0
Shares
Pinterest Google+

Elhunyt Gianni Frasi

Megszállott, maximalista, szenvedélyes, a kávéval szemben végtelenül alázatos – azzal viszont kérlelhetetlen, aki nem a kellő tisztelettel, precizitással bánik vele. Ő volt Gianni Frasi, egy igazi nagy formátumú egyéniség Olaszországból. Itthon három étteremben ihatunk Caffè Giamaicát, az encsi Anyukám Mondtában, a Miskolcon nemrég nyílt Pizza, Kávé, Világbékében és most már a budapestiTamában is, valamint Hegyi Attila vezette Albatros Partyszervíz rendezvényein.

De ki is ez a sokat emlegetett olasz?

Gianni Frasi egy sok tekintetben anakronisztikus figura. Olyan értékek mentén élt, gondolkodott és dolgozott, amelyek a mai világban igen ritkán találhatók. Mélységes tisztelettel és alázattal állt mindahhoz, amivel foglalkozott.
olyannyira nem tűrte a hibákat és pontatlanságokat, hogy nem egyszer a saját üzleti érdekeivel szemben hozott döntéseket. Vonta meg már Michelin-csillagos étteremtől a kávéja készítésének jogát, mert nem az előírásai szerint készítették azt.

Frasi nem az első a világtörténelemben, aki a végletességig rigorózus a munkában, de emellett volt egy lírai, művészi oldala is. A kávé mellett másik nagy szerelme a zene, ő maga pedig jazz- és a bluesénekesként is név volt.
Közkeletű sztereotípia az olaszokkal szemben, hogy kissé elnagyoltan állnak a dolgokhoz. Hát, Gianni Frasinak legfeljebb csak a gesztusai és mozdulatai voltak elnagyoltak. Ő maga nagyon akkurátusan, pontokba szedett, szigorú előírást készített és csak így készülhet a Caffè Giamaica.
Mindig felderült az arca, ha japán partnereiről esett szó hiszen ott milliméterre pontosan betartják az előírásokat. És ez a szó szoros értelmében is igaz. Ahová és ahogyan ő lerakta egy japán étteremben a kávégépet, négy év múlva egy újbóli látogatása során a gép pont ott és pont úgy állt, ahogyan azt ő egykor odatette.
Jelenleg 122 három Michelin-csillagos étterem van a világon, ebből 75 helyen kínálják a Caffè Giamaicát.

Magyarországon kívül mindössze Prágában és Szentpéterváron kóstolhatók kávéi Kelet-Közép Európában. A “kézműves” szónál akár szerepelhetne a Caffè Giamaica is az enciklopédiában… Frasi kávéi a világ legjobb kávétermő területeiről, ökológiai gazdálkodásokból érkeznek Veronába. Haláláig maga Gianni pörkölte a kávét, mégpedig nyílt lángon, a nagybátyjától megörökölt pörkölővel. Giovanni Erbisti 1947-ben alapította meg itt a pörkölőjét, maga a család pedig immáron a negyedik generáció óta foglalkozik kávéval.

“A jó kávéhoz két dolog kell: egy férfi és tűz”

Ez nem egy hímsoviniszta kinyilatkoztatás volt Frasi részéről. Ez egy fizikai munka – erre utalt a férfi alatt. Tűz alatt pedig arra a hagyományos, nyílt lángon történő készítési módra, amelynek nem sok képviselője van a világon. Négy óránál többet, folyamatosan nem is lehet ezt a munkát végezni – nyilatkozta a pörkölésről.
forrás: diningguide.hu

Előző

New car sales climb, App for damage claims, New VAT on car rental, Safest cars in 2018

Következő

új Nissan Leaf, Kínában gyártott Tesla, elektromos teherautó, növekvő elektromos autó eladások