0
Shares
Pinterest Google+

„Kedvenc mondásom és talán ars poeticam is, hogy az élet nem főpróba. Nincs újrázási lehetőség, hogy próba állj és kezdjük a harmadik bekezdéstől. Ha elkezdted csináld végig, csináld teljes szívvel és lélekkel! Ezt a filozófiát szeretném itt a főzdében is megvalósítani!”
– idéztük Radványi Orsolya főzdevezető, tulajdonos szavait, aki élelmiszertudományi MSc. diplomával rendelkezik. Tanulmányait Budapesten és Belgiumban végezte.
A fiatal magyar házaspár nagyot álmodott. Több éves külföldi tapasztalatszerzés után, a már meglévő élelmiszeripari mérnöki tudásuk mellé Belgiumban megszerzett , sörfőző ismereteiket itthon szeretnék kamatoztatni. Hazatérésük után Etyeken telepedtek le, jó tíz éve. Megszerették a települést és lakóit. A terveik egésszé álltak, nekifogtak a megvalósításhoz.
A sörfőzéshez főzde is kell, ami a környékükön nem volt, így tehát építettek egyet Etyek Botpusztán. 2015-ben megalapították az Etyeki Sörmanufakturát. Nagy beruházás volt, de így legalább az igényességet már az alapoktól érvényesíteni tudták. A hazánkban megszokott bonyolult adminisztratív engedélyezési folyamat összes buktatóit megismerték és az év végére már palackozhatták első kész sörüket a megálmodott logo és design felhasználásával.

Egy bécsi bolhapiacon szólította meg az ütött kopott nyomdakészlet a leendő főzdetulajdonost, aki akkor csak azt érezte, hogy ezt meg kell vennie. Később ez a máig meg nem fejtett sablongyűjtemény adta az etyeki kézműves sörök címkéinek grafikai alapját. Ehhez már csak egy csipetnyi modernség és egy-egy jól megválasztott idézet kellett, hogy megszülessenek az élénk, vidám címkék.
Modern tradíció. Ez volt az egyik vezérelv. Kisüzemi előállításban követve a nemes hagyományokat a lehető legnagyobb gondossággal eljárni az alapanyag beszerzéstől a főzdei folyamatokon át a palackozásig. Hagyni a sört elég ideig a tartályban, szűretlenül palackozni, sőt a magyar piacon egyedülálló módon úgynevezett élősört előállítani. Mindezt persze a legmodernebb módszerekkel, különleges receptek megalkotásával és egy kivételes tehetségű serfőző mester segítségével.
A palackozás előtt a sörhöz friss élesztőt és sörlevet kevernek. A lepalackozott söröket ezután szobahőmérsékleten tárolják, hogy a friss élesztő megindíthassa a másodlagos erjesztést, melynek során a sör szénsavval telítődik és a maradék fermentálható cukrok is lebomlanak. Ha az élesztő elvégezte dolgát, a palack alján gyűlik össze. A végeredmény egy komplex ízvilágú, testes, kellemesen buborékos, pasztőrözés nélkül is sokáig eltartható sörkülönlegesség. Ahogy egyik első fogyasztójuk megfogalmazta: „mintha frissen csapolt sört innék, palackból”. Ne lepődjünk meg tehát, ha egy élősör kibontásakor a pezsgősüveghez hasonlatos pukkanást hallunk.

Már a sörfőzésről sem mondható el, hogy csak férfi szakma lenne. Az Etyeki Sörmanufaktúra logójában pink színűre festett komlótoboz is finoman azt jelzi, hogy a márka mögött egy hölgy áll. Radányi Orsolya, aki a főzde szíve-lelke. Úgy látja, hogy hazánkban is elért a piac arra a pontra, hogy már van létjogosultsága a magas minőségben előállított kézműves söröknek, és bízik benne, hogy a fogyasztók között is egyre nagyobb lesz a hölgyek aránya. A Sörmanufaktúrának nem célja a széles körű értékesítés, sokkal inkább szeretné kiszolgálni Etyek vonzáskörzetét, néhány éttermet és boltot, gasztró fesztiválokon megjelenni valamint webshopot üzemeltetni. A tulajdonosok számára a kisüzemi előállítás azt is jelenti, hogy van lehetőség kísérletezni, egyedi receptúrákat megalkotni, szezonális ízeket főzni és személyes kapcsolatban maradni a fogyasztókkal.
…és még egy kis betekintés a főzde technológiai és kínálati sorába a tulajdonosok segítségével:
Folyamatosan új alapanyagokat, új ízeket, új recepteket kipróbálva adjuk át a kézműves sörök iránt érzett szenvedélyünket a sörkedvelőknek. Hiszünk abban, hogy jó sört, csak jó alapanyagból lehet készíteni. Már az alkimisták is tudták, hogy az arany előállításához, nem meglepő módon aranyra van szükségük. Mi is így gondoljuk.  A mi aranyunk a Maris Otter maláta, az ale sörök legjobb minőségű alapanyaga. Ebből készítjük söreinket, amiket aztán a legfinomabb komlókkal fűszerezünk.

A malátából három üstös technológiájú főzőházban készítünk sörlevet. Az első üst a maláta cefrézésére, a színlé és a máslás szűrésére alkalmas. A második üst a komlóforraló, itt kapja meg a forralás során a sörlé a szükséges mennyiségű és összetételű komlókeveréket, amely tartósít és fűszerez. A harmadik üst a tiszta sörlé előállításához szükséges örvénykád. A sörlé hűtése és az élesztő beadagolása után söreink modern köpenyhűtéses tartályokban erjednek, ahol a fermentáció alatt a hőmérsékletet és a tartályokban kialakult nyomást pontosan szabályozni tudjuk. A kész sör ezután palackokba vagy hordóba kerül.
7 féle sört tartalmaz az alap portfóliónk a tradicionális pilzenitől az amerikai IPA-n keresztül az erős, barna Porterig. Ezt egészítjük ki minden szezonban 2-3 specialitással. Most például egy trópusigyümölcsökkel (mangó és maracuja) együtt erjesztett New-England stílusban készített IPA-t készítettünk az őszi-téli szezonra, melyet hamarosan egy különleges barna belga sör követ, melyet friss gyömbérrel ízesítettünk. A karácsonyra sörpárlattal is készülünk, ami a Bohém Pilzenink lepárlásával készült igazi különlegesség. Mindezek többek között megtalálhatók a webshopunkban (https://webshop.etyekisor.hu/ ), ahol
tematikus sörválogatásokkal is készülünk uraknak, hölgyeknek, focirajongóknak, karácsonyi ajándékötletekkel kiegészítve.
A sörkészítés iránt érdeklődőknek pedig ajánljuk sörfőzdelátogatási programunkat, melynek során  látogatóink bepillantást nyerhetnek a sörfőzés titkaiba, az alapanyagoktól a komlóforraláson keresztül az erjesztésig és palackozásig. A bemutató közben pedig megkóstolhatják söreinket, melyekhez helyi termelőktől származó sajt- és sonkatálat szolgálunk fel sörkorcsolyaként. A sörfőzdelátogatási programunk ajándékutalvány formában szintén megvásárolható a webshopunkban, nagyon népszerű ajándékötlet ünnepek előtt.

Forrás: www.etyekisor.hu
www.facebook.com/etyekisor
https://www.instagram.com/etyekibeer

Előző

Biztonságos útitárs - Megérkezett a kívül belül megújult Suzuki Vitara

Következő

Nyerjen etyeki sörválogatást!