0
Shares
Pinterest Google+

Az összefogás kifizetődő

Olcsóbban jövünk ki, ha nagyobb tételben vásárolunk – ezt a közhelyet mindenki ismeri. De ha nincs szükségünk sokra az adott áruból, mit tegyünk? Összefoghatunk többen és kihasználhatjuk az ebből fakadó előnyöket. Ezen előnyök elsősorban anyagiak a nagyobb volumenből adódó kedvezmények miatt, de lehet környezetvédelmi (pl. telekocsi szolgáltatások), és esztétikai hasznuk is (egy parabolaantenna sok helyett).

A közösségi vásárlás egyik sajátos formája a közösségek által vásárolt biztosítás. Legyen az balesetbiztosítás, egészségbiztosítás, vagy épp legfőbb vagyontárgyunk, az otthonunk biztosítási fedezete, egy biztos: sokat megtakaríthatunk azzal, ha összefogunk.

Ha egy társasház tulajdonosközössége összefog, és úgy dönt, hogy lakásaikat együtt, egyetlen szerződésben biztosítják a kedvezőbb díj érdekében, megtehetik: ez a társasház-biztosítás. A közhiedelemmel ellentétben ezen biztosítási forma nemcsak a közös használatban, tulajdonban lévő épületrészeket fedezi, hanem a komplett épületet az alapbetontól a tetőgerincig. Ebben természetesen benne vannak az egyéni lakások is, mindenestől. Ahol a közösség hajlandó emiatt magasabb közös költséget fizetni (jellemzően így fizetik alapterület-arányosan a díjat), a lakástulajdonosoknak elég csak az ingóságaikat biztosítani egyéni szerződésekben.

A lakásbiztosításokban piacvezető Aegon Magyarország társasház-biztosítási termékében, az Aegon Praktikában ráadásul mód nyílik arra is, hogy egy a közösség által elfogadott négyzetméterenkénti értékig az egyéni lakások ingóságait is e szerződésen belül biztosítsák. Egy ilyen, ún. „komplex” társasház-biztosítás mellé pedig már egyáltalán nincs szükség egyéni lakásbiztosításra. Ha a lakástulajdonosok az így megtakarított, nem kevés pénzt például lakástakarékpénztári befizetésekre használják fel, többletkiadás nélkül teremthetnek fedezetet egy-egy épület-felújításra vagy korszerűsítésre. De költhetik fagyira, is, persze.

Kapcsolat: https://tanacsado.aegon.hu/952886

Cégautós vakáció: mire figyeljünk?

Nagyban zajlik a nyári szabadságok időszaka, sokan pedig nyaralásuk alatt is a céges autót használják. A vállalkozások cégautókra vonatkozó szabályozása határozza meg, lehetséges-e, és ha igen, milyen mértékben magáncélokra is igénybe venni a vállalati gépkocsikat.
A képet tovább árnyalja, hogy van, ahol a belföldi utat igen, de a határátlépést már nem engedélyezik a munkatársaknak. A flottakezelők – akik lízingkonstrukció esetén a gépjármű tulajdonosai – külföldre utazáshoz kiviteli engedélyt adnak ki az autóhoz. A schengeni határok létrejötte óta ugyan kisebb a jelentősége ennek az engedélynek, de vannak olyan európai országok, ahol a határátlépéskor szigorúan ellenőrzik a meglétét. Közúti ellenőrzés során pedig bárhol kérhetik az igazolást arról, hogy a vezető jogosult használni az autót. Érdemes indulás előtt áttekinteni azt is, miről szól a használati engedély. Vezető beosztású munkatársak esetén az autópark-kezelők igény szerint már az autó átadásakor kiadnak egy meghatalmazást, ami a házastárs részére is lehetővé teszi a gépjármű használatát – jelzik.

Az üzemanyagkártyák többnyire országhatáron belül érvényesek, a flottakezelők az autókat a magyarországi előírásoknak megfelelő tartozékokkal adják át a cégeknek. A külföldre utazó munkatársnak kell arról gondoskodniuk, hogy az adott ország egyedi előírásainak megfelelően készítsék fel az autót az útra. A kézi poroltó például hazánkban nem kötelező tartozék, egyes európai országokban viszont ezt is kérik az autósoktól – hívják fel rá a figyelmet.
Céges flották esetén a biztosításokat rendszerint az autópark-kezelők kötik meg, az autóvezetőknek azonban ajánlatos tájékozódni a biztosítási és az assistance szolgáltatások részletes feltételeiről: baleset esetén mire kell figyelni, milyen segítséget vehetnek igénybe, számíthatunk-e például csereautóra. Európában az ún. rendszámegyezményhez csatlakozott országokban – az Európai Unió országai, valamint Izland, Norvégia és Liechtenstein – a zöldkártya bemutatása nem szükséges, a rendszám és az országjelzés is igazolja a felelősségbiztosítás meglétét. Ha más ország az úti cél, a cégek a flottakezelőtől vagy a biztosítótársaságtól kérhetik a zöldkártya kiállítását.
Forrás: Privátbankár, www.clb.hu

Bővülő digitális jogok

2017. június óta az emberek az EU-ban ugyanúgy használhatják mobiltelefonjukat utazás közben, mintha otthon lennének – anélkül, hogy többletdíjat fizetnének. Amióta az EU megszüntette a roamingdíjakat, több mint ötszörösére nőtt az adatforgalom, és közel két és félszeresére a telefonhívások száma az EU-ban és az Európai Gazdasági Térségben.
2018. április óta a fogyasztók az EU területén tett utazásaik során is igénybe vehetik azokat az online tartalomszolgáltatásokat, amelyekre hazájukban előfizettek, beleértve többek között a filmeket, a sorozatokat és a sportműsorokat is (a példákat lásd a Tájékoztatóban).
Az Európai Unióban 2018. május 25. óta hatályban lévő új adatvédelmi szabályok értelmében az európaiak biztonságosan továbbíthatják személyes adataikat a szolgáltatók között, például a számítástechnikai felhőben vagy e-mailben; ma már mindenkinek jogában áll tudni, ha adataikat feltörték, vagy ha azok kiszivárogtak, illetve azt is, hogy személyes adataik gyűjtése milyen módon történik. Továbbá a személyes adatok tárolásának megszüntetéséhez való jog alapján a személyes adatokat kérésre törölni kell, amennyiben a vállalat nem rendelkezik jogos indokkal azok megtartására.
A 2016 tavasza óta érvényes, hálózatsemlegességre vonatkozó szabályok révén minden európai polgárnak lehetősége van a nyílt internethez való hozzáférésre, amely megkülönböztetés nélkül garantálja a választásának megfelelő tartalmak, alkalmazások, szolgáltatások és információk kiválasztását.
Forrás: www.kamaraonline.hu

Kärcher Flotta – tisztítás optimalizálva

A tisztítástechnológiai óriáscég Kärcher Flotta néven a gépekre, a helyszínekre és a tevékenységekre vonatkozó, széles körű és releváns áttekintést biztosít a különböző, tisztítással foglalkozó vállalkozóknak. Ennek alapján optimalizálhatóvá válnak a folyamatok, és nagyobb hatékonyság érhető el a legkülönbözőbb tisztítási feladatok teljesítése során.
A Kärcher Flotta alapelve és használata olyan gépadatokon nyugszik, amelyek feldolgozásából tartalmas információk születnek. Ezek az információk egy modern, webalapú portálon érhetőek el. Itt az iparágnak megfelelően a portál különböző verziói állnak a flottakezelők rendelkezésére. Így a Kärcher Flotta az adott flottatípusra vonatkozó releváns, konkrét és aktuális információkkal szolgálhat.
A flottán belüli struktúrák, alkalmazási helyek, vállalkozók, hatáskörök és mérési szempontok az iparágtól és a vállalkozástól függően kerülnek meghatározásra. A tisztítási folyamat megbízhatósága így jelentősen növelhető. A jobb gépvezérlésnek, a visszaélés- és lopásvédelemnek, valamint a gépek megnövelt rendelkezésre állásának köszönhetően a Kärcher Flotta minden üzletágban kiemelkedő teljesítményt nyújt.

A jogosult felhasználók különböző célokra használhatják a Kärcher Flotta rendszerét. Az egyéni beállításokat igény szerint változtathatja attól függően, hogy a gép- és flottainformációkra, a biztonságra, a gépek megbízhatóságára vagy az ellenőrzésre szeretne koncentrálni.
A Kärcher Flotta garantálja a gépek legfontosabb funkcióinak működését, és az ezektől való eltérés vagy zavar esetén azonnal automatikus jelentést küld e-mailen keresztül az illetékesnek: riasztásokat, információkat és javaslatokat.
A Kärcher Flotta webalapú megoldás, így csak egy működő, védett internetkapcsolatra van szüksége ahhoz, hogy teljes körűen használhassa ezt a flottakezelési rendszert. A Telematikbox minden információt kódolt formában, modern adatközlési technológiával (GSM) és UMTS-sebességgel küld el egy világszerte elérhető szerverfelhőbe. A jogosult felhasználó ezek után a felhőn keresztül hozzáférhet a számára fontos adatokhoz és értékelésekhez.
Forrás: www.kaercher.com

Nyaralni mész és végre autóval? Néhány, igen hasznos app az alábbiakban

Nyáron a legtöbben alig várjuk, hogy elérkezzen a vakáció ideje, és elutazzunk az újonnan kiszemelt célországba a családdal, vagy átugorjunk Horvátországba a barátokkal. Ha az idei szabadságod alatt repülő helyett inkább autóval tervezed meghódítani az ismeretlen tájakat, érdemes előre felkészülnöd az utazásra, hogy ne érjenek váratlan helyzetek. Szerezz be még otthon néhány praktikus, ingyenes appot, amelyekkel hatékonyan és élvezetesen töltheted el az autózásra fordított időt!

Marco Polo nyomában
Mielőtt útra keltek, érdemes előrelátóan átbogarászni a térképet, és megtervezni az útvonalat. Régen a felfedezők még útközben rajzolták a térképet, ma viszont már az egész világ elérhető számunkra digitális formában, ami nagyban megkönnyíti a dolgunkat. A Google Maps a legnépszerűbb térképes alkalmazás, amely offline módban is működik, ám egyszerre csak bizonyos mennyiségű terület, adat tölthető le vele. Erre kínál jó alternatívát a MAPS.ME (Android, iOS), amelyben a világ összes országáról található részletes térkép. Az alkalmazással adott régiók térképeit töltheted le korlátozás nélkül attól függően, hogy épp melyekre van szükséged, és aztán offline is használhatod őket. Nagyon gyorsan betöltődnek, még a semmi közepén is.
Hit the Road Jack
El tudsz képzelni egy többórás vagy akár többnapos autózást zene nélkül? Töltsd le a telefonodra az egyik legismertebb zenei applikációt, a Spotify-t (Android, iOS) amellyel több millió, változatos stílusú dalhoz férhetsz hozzá különféle előadóktól. Ha a havidíjas, prémium verziót választod, offline módban is bármikor lejátszhatod a lementett kedvenceket. Amennyiben inkább az élő adásokat kedveled, a Radio Garden (Android, iOS) lehet a tökéletes számodra, amellyel többezer rádióadásba kapcsolódhatsz be, a világ minden táján.
Merre van az arra?
Ha sikerült belőnöd a megfelelő irányt és a jó zene is adott, mindenki jól érzi magát – egy darabig. Aztán persze elkezdenek záporozni a kérdések, óhajok, sóhajok: „Mikor érünk már oda?”, „Éhes vagyok!”, „Igyunk meg valamit!”. Ilyenkor jön jól a Foursquare City Guide (Android, iOS), amellyel könnyedén rákereshetsz a közelben lévő éttermekre és kávézókra. Így útközben is igazi rejtett gyöngyszemekre bukkanhatsz, hiszen a praktikus információk mellett a felhasználók által írt tippek, értékelések színesítik a leírásokat. Mentsd el a legjobb helyeket az applikációban, hogy később is emlékezz rá, hol etted azt az isteni pizzát! Éttermeket az AroundMe-vel (Android, iOS) is egyszerűen kereshetsz, ezzel az applikációval azonban olyan további hasznos szolgáltatóegységet találhatsz, amelyekre a későbbiekben is szükséged lehet a vakáció alatt. Többek között a legközelebbi benzinkutat, bankot, hotelt, szupermarketet, gyógyszertárat, mozit, színházat és parkolót. A térképen az egyes helyszínekre kattintva a rendszer megmutatja az elérhetőségeket és a fontos tudnivalókat, az odajutási útvonalat, és foglalási lehetőséget is biztosít. Listákat is készíthetsz róluk, a megjelölt helyeket pedig könnyedén megoszthatod az útitársaiddal.

Amikor a szükség nagy úr
Hiába tankoltad meg a családot és az autót is a pihenő alatt, fél óra elteltével rendszerint megint meg kell állni – ezúttal WC-t keresni. Ilyenkor tehet jó szolgálatot a Flush (Android, iOS), amellyel egyszerűen és gyorsan, internetkapcsolat nélkül találhatod meg a hozzád legközelebb eső nyilvános WC-ket, bárhol is jársz. A felület egy kattintással ismerteti a legoptimálisabb útvonalat, hogy a lehető leggyorsabban odaérhess a célponthoz. Sőt, azt is feltünteti, hogy az adott mosdó fizetős-e, kell-e hozzá kulcs, illetve, hogy a mozgáskorlátozottak számára biztosít-e hozzáférést.
Karavánfamília
A nyaralás még élvezetesebb, ha nagyobb családi körben vagy baráti társasággal megyünk, ilyenkor pedig általában karavánban utazunk. Több autó esetén előnyös, ha nem kell mindig bevárni egymást, például az említett kitérők miatt. Telefonálgatás vagy chatelés helyett használjátok a Glympse(Android, iOS) applikációt, amellyel egy gombnyomással, biztonságosan oszthatjátok meg egymás pozícióit, mind az autópályán, mind lakott területen.
Forrás autóblog

Előző

Augusztus havi flotta híreink

Következő

Az új Vitara , már ősztől a miénk lehet!