az édesköményt, kisebb kockára vágjuk, serpenyőt hevítünk, és zsiradék hozzáadásával átpároljuk 5 perc alatt, sózzuk, borsozzuk. A tésztát a pihentetés után kinyújtjuk, kisebb piteformákba rakjuk úgy, hogy a tésztának pereme legyen. Belekanalazzuk a párolt édesköményt. 2 db tojást felverünk, hozzákeverjük a tejet, majd a parmezán sajtot, sót, borsot. Az így kapott tojásos alapunkat, rákanalazzuk a megtöltött tésztakosárkákra. Előmelegített 165°C fokos sütőben, légkeveréssel 20 perc alatt készre sütjük, majd a langyosra hűlt paprikakrémmel tálaljuk.
forrás: www.mindmegette.hu

Előző

Megújult a népszerű Renault Captur

Következő

Suzuki Vitara – európai ranglista élén