0
Shares
Pinterest Google+

Fröccsben a rozé, prémiumborként a fehér tarol a hazai fesztiválokon.

A Borháló idén negyedik éve felel a nagy nyári fesztiválok – a Volt, a Balaton Sound, a Sziget, a B.my.Lake és a Strand Fesztivál – alap- és prémiumbor-kínálatáért a vendéglátó egységek kizárólagos beszállítójaként. A cég a fogyási adatokból kiindulva folyamatosan monitorozza a fesztiválozók fogyasztási szokásait.

A fröccsben és tisztán is fogyasztható zamatos boroknak mára stabil táboruk van a nyári rendezvényeken. A rozéból készített különböző fröccstípusok a fesztiválozók egyre nagyobb kedvencei állítja  Kathona Krisztián, a Borháló borbeszerzésért is felelős alapító tulajdonosa.

A hidegen csapolt rozéból 2018-ban 14 százalékkal kellett többet a helyszínekre szállítani, mint két évvel korábban; az így kimért közel 15 ezer liter rozé a nagy kiszerelésben beszállított fehér alapbor értékesítését 11 százalékkal haladta meg. A kimért, csapolt fehérek eközben közel 30 százalékkal erősödtek, a prémium fehérborok értékesítése pedig csaknem megtriplázódott három év alatt. Az öt Sziget-fesztiválon a Borháló 2018-ban közel 40 ezer liter bort értékesített kimérésre alkalmas nagy kiszerelésben vagy palackban, ennek a felét tették ki a rozék, míg a másik felét 48 százalékban fehér- és mindössze 2 százalékban vörösborok alkották.

A Borháló az egy látogatóra jutó borfogyasztás növekedését szeretné elérni a nagy nyári fesztiválokon. „A fogyasztók igényeire figyelve jó ivású, karakteres savgerincű fehéreket és kicsit illatosabb, üdébb rozékat viszünk a Sziget-rendezvényekre idén is, a vörösnek pedig reprezentációs feladata is van, hiszen sok fesztiválozó először jár Magyarországon, és ez az első találkozása hazánk minőségi boraival” – mondja Kathona Krisztián.

Tudtad?
A 2018-as fesztiválszezonhoz hasonlóan a Borháló partnere idén is a Mátrai borvidéket képviselő Dubicz Borászat lesz. A sauvignon blanc alapú Sziget White-nak, valamint a kékfrankos és pinot noir házasításából készült Sziget Rosénak tisztán és fröccsként is mindig frissnek, élvezetesnek kell lennie. Ennek érdekében a két alapbort hűtve, oxigéntől elzárva, acéltartályokban tárolják a pincészetben, és a fogyást figyelve rugalmasan, frissen letöltve, 10 literes bag-in-box kiszerelésben szállítják a helyszínekre a rendezvények ideje alatt. A gyors kiszolgálást csapológépek biztosítják. A Sziget White és a Sziget Rosé palackban is vásárolható lesz, hozzájuk harmadikként csatlakozik a kékfrankosból és cabernet franc-ból házasított Sziget Red. A különleges élményre vágyók, illetve a magyar borkészítéssel először találkozó külföldi vendégek a Dubicz reprezentatív prémiumszortimentjéből is válogathatnak a fesztiválokon.

Az öt nagy Sziget-rendezvényen kívül idén is a Borháló lesz az EFOTT, vagyis az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója beszállítója – a fesztivál július 9-én kezdődik Velencén.

Forrás : borászportál

Furmintból is lehet pezsgőt készíteni, igazán jót!

A Pezsgő Június egyik mesterkurzusán azokat a nem champagne-i szőlőfajtákat veszik majd sorra, amikből Elzásztól Dél-Afrikáig készülhet palackban erjesztett pezsgő. Ilyen például a furmint is, amit a hamarosan kifutó 2010-es Barta Furmint Brut Pezsgőn keresztül ismerhetünk meg.

Tényleg csak pár palack van már abból a tokaj-hegyaljai tételből, aminek 100% furmint alapbora 8 éven át együtt fejlődött az élesztővel. „Ez a pezsgő 100%-ban a strukturáról szól” – ezt már Ujvári Vivien, a mádi Barta Pince főborásza mesélte, amikor nemrégiben beszélgettünk.

Ezt az évjáratot még az előző borásznak, Homonna Attilának köszönhetjük, Vivien azonban már javában készül a következőre, hiszen egy hosszabb kihagyás után 2017-ben készült utoljára pezsgő alapbor. Az ok az évjárat adottságaiban keresendő, ugyanis csak abban az évben jön ki Barta Pezsgő, amikor a feltételek kiemelkedőek a pezsgőkészítés szempontjából.

Emellett persze egyéb fontos tényezők is vannak, ilyen például a borász kipihent arca. „Egy szőlészetileg könnyű évben, ahol nem kell küzdeni a lisztharmat/peronoszpóra ellen, vagy éppen a jégesővel, nagyobb eséllyel készülhet pezsgő is. A fenolos érettség érdekében pedig hosszú, szűrt napfényes időszak kell, illetve egyensúlyos gyümölcs. Ez azt jelenti, hogy a szőlőnek nagy és finom savval kell rendelkeznie, legyen ásványias és ropogós, miközben egy elegáns karakterű alapbor készítése a cél” – avatott be a további műhelytitkokba Vivien.

És ha már alapbor: a Barta Pincénél egyértelműen a furmint mellett tették le a voksukat. Persze csak ha az évjárat időjárási viszonyai is engedik. „Bizonyos években a furmint pont azt igényli, hogy pezsgő készüljön belőle. Az alacsony potenciális alkohollal szüretelt furmint savtartalma és annak szerkezete, pH-ja, illetve aromaprofilja kifejezetten alkalmassá teszi egy kiváló pezsgő alapbor készítésére” – tette hozzá a fiatal főborász.

„Igen nagy motivációt jelent számunkra Champagne, mint borvidék, és persze nem csak a buborékos italok stílusa miatt, hanem a champagne-házak összetartása, a problémák/krízishelyzetek ütőképes csapatként történő kezelése és megoldása okán is.”

A tételt utoljára tavaly kóstoltuk, akkor remek formában volt, így kíváncsian várjuk az idei fejleményeket. Bálint László, a Nemzetközi Borakadémikusok Magyarországi Egyesületének elnöke, a FurmintUSA egyik vezetője, a Borkollégium oktatója a következőképpen emlékezett vissza a legutóbbi találkozásra: “Korčula szigetén kóstoltam. A Barta Pezsgő, a tengerpart és a hozzá dukáló osztriga együttesen különleges összhangot és élményt nyújtott.
A kiolenc éves furmint method traditionnale még mindig nagyon friss, ropogós és gyönyörű egységet alkot az osztriga sós karakterével.” Semmi kétségünk nincs efelől.

Legközelebb a Pezsgő Június 16 órakor kezdődő, ABC, azaz Anything But Champagne témájú mesterkurzusán kóstolhatják meg az érdeklődők a 2010-es Barta Pezsgőt. Elöljáróban annyit elárulhatunk, a tétel egyszerre hozza a virágos, gyümölcsös, és a palackérlelésből származó, izgalmas, petrolos jegyeket, miközben kortyaiban érezhető a vajas briós is, struktúrája pedig tényleg igazi tankönyvi példa.
Forrás: Ferenczi Csilla, Farkas Krisztián, borvilag

Fröccs, de hogyan készítsük jól?

Napról napra melegszik a levegő hőmérséklete kint a szabadban, így egyre több kirándulást, kerékpártúrát és grillezést tervezünk. Ezek száma egyenes arányban nő a fröccsfogyasztással. Minden borkedvelő tudja, hogy a legjobb szomjoltó italok közé tartozik a hosszúlépés. Fröccsöt inni nem szégyen. De mi szükséges a tökéletes a fröccs recepthez?

Először is kell hozzá egy jó minőségű bor. Sokan gondolják, hogy elkendőzhetik az alapanyag hibáját, ha szódával hígítják, de ez nem megoldás. A fröccsöt mindig a legfrissebb évjáratú, reduktív eljárással készült borból kell elkészíteni!

Milyen borból ne csináljunk soha fröccsöt?

• édesből, maradék cukros tételekből, például aszú, kései szüretelésű
• testes, fahordós érlelésűből
• minerális borokból, mert a szóda szén-dioxid tartalmával nem lesz harmóniában
• palackos érlelésű, idősebb tételekből
Ha ilyen típusú bor adná a fröccsünk alapanyagát, akkor elveszítené az ital szomjoltó tulajdonságát, hiszen ez a savanykás ízvilágának köszönhető.

Milyen bor alkalmas a fröccs elkészítéséhez?

• Illatos fehérbor: A virágos, illatos aromáiknak köszönhetően sokak kedvence a cserszegi fűszeres, Irsai Olivér és királyleányka. Ha megbolondítjuk egy kis szódával, például az Irsait, akkor sem veszíti el fajtajellegét. Így aki rajong ezekért a borokért, az a belőlük készült fröccsöt is kedvelni fogja. Egyre vigyázzunk, ha kicsi a bor savtartalma, akkor inkább magában igyuk, mert a szénsav hatására édes lesz az italunk.
• Friss, reduktív fehérborból: Az olaszrizling a legalkalmasabb fajta a fröccs készítésére, de a szürkebarát és a sauvignon blanc sem elvetendő. Fontos, hogy a legfrissebb évjáratból származzanak.
• Rozéból: Az utóbbi évek nagy divatja lett a rozéfröccs. Ebben az esetben arra figyeljünk, hogy a tutti fruttis ízvilág helyett a fanyarabb stílust képviselő bort válasszuk alapanyagnak. Sokkal jobban fog esni a hűsítő ital!

Javaslat

1. Először kóstold meg a bort tisztán!
2. Ha a bor alkalmas a fröccskészítésre, akkor előbb a szóda, majd a bor kerüljön a pohárba. Így a vizet „javítjátok fel”.
3. Lehetőség szerint szódát használj és ne ásványvizet.
Forrás: borászportál

Előző

Versenyautó rendszámmal – Honda Civic Type R

Következő

Az elektromos autók történetének 4 fő mérföldköve