0
Shares
Pinterest Google+

8. Rosalia – Rosé és Pezsgő Liget

A rosé legyen Veled!

2019. május 31. – június 2.

Helyszín: Budapest, 14. kerület, Városliget, Vajdahunyadvár mögötti árnyas rét

 

A csillagászok szerint a nyári napforduló június második felében jön csak el, de a rosé-rajongóknak nem kell addig várniuk. A Rosalia Fesztivál május utolsó estéjén belecsap a nyárba: újra pezsegni fog a Liget, zizegnek a szívek, rózsaszínben látjuk a világot, és három napig csak örülünk egymásnak, az ittnek és a mostnak.
Idén nyolcadik alkalommal köszöntjük a nyarat rosékkal, pezsgőkkel, finom borokkal, ínyenc gasztronómiával, koncertekkel, családi programokkal Budapest legnagyobb szezonnyitó borfesztiválján. Több mint 60 borász borai mellett a trendi street food ételek legfrissebb kínálata is bemutatkozik. A T-Systems színpadon minden este koncert és éjszakába nyúló buli szórakoztatja a borozókat Vasárnap izgalmas és fiatalos folklór program várja az érdeklődőket. Az idei Rosalia újdonságaként bemutatkozik a kovászos kenyér, emellett sok mindent megtudhatunk a vak társaink sajátos életéről is. A Liget Bora választással segítséget adunk az örök kérdés eldöntéséhez: melyik legyen idén nyáron a kedvenc rosém?

Borok, buborékok

A borászok a legfrissebb rosé boraikkal készülnek, de természetesen a habzóborok és pezsgők szerelmesei is megtalálják majd idei kedvenceiket. A teljesség kedvéért pedig számtalan fehér- és vörösbor is kóstolható lesz. A Rosalia idén új, menő poharakkal is készül: új grafikákkal és szlogenekkel, illetve pároknak szóló poharakkal, melyek akár elővételben is megvásárolhatók.

Színvonalas, fancy gasztronómia

A gasztronómiai kínálat a színvonalas és trendi streetfood jegyében vonultat fel új és már évek óta fellelhető finomságokat, de a Szega sajtválogatásai sem maradhat ki.. Az édesszájúak a Bolka Bonbon, a Vitéz Kürtős rendhagyó és friss portékáiból válogathatnak, de sok féle rétes is készül a Rosalián.

Zene, tánc, őrült buli

A Rosalia T-Systems színpada idén is gazdag zenei kínálattal készül, igazi nyáreleji borozgatós és egyben bulizós hangulat szórakoztatja a vendégeket. Május 31-én, pénteken 16 órától „Az Év Fiatal Jazz-zenésze” tehetségkutató verseny egyik győztesének zenekara, a Hász Eszter Quintet kezdi a Rosalia műsorát. Eszter alig 5 éve kezdett jazz zenét játszani, mégis hatalmas sikerrel indult pályafutása. Kedvenc formációja zenekaruk, a Quintet, mely repertoárja szokatlanul sokszínű: a saját dalok mellett hallhatók jazz standard-ek, pop feldolgozások, de megmutatkozik az elektronikus vonal is. A további fellépők : Aurevoir és a Mary Popkids.
Az esti éjfélig tartó nagy buli műsorát DJ Juhász Laci szerkeszti: a közönségtől függően bármi előfordulhat: hiphop, rnb, house, dnb, rock vagy akár dubstep.
A szombat ismét jazz hangulattal indul, 14 órától a Sebestyén Patik Sextet lép színpadra. Az együttes oszlopos tagja Stummer Márton, aki „Az Év Fiatal Jazz-zenésze” tehetségkutató verseny egyik győztese volt. A fiatalok főleg saját zenét játszanak, mely nagy részét Patrik komponálja. Utánuk következik Bágyi Balázs Quartet Pocsai Kriszta közreműködésével. A fellépők között még a Pest Projekt és az Animal Cannibals remek műsorát is élvezhetik a Fesztivál látogatói.

Liget Bora választás

Kerestetik a nyár legnépszerűbb roséja! Közkívánatra idén is folytatódik a Liget Bora választás a Rosalián. Közel 50 kiváló rosé verseng a kitüntető címért – van köztük csendes és buborékos is. Aki szeretne részt venni a szavazáson, nem kell mást tennie, mint a versenyben induló rosék közül a Rosalián minél többet megkóstolni, majd a 3 legkedvesebb bort ízlés alapján rangsorolni. Aki szavazatát a helyszínen sétáló hostesseknek adja le, isteni meglepetésben részesül.

Programok gyerekeknek, gyerekekkel

A Rosalia egy igazi családi program, ahol a kisebb és nagyobb gyerekek is találnak maguknak aktív, kreatív, szórakoztató elfoglaltságot. A Liget Budapest Projekt a Szépművészeti Múzeummal és a Magyar Zene Házával közösen számos izgalmas gyerek- és családbarát programmal érkezik a fesztiválra. Amíg a szülők a borokat kóstolják, addig a kisebbek a Liget sátorban kézműves és művészeti foglalkozásokon vehetnek részt, versenyeken próbálhatják ki magukat. Alkoss te is műtárgyat! A Szépművészeti Múzeum állandó kiállításához kapcsolódó kézműves foglalkozás keretében a kicsik is felfedezhetik a bennük rejlő művészt. A Hangszersimogató keretében Nemzetközi és magyar népi hangszereket mutatnak be a sátorban, melyek szabadon kipróbálhatók és „simogathatók”. A hangszerkészítő workshop egy sejtelmes és rejtelmes kézműves foglalkozás, ahol egyszerű hangszereket készíthetnek el, és vihetnek haza a gyerekek. Lesz meseóra, amibe lehet, hogy még apát is bevonjuk.
A fesztivál teljes ideje alatt a gyerekek kipróbálhatják, milyen kisautóval és kerékpárral közlekedni. A ŠKODA KRESZ Parkban felállított közlekedési táblák és kisautók mókás, de biztonságos szórakozást nyújtanak a kicsiknek. A gyerekek szabadon használhatják a mini járgányokat és kerékpárokat, amíg szüleik megismerhetik az új ŠKODA SCALA-t. A Rosalia alatt a Városliget hatalmas füves területei, focipályái, bmx és roller pályája, játszóterei nyújtanak teljes kikapcsolódást a családok számára.

„Láss” csodát! Csukott szemmel a világ

A Rosalia idei rendhagyó programjai vak vagy alig látó társaink különös életére hívják fel a figyelmet. A borok szerelmeseként, de kevésbé szakavatott borkedvelőként is meglepődhetünk, hogy milyen lehet az egyik legtöbb információt adó érzékszervünk, a látásunk nélkül kóstolni, mennyire intenzíven érezhető egy-egy fajta bor sajátos ízvilága! A Láthatatlan Kiállítás standjánál a Rosalia teljes ideje alatt látássérültek szolgálják fel a borokat, lehetőség nyílik kötetlen beszélgetésre, megismerhetjük mindennapjaikat, valamint azokat a játékokat és eszközöket, melyeket nap, mint nap használnak. Igazi családi program, ahol a kicsik is kipróbálhatják a láthatatlan kóstolót, különböző üdítőkkel.
Néhány hónapja nyolc sajátos nevelésű igényű, többségében súlyos fokban látássérült diákkal Európában elsőként elindult a sütőipari- és gyorspékségi munkás szakképzés a budapesti Vakok Iskolájában. Az iskola célja, hogy a hagyományos sütőipari eljárások mellett a tanulók megismerjék a kézműves pékáruk világát, a kovászolás technikáját is. A Rosalián vasárnap a KovászLabor standjánál személyesen is megismerhetjük a Pék Tanműhely diákjait, oktatóit, akik nem csak bemutatót tartanak a pékáruk formázásáról, készítéséről, de néhány fortélyt meg is tanítanak az érdeklődőknek.
A Liget Budapest Projekt sátrába vasárnap kora délutánig a Kézzelfogható Alapítvány hoz vakokról szóló programokat. A Kézzelfogható Kiállítás érdekes szobrokkal érkezik, emellett vakok által bemutatott kosárfonással és agyagozással is próbálkozhatnak a gyerekek. Aki pedig sétálni szeretne egyet, annak regisztráció mellett lehetősége lesz látóként is meglátogatni a tavaly gyönyörűen felújított Vakok kertjét, ahol érdekes játékokat is ki lehet próbálni.
Forrás : www.rosalia.hu

Előző

ALD signs deal with Chargepoint

Következő

28. BUDAPEST BORFESZTIVÁL