gasztronómia

Március havi Gasztronómia rovatunk

A mézeskalács fontos része az ünnepnek nélküle el sem lehet képzelni az igazi karácsonyi hangulatot és főleg illatokat. Nem mellesleg a sütése jó szórakozás gyerekeinkkel, unokáinkkal. A legkisebbek is imádják gyúrni, formázni, díszíteni. Jól mutat az ünnepi asztalon, a fa alatt, de akár a fára is akaszthatjuk. Előkerülhetnek a régi receptjeink, a nagymama, dédike, de akár szépanyánk féltett kincsei,

A libamáj sok ezeréves története egészen az ókori Egyiptomig (Kr.e. 2500) nyúlik vissza. Írott források szerint ekkor kezdték a ludat (köznapi nevén a libát) tenyészteni és ezzel egyidejűleg tömni, illetve hízott májukat fogyasztani. A szakkarai temetőben, a fontos hivatalt betöltő Mereruka sírján lévő domborművön jól látható a libatömés jelenete. A liba hizlalásának gyakorlata Egyiptomból terjedt