0
Shares
Pinterest Google+

Adataggregátor cég a nyílt bankolás hazai úttörője

Május 3-án hirdették ki az idei FinTechShow győztesét, egy pénzügyi adatgyűjtő megoldást. Az Aggreg8.io pénzügyi adatokat tesz könnyen elérhetővé és felhasználhatóvá az ilyen információkkal dolgozó cégek és szolgáltatások számára. A megoldással számos ma működő folyamat (pl. hitelbírálat, könyvelés, számlabefizetés stb.) válhat egyszerűbbé, gyorsabbá és költséghatékonyabbá a jelenleg ismert hagyományos megoldásokhoz képest.
Az Aggreg8.io a magyarországi nyílt bankolás (open banking) küszöbön álló elterjedésének jó példája. Az open banking tulajdonképpen a bankok kapujának kitárása, a náluk felhalmozott adatok „újrahasznosítása”.

A bankok a mindennapi működésük során temérdek információt halmoznak fel, melyek intelligens elemzése és egyszerű, élményszerű megjelenítése segítheti abban a felhasználókat, hogy új szemléletben is átláthassák a pénzügyeiket és ezáltal egyre jobb döntéseket hozhassanak. Az adatátadás a bankok részéről úgynevezett API-kon (Application Programming Interface) keresztül történik. Az open banking tehát az egyedi igényekhez, felhasználói élethelyzetekhez igazodó digitális pénzügyi szolgáltatások nyújtását teszi lehetővé.
A magyar bankok, hasonlóan az Unió többi bankjához, 2018. első negyedév végéig kiépítették a számlainformációs (AISP) és fizetés-kezdeményezési szolgáltatások (PISP) nyújtásához szükséges adathozzáféréseket.
Forrás: www.fintechzone.hu , www.aggreg8.io

Waze a CarPlay műszerfalon

Nemrégiben elkészült és hivatalosan, nyilvánosan is elérhető a Ford és a Waze együttműködésében fejlesztett megoldás, amely az iPhone felhasználóknak is lehetővé teszi, hogy a Waze navigációt használjanak az autóba épített gyári kijelzőn.
A Ford már korábban is támogatta az Android Auto és Apple CarPlay megoldásokat. Az Android Auto csak Android telefonokon érhető el – igaz, ez támogatja, hogy a felhasználó a Google Maps vagy a Waze alkalmazást használja navigációra –, az Apple CarPlay viszont kizárólag az Apple Maps használatát engedélyezi. Ez utóbbi nem túl népszerű navigációs alkalmazás.

A Ford Sync 3 azonban támogatja az Applink protokollt, ami lehetővé teszi, hogy mobil alkalmazások közvetlenül kommunikáljanak az autóval, és ma már vannak is ilyen alkalmazások, igaz, egyelőre nem sok. Nálunk leginkább az Accuweather és a Sygic Car Navigation alkalmazások lehetnek ismerősek azok közül, amelyek már korábban is együttműködtek a Ford Sync 3 rendszerrel. Ezek közé lépett most be a Waze is, így végre az iPhone tulajdonosok is használhatják azt az autó nagy méretű kijelzőjén.
Számos felmérés alapján az Apple CarPlay-kompatibilitás egyre több okostelefon-felhasználónak sarkalatos kérdés az autózásban. Ma már több mint 300 modellben lehetséges a használata, ami leegyszerűsítve azt jelenti, hogy az műszerfal infotainment képernyőjén az IOS kezdőképernyője jelenik meg.
Forrás: www.waze.hu; www.apple.com

Milyen a Waymo önvezető autóban ülni?

A Waymo önvezető autói nemrégiben átlépték az 5 millió közúton megtett mérföldet, ennek örömére kiadtak egy három és fél perces videót (https://www.youtube.com/watch?v=B8R148hFxPw). Ebben lőször röviden, érthetően elmagyarázzák az önvezető autó működésének lényegét, majd egy kis időre virtuálisan utazhat a néző egy Waymo-rendszert használó Chrysler Pacifica hátsó ülésén, ahonnan még körbe is lehet nézni.

Az autók három legfőbb eszköze a lidar (lézer alapú távérzékelő eszköz), amely másodpercenként több millió lézersugarat bocsát ki minden irányba, hogy részletes képet kapjon a külvilágról; a körülötte lévő tárgyak, emberek távolságát és sebességét mérő radar; valamint a vizuális információkat, például a közlekedési lámpák színeit érzékelő nagy felbontású kamerák. Ezeket az adatokat összegezve az autó egy adott pillanatban mindent tud a környezetéről három focipályányi távolságon belül, és képes előrevetíteni, hogy mi lesz a következő másodpercekben.
Forrás: www.waymo.com

Előző

A zab újra felfedezése

Következő

GDPR, automata váltók, autómegosztó platform, flotta-zöldítés