0
Shares
Pinterest Google+

Az Antinori-család több, mint 600 éve foglalkozik borkészítéssel, amióta Giovanni di Piero Antinori 1385-ben belépett a firenzei borászok céhébe. Eddig 26 generációt felvonultató történelmük során a család mindvégig a tradíció és a termőföld iránti tisztelettől vezérelve végezte a munkáját. Ez a nemes konzervativizmus sosem fogta vissza az Antinorik kreativitását, azt a képességüket, hogy akár forradalmi újításokat is alkalmazzanak borászataikban. Ahogyan Piero Antinori szokta mondani: „az ősi gyökerek fontos szerepet kapnak filozófiánkban, de soha nem tartottak vissza minket a megújulástól”. Napjainkban Piero Antinori márki a cég igazgatója, akit három lánya, Albiera, Allegra és Alessia segít munkájában. A márki folyamatos kutatásokat végez szőlőterületein és pincészeteiben az Olaszországban őshonos és a nemzetközi klónok válogatásával, a termesztési és az erjesztési módszerekkel, a hordókkal és a palackos érleléssel, vagy a hagyományos és modern borkészítési technikákkal. A cél mindig az, hogy a borok minél mélyebbek, kifinomultabbak és piacosabbak legyenek. A borbirodalom külhoni tartományaiban mindenhol a helyi fajták, stílusok, ízek és tradíciók megtartásával készíti termékeit.
A másik meghatározó tulajdonos, a Mazzei-család egyik ősét, Ser Lapo Mazzeit a Chianti név atyjának nevezik, hiszen az ő nevéhez fűződik az első olyan hivatalos dokumentum (egy általa aláírt és 1398. december 16-án kelt kereskedelmi szerződés), amely a Chianti nevet említi. A család legjelentősebb birtoka Fonterutoli, amely 1435. óta mind a mai napig, 24 generáción keresztül apáról fiúra öröklődik. A család másik jelentős személyisége Filippo Mazzei (1730-1816), aki Thomas Jefferson, a későbbi elnök meghívására utazott az Egyesült Államokba. Az általa telepített szőlők képezték Virginia első szőlőültetvényeit. Ezekre a tradíciókra támaszkodhat a bátaapáti Tűzkő Birtok is.

A bátaapáti Tűzkő Birtok története az 1990-es évek elejére nyúlik vissza, amikor Magyarország földrengésszerű politikai és gazdasági változásokon ment keresztül. A rendszerváltás borrendszer-váltást is jelentett: a mennyiség-centrikus, hatalmas állami pincészetek helyén minél jobb minőségre törekvő privát pincészetek létesültek. Az átalakulás valós piaci viszonyokat hozott létre, megnyitva az országot a külföldi befektetők előtt is. A magyar borvidékek történelme, a borkultúra ezeréves tradíciói, a földben rejlő lehetőségek és a honi borok sokfélesége számos jelentős beruházót vonzott hazánkba. A külföldi pénztőke leginkább Tokajban igyekezett szőlőtőkékbe fektetni, de Szekszárd és Tolna térségében is gyökeret vert a világ egyik legerősebb és leghíresebb borbirodalma. A Tűzkő Birtokban Piero Antinori és Jacopo Mazzei márkik láttak fantáziát. A globális Antinori-birodalomnak szüksége van a Toszkánára emlékeztető, szelíd pannón dombokból fakadó, üde bátaapáti borokra. Antinori márki a világ egyik legnagyobb borembere, aki 2000-ben döntött úgy, hogy átveszi a Tűzkő Birtok irányítását. A márki a modern olasz bor megteremtője. Ő volt az, aki a hetvenes években forradalmi újításokat vezetett be az itáliai borászatba és a híg latin asztali italok szintjéről a világ élvonalába emelte a toszkán borokat. Ám a mély, súlyos és világhíres toszkán vörösök mellé kiváló minőségű, illatos-ropogós fehérek is kellenek, ezek forrását a márki a Tűzkő Birtokon találta meg. „Nagyon-nagyon elegáns olasz éttermek is érdeklődnek például a tramini iránt, melyet vagy aperitifnek ajánlanak, vagy a megbecsült vendégeknek üdvözlő italként kínálnak”- nyilatkozta a márki. Antinori az egész világon rendelkezik szőlőbirtokokkal: Toszkána és Umbria mellett Máltán, Chilében, Kaliforniában, Washington államban vagy Chilében, a glóbusz legjobb dűlőin készíti legendás borait. E ragyogó társaságba tartozik a bátaapáti Tűzkő Birtok

A birtok

A Szekszárdi-borvidék ősi kultúrtáj, ahol már a régi rómaiak is készítettek bort, akárcsak az első magyar királyok, akik szigorú rendeletekkel védték a nemes nedű termelését a régióban. A szőlőtermesztés-borkészítés még a török alatt is virágzott, akik ugyancsak kedvelték a szekszárdi kadarkát, a szorgos és boriszák svábok XVIII. századi betelepítésével pedig új lendületet vett a borkultúra. Innen fakadtak Liszt Ferenc és IX. Pius pápa kedvenc borai is és itt alapozta meg borkulturális ismereteit Babits Mihály vagy Lázár Ervin. A Szekszárdi borvidéknek a rendszerváltást követő fejlődése azt sejteti, hogy ez a borra termett táj a XXI. században is a legjobbak közé fog tartozni. A régió két fontosabb termőterülete a Szekszárdi-dombság és a Völgység, együttes kiterjedésük 2800 hektár. A föld hullámzó, rengeteg redőt vető felülete, a napsütötte löszdombokat tagoló, eltérő klímájú völgyek és öblök hallatlanul változatos termőtájat hoznak létre. Ezért az itt készülő borok az árnyalatok széles skáláján mozognak, legyenek bár vörösek vagy fehérek.
Míg Szekszárd a vörös, az 1998-tól önállósult, a Völgységi, Tolnai és Tamási körzetből kialakított Tolnai borvidék inkább a pompás, illatos, üde savú fehér borairól híres, melyek alapját a chardonnay, a tramini, a zöld veltelini, a rajnai rizling és a sauvignon blanc fajták adják. A remek fehérek mellett nagy, mély és komplex vörösöket is ki lehet bontani a tolnai löszdombokból, ahogy ezt a Tűzkő Birtok zászlósbora, a Tűzkő Domb-házasítás is bizonyítja. A szelíden hullámzó pannón kultúrtáj falvaiban-városkáiban, a paksi, mőcsényi, simontornyai, felsőnyéki és hőgyészi pincékben a gazdák mindig meleg vendégszeretettel várják a borra szomjazót. E települések közé tartozik Bátaapáti is, a szálkai és zsibriki tavak szomszédságában megbúvó, elképesztően szép fekvésű, piciny falucska, ahol a Tűzkő Birtok pincéi is megtalálhatók.

Feldolgozó és a pince

A Tűzkő Birtokon 1991-ben épült a kíméletes préseléshez, ellenőrzött hőmérsékletű fermentáláshoz és palackozáshoz szükséges, csúcstechnológiájú berendezésekkel felszerelt új borospince. A borászat emellett rendelkezik egy, a löszdombba fúrt, téglával kirakott földalatti pincével is, amelyet az 1700-as évek elején alakítottak ki. Ez a kiváló adottságú, évi 1 °C-os hőingadozású pince ma is ugyanúgy működik, mint 300 évvel ezelőtt és az Apponyiak idejében. Ma is ezekben a történelmi kavernákban folyik a borok érlelése, itt találhatók a 225 literes barrik tölgyfahordók és a palackos érlelő is. A könnyed fehérboroknak a temperálható acéltartályokban kell erjedniük, mert így tudják megtartani virágos-gyümölcsös illataikat, de a vörösborok érlelésében a hordók használata nélkülözhetetlen a nagyobb ízgazdagság és komplexitás eléréséhez. A barrik hordók alkalmazásával a borok az érlelés során jelentős átalakuláson mennek át, ízviláguk kiteljesedik. A Tűzkő Birtoknak saját hordógyára van, pontosabban az Antinori-birodalomhoz tartozik a palotabozsoki hordógyár, az Európai Kádárok Kft., melynek szintén Bátaapátiban van az adminisztrációs székhelye. Az Európai Kádárok maga is világhírű cég: kiváló minőségű hordóik állják a versenyt a francia és az amerikai termékekkel, az ő hordóikban érlelődnek a borok Itália, Spanyolország, Ausztria, Franciaország, Ausztrália, Dél-Afrika, Chile, Kanada és Kalifornia számtalan pincészetében. A palotabozsoki hordók a kiváló, a francia tölgy minőségével egyenrangú magyar kocsánytalan tölgyből (Quercus petrea) készülnek és részt vesznek a Tűzkő Birtok borainak készítésében, ízeik benne vibrálnak a nagyszerű, komplex vörös küvékben. Napjainkban a területek és az ültetvények is folyamatos növekedés alatt állnak. A fejlesztés és növekedés velejárója a szőlészeti géppark bővítése, illetve a borászati üzem fejlesztése, modernizálása is.

Forrás Tűzkő Birtok,

info@tuzkobirtok.hu

Előző

Tesla gyár, idős Transporterek, tequila alapanyagából bioüzemanyag, kibocsátási szabályai

Következő

Flotta hírek