0
Shares
Pinterest Google+

A nyári hőségben aligha van jobb dolog, mint egy kellemes borsmentás limonádét kortyolgatni vagy egy zöldmentás Mojito koktéllal frissíteni magunkat. A menta, hűsítő hatása és kellemes íze miatt manapság is igen közkedvelt növényfaj. Az enyhén csípős illatú fűszernövényt már az ókori egyiptomiak és a perzsák is ismerték és termesztették. Számos fajtája közül a legelterjedtebb a borsmenta és a fodormenta.

KIS MENTA-TÖRTÉNELEM

A monda szerint Menthe egy nimfa volt a görög mitológiában, akibe beleszeretett Hádész, az alvilág istene. Hádész felesége, Perszefoné féltékenységében növénnyé változtatta a lányt. Egy másik változat szerint maga Hádész rejtette el szerelmét fűszernövény képében gyanakvó feleségének bosszúja elől. Már elődeink is úgy gondolták, hogy a menta gyógyít és fűszerez. Az egyiptomiak a szarkofágokba tették a halottak lábához. Az ókori görögök egy része afrodiziákumnak, vágyfokozónak tartotta a házasulandók ezért mentakoszorút viseltek. Hippokratész szerint viszont megöli a spermát, ezért a fogamzásgátlás érdekében használtak a mentából készült kúpot. A Bibliában is megemlítik a mentát. A zsidók a templom padlóját borították vele, de a mai napig is a kóser konyha része. A rómaiaknál a vendégszeretet szimbóluma volt, az asztalt fertőtlenítették és illatosították vele, a bor ízesítésére, valamint a főzéshez használták. Mentakoszorút viseltek a másnaposság ellen, de már akkor is a lehelet frissítésére is szolgált. Japánban és Kínában az ókor óta használják a borsmenta leveleket fertőtlenítésre. Kínában más illatos füvekkel koszorút fontak belőle és elégetésével fertőtlenítették a házat. Úgy tartották, hogy az illata élesíti az elmét, nyugtatja az idegeket. Jó az emlékezőképesség javítására és a meditáció előtt.

AZ ÁRVACSALÁNFÉLÉK KÖZÉ TARTOZIK

A menta az árvacsalánfélék növénycsalád tagja. Rokona többek között a citromfűnek, a zsályának, de a tikfának és a csalánnak is. A 3-4 termesztett menta közül a borsmenta és a fodormenta a legismertebb. A két fajta között a legjelentősebb különbség a menton és mentol arányában van. A borsmenta több mentolt tartalmaz, mint a fodormenta, ezért erőteljesebb az illata is.

SOKOLDALÚ FELHASZNÁLÁS

A mentafajok felhasználása rendkívül széleskörű. Használhatjuk teákhoz, italokhoz, zselékhez, szirupokhoz, cukorkákhoz, fagylaltokhoz, gyümölcssalátával is isteni, de egy egyszerű zöldsalátát is feldobhatunk vele. Nagy mennyiségben alkalmazza a gyógyászat és a kozmetikai ipar. A mentanövény minden része tartalmaz illóolajat. A levelekben mentolt, mentolésztert, mentont, mentofuránt, valamint flavonidokat találunk. Sok más fűszerhez hasonlóan, segíti az emésztést. Csillapítja a rovarcsípések, bőrbetegségek okozta viszketést, megnyugtatja a napégette bőrt, hűti az átforrósodott testet. Segít a fejfájásnál. Illata tisztítja a légutakat és ezzel javítja a légzést. Hatékony a baktériumos fertőzésekkel szemben, csökkenti a pattanásokat és a faggyútúltermelést. Élénkíti a vérkeringést. A bors- és a fodormenta leveleiből egyaránt készül tea, és mindkét fajtát a kozmetikai ipar is előszeretettel használja, mivel hűsítő érzetet hagy maga után. A fodormentából készült tea valamivel gyengébb, görcsoldó, puffadáscsökkentő, gyomorerősítő hatású, de megfázás és köhögés esetén is ajánlják. A borsmenta erősebb, magasabb mentoltartalma irritálhatja a nyálkahártyát, légszomjat okozhat, emiatt kisgyerekeknek, csecsemőknek egyáltalán nem szabad borsmenta- vagy mentoltartalmú készítményeket (orrcsepp, kenőcs stb.) adni. A borsmenta kiváló fűszere a halnak, húsoknak, friss salátáknak, de mártást is készíthetnek belőle. Az arab és az észak-afrikai konyha egyik fontos fűszere. Szörpként, likőrként is találkozhatunk vele, és az egyik legnépszerűbb koktél, a mojito alapja. Szárított, morzsolt formában is kapható, ez viszont nem adja azt az üdítő ízt, mint a friss változat. A mentateát az arab világban mindennap szinte szertartásszerűen fogyasztják, akár napi 4-5 pohárkával. Helytelenül gyakran szinonimaként használják a mentás és a mentolos kifejezést. A menta maga a fűszer- és gyógynövény, a mentol pedig a leveleikben található jellegzetes ízű és illatú illóolaj. Az ételek és édességek, amelyekhez mentát használunk mentásak, míg a hűsítő cukorkák, fogkrémek, dohányáruk, csokoládék mentollal készülnek, esetükben a mentolos jelzőt használjuk.

BORSMENTA (MENTHA PIPERATA)

Habár különböző mentafajokat évezredek óta ismer és használ az emberiség, a jelenleg legnagyobb népszerűségnek örvendő borsmentát csupán a 18. században írták le először a Brit-szigeteken. A borsmenta (angolul peppermint) a legillatosabb, legaromásabb mentafajta. Népies neve angol vagy borsos menta. Ez utóbbi onnan ered, ha levelét megrágjuk, csípősnek, borsosnak, majd pedig kellemesen hűsítőnek érezzük. A középkorban kezdték el fogtisztítóként is használni, a korabeli szerzetesek pedig rájöttek, hogy erős illata távol tartja az egereket és a patkányokat a kamráktól. Majd egy méteresre is megnőhet, levelei enyhén szőrösek, virágzata halvány rózsaszín. Évelő, július-augusztusban virágzik. A borsmenta a vadon termő vízparti menta és a zöldmenta spontán kereszteződésének eredménye. Valószínű, hogy a Brit-szigeteken alakult ki. Az Újvilágba érkező első brit telepesek vittek magukkal belőle és termesztésbe vonták Észak-Amerika területén is, ahol a mai napig az egyik legnagyobb mennyiségben termesztett gyógynövényfajok közé tartozik. Világszerte sok más országban termesztik, ki is vadul. A téli fagyot jól tűri, kedveli a gazdag, mélyrétegű talajokat és viszonylag vízigényes. Levelei rövid nyelűek, lemezük lándzsa vagy nyújtott ellipszis alakú, fűrészes szélű. Virágai lila színűek, július és szeptember között nyílnak. A hatóanyagot a virágzás előtt gyűjtött, szárított lomblevelei szolgáltatják. Leginkább az édesipar használja likőrök, cukorkák, bonbonok, szörpök, csokoládék ízesítésére. Magyarországon is elterjedt, elsősorban, mint teanövény. Emésztési zavaroknál, felfúvódásnál, epegyulladásnál, menstruációs zavaroknál nagyon jó szolgálatot tesz. A tea egy evőkanál vágott mentából készül 150 ml forrásban lévő vízzel, 5-10 perces áztatással. Naponta 3-4 csészével fogyaszthatunk belőle, étkezések között. A mentol a nyálkahártya hidegérző receptoraira hatva hűsítő érzést kelt. Csökkenti a viszketési ingert a bőrön. Migrénes rohamoknál görcsoldó. A mentatea arra érzékenyebb egyéneknél viszont mentoltartalma miatt gyomornyálkahártya-gyulladást okozhat, és csalánkiütés is jelentkezhet. Továbbá férfiaknál nagy mennyiségben káros hatással van a tesztoszteronszintre. A tesztoszteronszint csökken, és emiatt spermiumképzésben is zavarok lépnek fel. A borsmenta kellemes illatát a levelekben és a virágzatokban felhalmozódó illóolajnak, a mentolnak és a mentonnak köszönheti. Az illóolaj fő hatóanyaga, a mentol számos gyógyszerben megtalálható. A gyógyászati célú hasznosítás mellett számos kozmetikum (fogkrémek, szájvizek) és élelmiszer (üdítő italok, rágógumi) fő összetevője. A borsmenta csíraképes magot nem érlel, így földbeni módosult hajtásaival, zölddugványozással vagy sarjakkal szaporítjuk. Telepítésének optimális ideje október. Fontos, hogy jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag talajba kerüljön. Árnyas, hűvös helyen érzi jól magát. Házi kertben, balkonládába ültetve levelei folyamatosan szedhetők. A frissen levágott hajtásokról fosszuk le a leveleket, majd napfénytől védett, szellős helyen, természetes módon szárítsuk. 1 éven belül használjuk fel. Ha nem szárítjuk, fiatal, friss, zöld leveleit és hajtásait használjuk, melyeket a kora reggeli órákban kell leszedni. Ízesíthető vele üdítő, koktél, hústöltelék, gyümölcssaláta, vagy akár fagylalt is. Egyes országokban a sülteket borsmenta-szósszal szervírozzák. A mondás szerint a menta a bárány egyik legjobb barátja, de néhány levélke, kakukkfűvel, majoránnával együtt pikáns ízt ad például a pulyka töltelékének is.

FODORMENTA (MENTHA SPICATA)

A fodormenta vagy zöldmenta, népies nevén köményes menta vagy kerti menta is az árvacsalánfélék családjába tartozó gyógy- és fűszernövény. A borsmentával egyetemben évelő. Nem sokban különböznek egymástól, elég könnyen össze is téveszthetők! Főként a nedves, nyirkos talajt, és árnyékos helyet kedveli. Az ókortól kezdve a bölcsesség szimbólumának tartották. Aromája kellemes, nem túl erős, a legkevésbé csípős mentafajta. Ezért borsmentánál alkalmasabb hűsítő italok, koktélok készítésére. Belőle készítik például a Mojito koktélt. Salátát, mentakocsonyát is készíthetünk belőle, fokhagymával együtt pedig bárányból készült és halas fogások fűszerezésére kitűnő. A fodormentából készült olaj gyengébb, mint a borsmentáé, de ezt is gyomorbántalmak ellen ajánlják. Ezen kívül édességeket, leveseket, zöldség- és gyümölcssalátákat és szószokat is készíthetünk mentával.   Illóolaját az illatszer- és élelmiszeripar fogkrémek, szájvizek, szappanok, samponok, rágógumik íz- és illatösszetevőjeként hasznosítja. A világ mentoltermelése évente 100 tonna körüli kristályos anyag. Káros mellékhatása nem ismert. A fodormenta olajának legfontosabb alkotórésze a konyhakömény terméseinek ízéért is felelős karvon. Ez az illóolaj elsősorban emésztésjavító és szájápoló készítmények összetevője.
Források: vitaminszigetfüvészbloglifepressszimpatikaWikipedia

RECEPT: MENTÁS ZELLERKRÉMLEVES

Hozzávalók: 1 nagyobb zellergumó (kb. 40 dkg), 2 dl tejszín, 2 dl leves alaplé, egy csokor menta apróra vágva, só, bors, olívaolaj. Elkészítés: A meghámozott zellert felkockázzuk, az alaplében puhára főzzük. A főző lével együtt pépesítjük, tejszínt adunk hozzá. Elkeverjük a mentával, tálalásnál olajat csorgatunk rá és frissen őrölt borssal szórjuk.
forrás: origo.hu.

Mojito koktél: otthon is könnyen elkészíthetjük. Hozzávalók: 1 db lime, 6 db mentalevél, 4 cl  fehér rum, 4 cl cukorszirup, szódavíz, zúzott jég. Egy lime-ot 4 gerezdre vágunk, és long drink-es pohárba tesszük. Rátesszük a mentaleveleket is. Rátöltjük a cukorszirupot, és a rumot. Zúzott jéggel megtöltjük a poharat. Végül szénsavas ásványvízzel feltöltjük az italt, és alaposan átkeverjük.
Forrás: Cookpad

 

Előző

Roland Berger: Az európai fenntarthatóság kulcsa a hidrogén lesz

Következő

Augusztus havi flotta híreink